Hírlevelek
Regisztráció

Gyógyszerkereső

CERAZETTE 0,075 mg filmtabletta

Hatóanyag: Desogestrel

Kiszerelés: 28x


nagyobb kép

  • vényköteles
Fogyasztói ár: 2845 Ft *Támogatott ár: 2845 Ft

- Normatív TB támogatás: nem
- Közgyógyellátásra adható: nem
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Törzskönyvi szám: OGYI-T-8377/01

Kiszerelés: 3x28


nagyobb kép

  • vényköteles
Fogyasztói ár: 8379 Ft *Támogatott ár: 8379 Ft

- Normatív TB támogatás: nem
- Közgyógyellátásra adható: nem
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Törzskönyvi szám: OGYI-T-8377/02

gyártó: N.V. Organon* a "NEM TÁMOGATOTT" gyógyszerek körében az árak csak tájékoztató jellegűek.
Ezek a készítmények szabadárasak, az árak patikánként eltérőek lehetnek.

Betegtájékoztató

MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A CERAZETTE ÉS MILYEN ESETEKBEN ALKALMAZHATÓ?
A Cerazette-et a terhesség megelőzésére alkalmazzák. A Cerazette kis mennyiségben tartalmazza az egyik női nemi hormont, a progeszteron típusú dezogesztrelt. Ezért hívják a Cerazette-et csak progeszteront tartalmazó vagy mini tablettának. Ellentétben a kombinált tablettákkal, a csak progeszteront tartalmazó vagy mini tabletta a progeszteron mellett nem tartalmaz ösztrogén hormont.
A legtöbb csak progeszteront tartalmazó vagy mini tabletta elsősorban úgy fejti ki hatását, hogy megakadályozza a hímivarsejt bejutását a méhbe, de nem minden esetben akadályozza meg a petesejt érését, amely a kombinált tabletták elsődleges hatása. A Cerazette abban különbözik a többi mini tablettától, hogy olyan adagban tartalmazza a hatóanyagot, amely a legtöbb esetben elég magas ahhoz, hogy megakadályozza a petesejtérést. Ennek következtében a Cerazette rendkívül hatékony fogamzásgátló hatást biztosít.
A kombinált tablettával ellentétben a Cerazette-et olyan nők is szedhetik, akik nem bírják szedni az ösztrogént vagy szoptatnak. Ez egyik hátránya, hogy a Cerazette szedése során rendszertelen időközönként hüvelyi vérzés fordulhat elő. Az is előfordulhat, hogy a vérzése teljesen ki is maradhat.
TUDNIVALÓK A CERAZETTE SZEDÉSE ELŐTT
Az összes többi hormonális fogamzásgátlóhoz hasonlóan a Cerazette nem nyújt védelmet a HIV-fertőzéssel (AIDS) és semmilyen más, szexuális úton terjedő betegséggel szemben.
Ne szedje a Cerazette-et
- ha allergiás a Cerazette bármely összetevőjére;
- ha trombózisa van. A trombózis vérrögképződés az érben (pl. az alsó végtagban (mélyvénás trombózis) vagy a tüdőben (tüdőembólia));
- ha sárgasága (a bőre besárgul) vagy súlyos májbetegsége van és a májműködése még nem állt helyre;
- ha olyan rákbetegségben szenved, vagy olyan rákbetegség gyanúja merül fel, ami a nemi hormonokra érzékeny, mint például az emlőrák bizonyos típusai;
- ha bármilyen megmagyarázhatatlan hüvelyi vérzés lép fel.
Mielőtt elkezdené szedni a Cerazette-et, tájékoztassa orvosát, amennyiben ezeknek az állapotoknak bármelyike érvényes Önre. Orvosa ilyenkor egy nem hormonális fogamzásgátló módszert tanácsolhat Önnek.
Haladéktalanul forduljon orvosához, amennyiben a fenti állapototk bármelyike előszőr jelentkezik a Cerazette szedése alatt.
A Cerazette fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
Tájékoztassa orvosát a Cerazette szedése előtt, ha:
- valaha emlőrákja volt;
- májrákban szenved, mivel a Cerazette lehetséges hatását nem lehet kizárni;
- valaha volt már trombózisa;
- Ön cukorbeteg;
- epilepsziában szenved (lásd "A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek" pontot);
- tuberkulózisban szenved (lásd "A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek" pontot);
- magas a vérnyomása;
- a bőrén májfoltok vannak vagy valaha voltak (sárgás-barna pigmentfoltok a bőrön, elsősorban az arcon). Amennyiben ezek a tünetek fennállnak, kerülje a túlzott napsütést, illetve az ultraibolya sugárzást.
Amennyiben a Cerazette-et a fenti betegségek bármelyikének fennállása esetén szedi, szigorú orvosi ellenőrzésre lehet szüksége. A teendőkről orvosa nyújthat tájékoztatást.
Emlőrák
