Hírlevelek
Regisztráció

Fókuszban


Gyógyszerkereső

CIFRAN 500 mg filmtabletta

Hatóanyag: Ciprofloxacin

Kiszerelés: 10x buborékcsomagolásban


nagyobb kép

  • vényköteles
Fogyasztói ár: 1106 Ft Támogatott ár: 860 Ft

- Normatív TB támogatás: igen
- Közgyógyellátásra adható: igen
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: igen; EÜ 100 ár: 422 Ft

Törzskönyvi szám: OGYI-T-7560/03

gyártó: Ranbaxy UK

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Cifran filmtabletta, és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Cifran a fluorokinolonoknak nevezett csoportba tartozó antibiotikum. A készítmény hatóanyaga a ciprofloxacin. A ciprofloxacin a fertőzéseket okozó baktériumok elpusztításával fejti ki hatását. Kizárólag bizonyos baktériumtörzsekre hatásos.
Felnőttek
A Cifran felnőttek esetében a következő bakteriális fertőzések kezelésére alkalmazható:
- légúti fertőzések
- hosszan tartó vagy kiújuló fül- vagy arcüregfertőzések
- húgyúti fertőzések
- a herék fertőzései
- női nemi szervek fertőzései
- gyomor-bélrendszeri fertőzések és hasüregi fertőzések
- bőr- és lágyrészfertőzések
- csont- és ízületi fertőzések
- nagyon alacsony fehérvérsejtszámmal (neutropénia) rendelkező betegek fertőzéseinek kezelésére
- nagyon alacsony fehérvérsejtszámmal (neutropénia) rendelkező betegek fertőzéseinek megelőzésére
- Neisseria meningitidis baktérium okozta fertőzések megelőzésére
- a lépfene kórokozójának belégzése.
Amennyiben súlyos vagy egyszerre többféle kórokozó által előidézett fertőzésben szenved, akkor lehet, hogy a Cifrannal együtt adva további antibiotikumokkal is fogják Önt kezelni.
Gyermekek és serdülőkorúak
Gyermekek és serdülők esetében a Cifran - szakorvosi felügyelet mellett - a következő bakteriális fertőzések kezelésére alkalmazható:
- cisztás fibrózisban szenvedő gyermekek és serdülők tüdő- és hörgő fertőzései
- szövődményes húgyúti fertőzések, beleértve a vesét is érintő fertőzéseket (pielonefritisz),
- a lépfene kórokozójának belégzése.
A Cifran a gyermekek és serdülőkorúak egyéb specifikus súlyos fertőzéseinek kezelésére is alkalmazható, amennyiben a kezelőorvos azt szükségesnek tartja.
2. Tudnivalók a Cifran filmtabletta szedése előtt
Ne szedje a Cifran filmtablettát
- ha allergiás a hatóanyagra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére, illetve egyéb kinolon készítményekre
- ha tizanidint szed (lásd 2. pont: Egyéb gyógyszerek és a Cifran filmtabletta).
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Cifran filmtabletta alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával
- ha Önnek valamikor volt már veseproblémája, mert ez esetben lehet, hogy a kezelést módosítani kell
- ha Ön epilepsziában vagy egyéb idegrendszeri betegségben szenved
- ha korábbi antibiotikum-kezelésnél, például ciprofloxacin készítménnyel végzett kezelés alatt Önnél ínproblémák jelentkeztek
- ha Ön az izomgyengeséggel járó betegségek egyik formájában (miaszténia gráviszban) szenved
- ha már előfordult Önnél szívritmuszavar (arritmia)
Haladéktalanul tájékoztassa orvosát, ha a Cifran filmtabletta szedése alatt az alábbiak közül bármelyik tünetet észleli (kezelőorvosa eldönti, hogy abba kell-e hagynia a Cifran szedését):
- Súlyos, hirtelen jelentkező allergiás reakció (anafilaxiás reakció/sokk, angioödéma). Kismértékben már az első adag bevételekor is fennáll a súlyos allergiás reakció kialakulásának esélye, amely a következő tünetekkel jár: mellkasi szorító érzés, szédülés, hányinger vagy ájulás előtti érzés, illetve felálláskor jelentkező szédülés. Ha ilyet tapasztal, hagyja abba a Cifran szedését, és azonnal forduljon kezelőorvosához.