Rendszeresen ellenőrizze melleit, és haladéktalanul keresse fel orvosát, ha valamilyen csomót érez a mellében.
A fogamzásgátló tablettát szedő nőknél az emlőrák előfordulási arányát kissé magasabbnak találták, mint azoknál a hasonló korú nőknél, akik nem szedik a tablettát. Ha a nő abbahagyja a tabletta szedését, akkor a kockázat fokozatosan csökken, így 10 évvel a tabletta elhagyása után a kockázat ugyanakkora, mint a tablettát soha nem szedett nőknél. Az emlőrák ritkán fordul elő 40 éves kor alatt, de a nő életkorának növekedésével a kockázat növekszik. Ezért a diagnosztizált többlet emlőrák esetek száma magasabb, ha az életkor, ameddig a nő folytatta a tabletta szedését, magasabb. Az, hogy milyen hosszan tartott a tabletta szedése, kevésbe fontos.
Minden 10 000 olyan nőből, akik legfeljebb 5 évig szedték a tablettát, de 20 éves korukra abbahagyták, alig eggyel több az abbahagyást követő 10 éven belül diagnosztizált emlőrákos megbetegedések száma az ugyanebben a korcsoportban általában diagnosztizált 4 esethez képest. Hasonlóan, a tablettát legfeljebb 5 évig szedő, de 30 éves korára abbahagyó 10 000 nőnél 5 további esetet diagnosztizálnak a rendszerint diagnosztizált 44 megbetegedésen felül. A tablettát legfeljebb 5 évig használó, de 40 éves korára abbahagyó, 10 000 nőre jutó, rendszerint diagnosztizált 160 megbetegedéshez még további 20 eset adódik.
Az emlőrák kockázatát a csak progeszteront tartalmazó tablettákat, így a Cerazette-et szedő nőknél is hasonlónak gondolják az egyéb fogamzásgátló tablettát szedőkéhez, de a bizonyíték kevéssé meggyőző.
Úgy tűnik, hogy a fogamzásgátló tablettát szedő nőknél diagnosztizált emlőrákok kisebb valószínűséggel adnak áttétet, mint a tablettát nem szedő nőknél észlelt emlőrákok. Nem ismert, hogy az emlőrák kockázatában tapasztalt különbséget a tabletta okozza-e. Lehetséges, hogy a nők gyakoribb vizsgálatával az emlőrák korábban kerül felismerésre.
Trombózis
Haladéktalanul keresse fel orvosát, ha trombózis lehetséges tüneteit észleli (lásd még "Mikor keresse fel orvosát").
A trombózis egy vérrög, amely elzárhatja az eret. A trombózis néha az alsó végtag mélyvénáiban fordul elő (mélyvénás trombózis). Ha a rög leszakad arról a vénáról, ahol kialakult, elérheti és elzárhatja a tüdő verőereit, és úgynevezett "tüdőembóliát" okozhat. Ennek végzetes következményei lehetnek. A mélyvénás trombózis előfordulása ritka. A tabletta szedésétől függetlenül is kialakulhat. Akkor is előfordulhat, ha Ön teherbe esik.
A kockázat nagyobb a fogamzásgátló tablettát szedőknél, mint a nem szedőknél. A csak progeszteront tartalmazó tablettát szedőknél, így a Cerazette-et szedők esetében alacsonyabbnak tartják a kockázatot, mint az ösztrogént is tartalmazó (kombinált) tablettát szedőknél.
A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Néhány gyógyszer megakadályozhatja, hogy a Cerazette megfelelő hatást fejtsen ki. A következő betegségek kezelésére alkalmazott gyógyszerek tartoznak ide:
- epilepszia (pl. primidon, fenitoin, karbamazepin, felbamát és fenobarbitál),
- tuberkulózis (pl. rifampicin);
- HIV-fertőzés (pl. ritanovir) vagy más fertőző betegségek (pl. grizeofulvin),
- gyomorrontás (orvosi szén),
- depresszió (közönséges orbáncfüvet tartalmazó gyógynövénykészítmények).
Orvosa el tudja mondani Önnek, ha esetleges további fogamzásgátló óvintézkedések kell alkalmaznia, és ha igen, akkor azt is, hogy mennyi ideig.
A Cerazette befolyásolhatja még bizonyos gyógyszerek hatását, ami a hatás fokozódásában (pl. a ciklosporin tartalmú gyógyszerek) vagy csökkenésében jelentkezhet.
Terhesség és szoptatás
Terhesség
Ne alkalmazza a Cerazette-et, ha terhes, vagy úgy gondolja, hogy terhes lehet.
Szoptatás
A Cerazette alkalmazható a szoptatás ideje alatt, sem a tejtermelést, sem az anyatej minőségét nem befolyásolja. A Cerazette hatóanyagának egy kis része azonban átjut az anyatejbe.
2,5 éves korukig figyelték olyan gyermekek egészségi állapotát, akiket Cerazette-et szedő édesanyjuk 7 hónapig táplált anyatejjel. Nem tapasztaltak a gyermekek növekedésére és fejlődésére gyakorolt hatásokat.