- Alkalmanként az ízületek fájdalma és duzzanata, valamint íngyulladás alakulhat ki, különösen ha Ön időskorú, és kortikoszteroidokkal is kezelik. Íngyulladás és ínszakadás még a ciprofloxacin kezelés abbahagyása után több hónappal is előfordulhat. Bármilyen fájdalom vagy gyulladás első jelére hagyja abba a Cifran szedését, és pihentesse a fájdalmas területet. Kerülje a szükségtelen testmozgást, mivel ez növelheti az ínszakadás kockázatát.
- Amennyiben Ön epilepsziában vagy olyan egyéb ideggyógyászati betegségben szenved, mint például az agy vérellátási zavara vagy a szélütés, akkor Önnél a Cifran szedésekor idegrendszeri mellékhatások jelentkezhetnek. Ha ilyet tapasztal, hagyja abba a Cifran szedését, és azonnal forduljon a kezelőorvosához.
- A Cifran első adagjának alkalmazásakor Önnél pszichiátriai reakciók léphetnek fel. Ha Ön depresszióban vagy pszichózisban szenved, tünetei súlyosbodhatnak a Cifran készítménnyel végzett kezelés alatt. Ritka esetben a depresszió vagy pszichózis önveszélyes viselkedési formákhoz (öngyilkossági gondolatok/szándék vagy kísérlet) vezethet. Ha ilyet tapasztal, hagyja abba a Cifran szedését, és azonnal forduljon a kezelőorvosához.
- Tapasztalhat olyan neuropátiás tüneteket, mint a fájdalom, az égő érzés, a bizsergés, a zsibbadás és/vagy a gyengeség. Ha ilyet tapasztal, hagyja abba a Cifran szedését, és azonnal forduljon a kezelőorvosához.
- Fokozott óvatossággal alkalmazható az ilyen típusú gyógyszer, amennyiben
- Ön hosszú QT-szakasszal született vagy előfordult már a családjában QT-szakasz meghosszabbodás (EKG vizsgálattal látható,amely a szívműködés elektromos felvétele),
- a sóháztartás zavara mutatható ki a vérében (különösen alacsony kálium- vagy magnézium-vérszint esetén)
- ha erősen lelassult a szívverése (más néven bradikardia);
- ha gyenge a szíve (szívelégtelenség);
- ha korábban Önnél szívroham (miokardiális infarktus) fordult elő,
- ha Ön nő vagy idős korú,
- vagy ha Ön olyan egyéb gyógyszereket szed, amelyek bizonyos kóros EKG elváltozásokat okoznak (lásd "Egyéb gyógyszerek és a Cifran filmtabletta" pontot).
- Hasmenés alakulhat ki antibiotikumok, így a Cifran szedése során is, sőt, több héttel a kezelés abbahagyása után is jelentkezhet. Amennyiben a hasmenése súlyossá vagy tartóssá válik, vagy azt tapasztalja, hogy az Ön széklete vért vagy nyákot tartalmaz, azonnal hagyja abba a Cifran szedését, mivel ez az állapot életveszélyes is lehet. Ne szedjen a bélmozgásokat leállító vagy lelassító gyógyszereket, és forduljon kezelőorvosához.
- Ha Önnek vér- vagy vizeletmintát kell adnia, szóljon kezelőorvosának vagy a laboratóriumi személyzetnek, hogy a Cifran készítményt szedi.
- Tájékoztassa orvosát, ha Ön vesekárosodásban szenved, mert az Ön állapotától függően módosítani kell a ciprofloxacin adagját.
- A Cifran májkárosodást okozhat. Ha Ön olyan tüneteket észlel, mint például étvágytalanság, sárgaság, sötét vizelet, viszketés, érzékenység a gyomor területén, hagyja abba a Cifran szedését, és azonnal forduljon a kezelőorvosához.
- A Cifran a fehérvérsejtszám csökkenését és fertőzésekkel szembeni csökkent ellenállóképességet okozhat. Ha Ön lázzal és súlyos állapotromlással, vagy lázzal és helyi fertőzés tüneteivel járó fertőzést (például torokfájás, garat vagy szájgyulladás, húgyúti problémák) tapasztal, azonnal keresse fel a kezelőorvosát. Vért fognak venni Öntől a fehérvérsejtek számának ellenőrzése, és az esetleges súlyos fokú fehérvérsejtszám-csökkenés (agranulocitózis) kimutatása érdekében. Fontos, hogy tájékoztassa orvosát arról, hogy ezt a gyógyszert szedi.