Ha szoptat és a Cerazette-et akarja alkalmazni, kérjük, forduljon kezelőorvosához.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem utal semmilyen jel arra, hogy a Cerazette alkalmazása bármilyen hatással lenne az éberségre és a koncentrálásra.
Fontos információk a Cerazette egyes összetevőiről
A Cerazette laktózt (tejcukrot) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
Alkalmazása serdülőknél
18 év alatti serdülőknél nincs rendelkezésre álló adat a hatásosságot és biztonságosságot illetően.
Rendszeres ellenőrzések
Ha Cerazette-et szed, orvosa rendszeres ellenőrzésekre fogja visszarendelni. Általában ezeknek az ellenőrzéseknek a gyakorisága és jellege az Ön egyéni állapotától függ.
Haladéktalanul keresse fel orvosát, ha:
- erős fájdalmat érez vagy duzzanatot észlel bármelyik lábában, ismeretlen eredetű mellkasi fájdalom, légszomj, szokatlan köhögés esetén, különösen, ha vért köhög fel (trombózisra utalhat);
- hirtelen erős hasi fájdalom lép fel vagy besárgul (májbetegségre utalhat);
- csomót érez a mellében (emlőrákra utalhat),
- hirtelen éles alhasi- vagy gyomortáji fájdalom esetén (méhen kívüli terhesség jele lehet);
- tartósan ágyban fekszik vagy műtét előtt áll (legalább 4 héttel előtte beszéljen kezelőorvosával);
- szokatlan, erős hüvelyi vérzése van;
- azt gyanítja, hogy terhes.
HOGYAN KELL SZEDNI A CERAZETTE-ET?
Mikor és hogyan szedje a tablettákat?
Egy Cerazette csomag 28 filmtablettát tartalmaz. A csomagolás elülső oldalán a tabletták közé nyilak vannak nyomtatva. Ha megfordítja a csomagot és megnézi a hátoldalát, láthatja, hogy a fóliára a hét napjai vannak nyomtatva. Minden naphoz egy tabletta tartozik.
Minden alkalommal, amikor egy új Cerazette csomagot kezd el, a felső sorból vegyen egy tablettát. Ne tetszés szerinti tablettával kezdje. Ha például szerdán kezdi el a szedést, akkor a felső sorból a hátoldalán "Sze" jelzésű tablettát kell kivennie. Napi egy tablettával folytassa a szedést, a nyilakkal jelölt irányt követve, amíg a csomag ki nem ürül. A csomag hátuljára pillantva könnyen leellenőrizheti, hogy aznap bevette-e már a tablettát.
Próbálja a tablettákat minden nap körülbelül azonos időpontban bevenni. A tablettát vízzel, egészben vegye be. A Cerazette szedése során gyenge vérzése lehet, de Ön folytassa szabály szerint a tabletta szedését. Ha egy csomag kiürült, másnap egy új csomag Cerazette-et kell elkezdenie, megszakítás nélkül és anélkül, hogy vérzésre várna.
Az első csomag Cerazette elkezdése
- Ha az előző hónapban nem alkalmazott hormontartalmú fogamzásgátlót
Várja meg a havi ciklusa kezdetét. A menstruációja első napján vegye be az első Cerazette filmtablettát. Nincs szüksége kiegészítő fogamzásgátló módszer alkalmazására.
Elkezdheti a tabletta szedését a menstruációja 2-5. napján is, de ebben az esetben használjon kiegészítő fogamzásgátló (mechanikus védekező) módszert a tabletta szedésének első 7 napján.
- Ha kombinált tablettáról, hüvelygyűrűről vagy fogamzásgátló tapaszról tér át
A Cerazette szedését elkezdheti a jelenlegi fogamzásgátlója utolsó tablettájának bevételét követő napon, vagy a hüvelygyűrűje vagy fogamzásgátló tapasza eltávolításának napján (ez azt jelenti hogy nincs tabletta-, gyűrű- vagy tapaszmentes szünet). Amennyiben jelenlegi fogamzásgátlója tartalmaz hatóanyag nélküli tablettákat is, a Cerazette szedését az utolsó, hatóanyagot tartalmazó tabletta szedését követő napon el lehet kezdeni (ha nem biztos benne melyik az, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét). Ha követi ezeket az utasításokat, nincs szükség kiegészítő fogamzásgátló módszer alkalmazására.
Megkezdheti a Cerazette szedését legkésőbb a jelenlegi fogamzásgátló tabletta-, gyűrű- vagy tapaszmentes szünetet vagy a hatóanyagmentes tabletták időszakát követő napon. Ha ezt az utasítást követi, akkor az első ciklusban a tabletta szedésének első 7 napján alkalmazzon egy kiegészítő fogamzásgátló (mechanikus védekező) módszert is.