- Tájékoztassa orvosát, ha Önnél vagy az Ön családjában előfordult glükóz-6-foszfát dehidrogenáz (G6PD) hiány, mert ebben az esetben a ciprofloxacin szedése során fennállhat a vérszegénység kockázata.
- Az Ön bőre érzékenyebbé válhat a napsütéssel vagy ultraibolya (UV) fénnyel szemben a Cifran szedése alatt. Kerülje az erős napfényt vagy mesterséges UV fényt, például a szoláriumozást.
Egyéb gyógyszerek és a Cifran filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Ne szedje a Cifrant tizanidinnel együtt, mivel ez olyan mellékhatásokat okozhat, mint például az alacsony vérnyomás és az álmosság (lásd 2. pont: "Ne szedje a Cifran filmtablettát").
A következő gyógyszerekről ismert, hogy a szervezetben kölcsönhatásba lépnek a ciprofloxacinnal. Ha a Cifran-t ezekkel a gyógyszerekkel együtt szedik, megváltoztathatja e gyógyszerek terápiás hatását. A mellékhatások kialakulásának valószínűségét is növelheti.
Tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben a következő gyógyszereket szedi:
- gyógyszerek amelyek megváltoztathatják a szívritmust: egyes szívritmust szabályozó gyógyszerek (ún. antiaritmikumok, pl. kinidin, hidrokinidin, dizopiramid, amiodaron, szotalol, dofetilid, ibutilid), bizonyos depresszió elleni szerek (triciklusos antidepresszánsok), egyes kórokozó elleni szerek (amelyek a makrolidok csoportjába tartoznak), egyes elmebetegségekkezelésére használt szerek (ún. antipszichotikumok)
- warfarin vagy egyéb véralvadásgátló szerek (a vér hígítására szolgáló szerek)
- probenecid (köszvény kezelésére való gyógyszer)
- metoklopramid (hányinger, hányás elleni gyógyszer)
- omeprazol (gyomorsav csökkentő gyógyszer)
- metotrexát (a daganatos betegségek bizonyos típusaira, pikkelysömör és reumás izületi gyulladás kezelésére alkalmazható)
- teofillin (légzési problémákra való gyógyszer)
- tizanidin (izommerevség kezelésére szklerózis multiplexben használt gyógyszer)
- klozapin (pszichés zavarok kezelésére használt gyógyszer)
- ropinirol (Parkinson-betegségre való gyógyszer)
- fenitoin (az epilepszia kezelésére szolgál)
- ciklosporin (immunválaszt befolyásoló gyógyszer)
- glibenklamid (vércukorszint csökkentő gyógyszer)
A Cifran növelheti vérében az alábbi gyógyszerek szintjét, illetve hatását:
- pentoxifillin (keringési betegségekre való gyógyszer)
- koffein (központi idegrendszeri izgató szer)
- duloxetin (depresszió elleni szer)
- lidokain (belsőlegesen szívritmus zavarok kezelésére használt szer)
- szildenafil (nemi potenciafokozó szer)
Néhány gyógyszer csökkenti a Cifran hatását. Tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben a következő gyógyszereket szedi vagy szedni szeretné:
- savkötők
- ásványianyag-pótló készítmények
- szukralfát
- polimer foszfátkötők (például szevelamer)
- kalciumot, magnéziumot, alumíniumot vagy vasat tartalmazó gyógyszerek vagy ásványianyag-pótló készítmények
Amennyiben e készítmények szedése nélkülözhetetlen, akkor ezeket a Cifran bevételét megelőzően körülbelül két órával, vagy azt követően legalább 4 óra elteltével vegye be.
A Cifran filmtabletta egyidejű bevétele étellel és itallal
Hacsak nem étkezés közben veszi be a Cifran készítményt, ne egyen vagy igyon semmilyen tejterméket (például tejet vagy joghurtot) vagy hozzáadott kalciumot tartalmazó italt a tabletták bevételekor, mivel ezek befolyásolhatják a hatóanyag felszívódását.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Amennyiben lehetséges, terhesség alatt kerülje a Cifran alkalmazását.