- Ha egy másik, csak progeszteron tartalmú (mini) tablettáról tér át
Bármelyik nap abbahagyhatja annak szedését, és azonnal elkezdheti a Cerazette szedését. Nincs szükség kiegészítő forgamzásgátló módszer alkalmazására.
- Ha injekciós vagy beültethető vagy progeszteront adagoló méhen belüli eszköz (IUD) alkalmazásáról vált át
Akkor kezdje a Cerazette szedését, amikor a következő injekciója esedékessé válna, vagy azon a napon, amikor az inplantátumot vagy az IUD-t eltávolítják. Nincs szükség kiegészítő forgamzásgátló módszer alkalmazására.
- Szülés után
Elkezdheti szedni a Cerazette-et a szülés utáni 21-28. nap között. Ha később kezdi el szedni, akkor az első havi ciklusban a tablettaszedés első 7 napja alatt használjon egy kiegészítő fogamzásgátló (mechanikus védekező) módszert is. Azonban ha a közösülés megtörtént már, akkor a Cerazette szedésének megkezdése előtt a terhesség lehetőségét ki kell zárni. Szoptatós kismamák további információt a "Terhesség és szoptatás" címszó alatt a 2. pontban találhatnak. Kezelőorvosa is tud tanácsot adni Önnek.
- Vetélés vagy terhességmegszakítás után
Kezelőorvosa ad majd tanácsot Önnek.
Ha elfelejtette bevenni a Cerazette-et:
- Ha kevesebb, mint 12 órát késett egy tabletta bevételével, a Cerazette hatása még megbízható marad. Amint eszébe jutott, hogy elfelejtett bevenni egy tablettát, azonnal pótolja, a következőt pedig a szokásos időben vegye be.
- Ha több mint 12 órát késett egy tabletta bevételével, a Cerazette megbízhatósága csökkenhet. Minél több egymást követő tablettát hagy ki, annál nagyobb a kockázata annak, hogy csökken a fogamzásgátló hatás. Azonnal pótolja a kifelejtett tabletta bevételét, amint azt észrevette, majd a szokásos időben vegye be a következő tablettákat. Alkalmazzon kiegészítő fogamzásgátló (mechanikus védekező) módszert is a tabletta szedés következő 7 napján. Ha a tabletta szedésének első hetében egy vagy több tablettát is elfelejtett bevenni, és a tabletta kihagyása előtti héten közösült, akkor fennáll a teherbe esés lehetősége. Kérjen tanácsot kezelőorvosától.
Ha emésztőrendszeri panaszai vannak (pl. hányás, súlyos hasmenés)
Kövesse a fenti pontban a kihagyott tablettákkal kapcsolatos tanácsot. Hányás esetén, vagy ha orvosi széntablettát vesz be a Cerazette filmtabletta bevételét követő 3-4 órában, esetleg súlyos hasmenése van, akkor előfordulhat, hogy a tabletta hatóanyaga nem szívódik fel teljesen.
Ha az előírtnál több Cerazette-et vett be
Egyidejűleg túl sok Cerazette filmtabletta bevételét követő súlyos káros hatásokról eddig nem számoltak be. Az esetlegesen fellépő tünetek az émelygés, hányás valamint nők és lányok esetében az enyhe hüvelyi vérzés. További információért és tanácsért forduljon orvosához.
Ha idő előtt abbahagyja a Cerazette szedését
A Cerazette szedését bármikor abbahagyhatja. Attól a naptól kezdve, amikor abbahagyta a tabletta szedését, nincs többé védve a terhesség ellen.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Cerazette is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A Cerazette tabletta szedésével kapcsolatba hozható súlyos, nem kívánatos hatások már leírásra kerültek az "Emlőrák" és a "Trombózis" címszavak alatt a "Tudnivalók a Cerazette szedése előtt" című 2. pontban. Kérjük, hogy további információkért olvassa el az említett pontot, és haladéktalanul beszéljen kezelőorvosával, amennyiben szükséges.
A Cerazette alkalmazása során rendszertelen időközönként hüvelyi vérzés jelentkezhet. Ez lehet csupán enyhe folt, ami még betét használatát sem teszi szükségessé, vagy jelentkezhet erősebb vérzés is, ami inkább egy gyenge havi vérzésre hasonlít, és betét használatát igényelheti. Előfordulhat, hogy egyáltalán nincs vérzés. A rendszertelen vérzések nem azt jelzik, hogy a Cerazette fogamzásgátló hatása csökkent. Általában nincs semmi teendője, csak folytassa a Cerazette szedését. Ha azonban a vérzés erős vagy elhúzódó, akkor forduljon kezelőorvosához.
A Cerazette-et szedők a következő mellékhatásokat jelezték:

A fenti mellékhatásokon kívül előfordulhat az emlők váladékozása. Azonnal orvoshoz kell fordulnia, ha az angioödéma tüneteit tapasztalja, úgymint (1) megdagadt arc, nyelv vagy garat; (2) nyelési nehézség; vagy (3) csalánkiütés és légzési nehézségek.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
HOGYAN KELL A CERAZETTE-ET TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a Cerazette-et. A lejárati idő a hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer különleges tárolási hőmérsékletet nem igényel. A fénytől és a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Cerazette
- A készítmény hatóanyaga: dezogesztrel (75 mikrogramm)
- Egyéb összetevők: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, alfa-tokoferol, kukoricakeményítő, povidon, sztearinsav, hipromellóz, makrogol 400, talkum, titán-dioxid (E 171) és laktóz-monohidrát (lásd még "Fontos információk a Cerazette egyes összetevőiről" a 2. pontban).
Milyen a Cerazette készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
3x28 db filmtabletta színtelen, átlátszó PVC//Al buborékcsomagolásban. Minden buborékcsomagolás Al laminált tasakban és dobozban.

Hol van a legközelebbi kórház? Keresse meg!

Hol van a legközelebbi patika? Keresse meg!

Az adatbázis utolsó frissítése: 2014. 09. 01.

PHARMINDEX
Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja.
© UBM Medica Magyarország Kft. 2014

Legjobb cikkek és szolgáltatások a témában

Kérdése van? Lehet, hogy itt választ talál!

Tudjon meg többet lexikonunkból!

Szponzorált hirdetések

     
     
     
     

Gyógyszerkereső

gyógyszerhatóanyag