Ne szedje a Cifrant, ha szoptat, mert a ciprofloxacin kiválasztódik az anyatejbe, és káros lehet a szoptatott csecsemő számára.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Cifran szedése során csökkenhet az éberség. Néhány idegrendszeri mellékhatás előfordulhat. Ezért mielőtt gépjárművet vezetne vagy gépeket kezelne, feltétlenül tapasztalja ki, hogyan reagál szervezete a Cifran készítményre. Amennyiben kétsége van, beszéljen kezelőorvosával.
3. Hogyan kell szedni a Cifran filmtablettát?
A Cifrant mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A kezelőorvosa fogja elmondani Önnek hogy pontosan mennyit, milyen gyakran, és mennyi ideig kell szednie a Cifranból. Ez attól függ, hogy milyen típusú, és mennyire súlyos fertőzésben szenved.
Értesítse kezelőorvosát, amennyiben veseproblémái vannak, mert szükségessé válhat a dózis módosítása.
A kezelés általában 5-21 napig tart, de súlyosabb fertőzések esetén hosszabb időt is igénybe vehet.
- A tablettát bőséges folyadékkal kell bevenni. Ne rágja össze a tablettákat, mert rossz ízűek.
- Próbálja a tablettákat minden nap lehetőleg nagyjából ugyanabban az időben bevenni.
- A tabletták bevehetők étkezés közben vagy az étkezésektől függetlenül is. Az étkezéssel bevitt kalcium nem befolyásolja jelentős mértékben a felszívódást. Ne vegye be azonban a Cifran tablettát tejtermékekkel, például tejjel vagy joghurttal, vagy hozzáadott ásványi anyagokat tartalmazó gyümölcslevekkel (például hozzáadott kalciumot tartalmazó narancslével).
Ne feledje, hogy a Cifran szedése során bőséges folyadékfogyasztás szükséges.
Ha az előírtnál több Cifran filmtablettát vett be
Ha az előírt adagnál többet vett be, azonnal kérjen orvosi segítséget. Amennyiben lehetséges, vigye magával a tablettákat vagy a dobozt, hogy meg tudja mutatni az orvosnak.
Ha elfelejtette bevenni a Cifran filmtablettát
Amint lehet, vegye be a normál adagot, majd folytassa a gyógyszer szedését előírás szerint. Ha azonban már rövidesen esedékes a következő adag bevétele, ne vegye be a kihagyott adagot, és a megszokott módon szedje tovább a gyógyszert. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Feltétlenül szedje a kúra végéig a gyógyszert.
Ha idő előtt abbahagyja a Cifran filmtabletta szedését
Fontos, hogy befejezze a kúrát még akkor is, ha pár nap után jobban érzi magát. Ha túl hamar hagyja abba a gyógyszer szedését, akkor előfordulhat, hogy fertőzése nem gyógyul meg teljesen, és a fertőzés tünetei kiújulhatnak vagy súlyosbodhatnak. Baktériumrezisztencia is kialakulhat az antibiotikummal szemben.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Gyakori mellékhatások (100 emberből várhatóan 1-10 tapasztalja):
- hányinger, hasmenés;
Nem gyakori mellékhatások (1000 emberből várhatóan 1-10 tapasztalja):
- gombás felülfertőződés;
- a fehérvérsejtek egyik típusának, az úgynevezett eozinofil granulociták számának megemelkedése;
- étvágytalanság;
- hiperaktivitás vagy izgatottság;
- fejfájás, szédülés, alvási problémák vagy az ízérzés zavara;
- hányás, hasi fájdalom, emésztési problémák, például gyomorbántalom (emésztési zavar/gyomorégés), bélgázképződés;
- bizonyos anyagok (a transzaminázok és/vagy a bilirubin) szintjének megemelkedése a vérben;
- bőrkiütés, viszketés vagy csalánkiütés;
- csont-izomrendszeri fájdalom (pl. végtagfájdalom, hátfájás, mellkasi fájdalom), ízületi fájdalmak;
- nem megfelelő veseműködés;
- rossz közérzet (gyengeség) vagy láz;
- a vérben az alkalikus-foszfatáz (egy enzim) szintjének megemelkedése.
Ritka mellékhatások (10 000 emberből várhatóan 1-10 tapasztalja):
- a bél antibiotikumok alkalmazásához társuló gyulladása (kolitisz) (nagyon ritka esetekben halálos lehet) (lásd a 2. pontban: "Figyelmeztetések és óvintézkedések");
- változások a vérképben a vérsejtek számában (leukopénia, leukocitózis, neutropénia, vérszegénység), a véralvadási faktorok (vérlemezkék) megnövekedett vagy csökkent mennyisége;
- allergiás reakció, vizenyő (ödéma) vagy a bőr és a nyálkahártyák gyorsan kialakuló vizenyős duzzanata (angioödéma);
- emelkedett vércukorszint (hiperglikémia);
- zavartság, a tájékozódás zavara, szorongásos reakciók, furcsa álmok, ritkán önveszélyes magatartáshoz (öngyilkossági gondolatokhoz, szándékhoz vagy kísérlethez) vezető depresszió, hallucinációk;
- zsibbadás, az ingerekkel szembeni szokatlan érzékenység, csökkent bőrérzékenység, remegés, görcsroham (lásd a 2. pontban: "Figyelmeztetések és óvintézkedések") vagy szédülés;
- látási problémák, pl. kettőslátás;
- fülcsengés, hallásvesztés vagy halláskárosodás;
- gyors szívverés (tahikardia);
- a vérerek kitágulása (vazodilatáció), alacsony vérnyomás vagy ájulás;
- nehezített légzés, beleértve az asztmás tüneteket is;
- a máj működészavara, sárgaság (kolesztatikus ikterusz) vagy májgyulladás;
- fényérzékenység (lásd a 2. pontban: "Figyelmezetések és óvintézkedések");
- izom- és csontfájdalom, ízületi gyulladás, fokozott izomtónus vagy görcs;
- veseelégtelenség, vér vagy kristályok a vizeletben (lásd a 2. pontban: "Figyelmeztetések és óvintézkedések"), húgyúti gyulladás;
- folyadékvisszatartás vagy nagymértékű verejtékezés;
- az amiláz-enzim emelkedett szintje.
Nagyon ritka mellékhatások (10 000 emberből várhatóan kevesebb, mint 1 tapasztalja):
- a vörösvérsejtszám csökkenésének egyik speciális típusa (hemolitikus anémia); egy bizonyos típusú fehérvérsejt számának veszélyes szintre csökkentése (agranulocitózis); az összes vérsejt (a fehér- és vörösvérsejtek, valamint vérlemezkék) számának csökkenése (páncitopénia), amely halálos lehet, a csontvelő működésének gátlása, ami szintén halálos is lehet (lásd a 2. pontban: "Figyelmeztetések és óvintézkedések");
- allergiás reakciók (anafilaxiás reakció vagy anafilaxiás sokk, amely halálos lehet - szérumbetegség) (lásd a 2. pontban: "Figyelmeztetések és óvintézkedések");
- elmezavar (pszichotikus reakciók, amelyek nagyon ritkán önveszélyes magatartáshoz, így öngyilkossági gondolatokhoz, szándékhoz vagy kísérlethez vezethetnek) (lásd a 2. pontban: "Figyelmeztetések és óvintézkedések");
- migrén, egyensúlyzavar, bizonytalan járás (járászavar), szaglászavarok, koponyaűri nyomásfokozódás (a koponyán belüli nyomás megnő);
- színlátási zavarok;
- a vérerek falának gyulladása (vaszkulitisz);
- hasnyálmirigy-gyulladás;
- májsejt elhalás (májnekrózis), amely nagyon ritkán életveszélyes májelégtelenséghez vezethet;
- apró, tűszúrásnyi vérzések a bőr alatt (petechiák); különféle bőrkiütések (például az akár halált is okozó Stevens-Johnson szindróma vagy a toxikus epidermális nekrolízis);
- izomgyengeség, íngyulladás, ínszakadás - különösen a boka hátsó részén található nagy ín (Achillesz-ín) esetében (lásd a 2. pontban: "Figyelmeztetések és óvintézkedések"), a miaszténia grávisz tüneteinek rosszabbodása (lásd a 2. pontban: "Figyelmezetések és óvintézkedések").
A gyakoriság nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- Az idegrendszerrel kapcsolatos panaszok, például fájdalom, égő érzés, bizsergés, zsibbadás és/vagy végtaggyengeség;
- Rendellenes gyors szívműködés, életveszélyes szabálytalan szívritmus, szívritmus változás
(amelyet "QT-szakasz megnyúlás"-nak neveznek, és a szív elektromos tevékenységének vizsgálatakor az EKG-n látható)
- Heveny teljes testre kiterjedő gennyhólyagos kiütések (AGEP) - bőrbetegség egy típusa, amit gyógyszeres kezelés okozhat
- Emelkedett véralvadási (ún. INR) értékek (véralvadás-gátlókkal kezelt betegeknél)
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
5. Hogyan kell a Cifran filmtablettát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on, nedvességtől védve tárolandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne szedje a Cifrant. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Cifran filmtabletta?
A készítmény hatóanyaga a ciprofloxacin.
Cifran 250 mg filmtabletta:
250 mg ciprofloxacin (297,07 mg ciprofloxacin-hidroklorid formájában) filmtablettánként.
Cifran 500 mg filmtabletta:
500 mg ciprofloxacin (594,14 mg ciprofloxacin-hidroklorid formájában) filmtablettánként.
Cifran 750 mg filmtabletta:
750 mg ciprofloxacin (891,21 mg ciprofloxacin-hidroklorid formájában) filmtablettánként.
Egyéb összetevők:
Tabletta mag: talkum, magnézium-sztearát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, kukoricakeményítő, karboximetilkeményítő-nátrium (A típusú), mikrokristályos cellulóz.
Bevonat: "Opadry OY-S- 5810 white": talkum, makrogol 400, titán-dioxid (E 171), hipromellóz.
Milyen a Cifran filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Cifran 250 mg filmtabletta
Fehér vagy tört-fehér, kerek, minkét oldalán domború felületű, filmtabletta, egyik oldalán mélynyomású "250" jelöléssel.
Cifran 500 mg filmtabletta
Fehér vagy tört-fehér, hosszúkás, minkét oldalán domború felületű, filmtabletta, egyik oldalán mélynyomású "500" jelöléssel.
Cifran 750 mg filmtabletta
Fehér vagy tört-fehér, hosszúkás, minkét oldalán domború felületű, filmtabletta, egyik oldalán mélynyomású "750" jelöléssel.
10 db, ill. 20 db filmtabletta színtelen, átlátszó PVC/PVDC/alumínium buborékcsomagolásban, dobozban.
Tanácsok/orvosi tájékoztatás
Az antibiotikumok baktériumok okozta fertőzések kezelésére szolgálnak. Vírusfertőzésekkel szemben hatástalanok.
Ha az orvos antibiotikumot írt fel, az pontosan az Ön jelenlegi betegségének kezelésére szolgál.
Az antibiotikumok jelenléte ellenére a kezelést néhány baktérium túlélheti vagy tovább is szaporodhat. Ezt a jelenséget rezisztenciának hívják: néhány antibiotikummal történő kezelés hatástalanná válhat.
Az antibiotikumok helytelen használata fokozza a rezisztencia kialakulását. Ön is elősegítheti a baktériumok rezisztenssé válását, és ezzel késleltetheti saját gyógyulását vagy csökkentheti az antibiotikum hatékonyságát, ha nem tartja be:
- a megfelelő adagolást,
- az adagolás rendjét,
- a kezelés időtartamát.
Következésképpen a gyógyszer hatékonyságának megőrzése érdekében:
1. Csak akkor szedjen antibiotikumot, ha felírták Önnek.
2. Pontosan tartsa be az alkalmazásra vonatkozó utasításokat.
3. Az antibiotikumot ne szedje újra anélkül, hogy orvosa felírta volna Önnek, még akkor sem, ha hasonló betegséget szeretne kezelni.
4. Soha ne adja át másnak az antibiotikumot, mert lehet, hogy nem megfelelő az ő betegségére.
5. A kezelés végeztével a fel nem használt gyógyszereket vigye vissza a gyógyszertárba, mert így biztosítja, hogy megfelelő módon semmisítsék meg.

Hol van a legközelebbi kórház? Keresse meg!

Hol van a legközelebbi patika? Keresse meg!

Az adatbázis utolsó frissítése: 2014. 03. 31.

PHARMINDEX
Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja.
© UBM Medica Magyarország Kft. 2014

Legjobb cikkek és szolgáltatások a témában

Kérdése van? Lehet, hogy itt választ talál!

Tudjon meg többet lexikonunkból!

Szponzorált hirdetések

     
     
     
     

Gyógyszerkereső

gyógyszerhatóanyag