CANESPRO kenőcs

CANESPRO kenőcs betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Canespro kenőcs és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Canespro kenőcs hatóanyaga a bifonazol, egy széles spektrumú gombaellenes szer és a karbamid, amely a természetben, például az emberi szervezetben is előforduló anyag.
A Canespro kenőcs a kéz- és lábkörmök gombás fertőzéseinek körömeltávolító kezelésére szolgáló készítmény, amely egyidejűleg gombaellenes hatással is rendelkezik. Továbbá gyulladásgátló hatása miatt csillapítja a viszketést.


2. Tudnivalók a Canespro kenőcs alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Canespro kenőcsöt ha allergiás a bifonazolra, karbamidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Canespro kenőcs alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Azoknál a betegeknél, akiknél korábban más gombaellenes készítmény (például: ekonazol, klotrimazol, mikonazol) iránti túlérzékenység szerepel, óvatosság javasolt a bifonazol-készítmény alkalmazásakor.
- Egyidejű warfarin-kezelés esetén orvosi megfigyelés szükséges.

Gyermekek és serdülők esetén kizárólag orvosi felügyelet mellett szabad alkalmazni a készítményt.

Amennyiben a tünetek folytatódnak vagy megmaradnak a kezelés után, keresse fel a kezelőorvosát.

A tapasszal szemben nagyon ritkán allergiás reakció fordulhat elő. Ilyenkor másfajta tapaszt kell alkalmazni.

Egyéb gyógyszerek és a Canespro kenőcs
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Amennyiben warfarin-kezelésben részesül, tájékoztassa kezelőorvosát.

Terhesség,szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség
A készítmény hatóanyagaival kapcsolatban nincsenek a terhes nőkre vonatkozó adatok. Elővigyázatosságból, a terhesség első három hónapjában (első első trimeszterében) ajánlott kerülni a Canespro kenőcs alkalmazását.

Szoptatás
Canespro kenőccsel végzett kezelés alatt a szoptatás felfüggesztése javasolt.

Termékenység
Nincs adat arra vonatkozóan, hogy a Canespro kenőcs hatóanyagai károsítanák a férfi termékenységet.
A Canespro kenőcs hatóanyagaival kapcsolatban nincsenek adatok a női termékenységre vonatkozó lehetséges hatásokról.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Canespro kenőcs nem, vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

A Canespro kenőcs gyapjúviaszt tartalmaz
A készítmény gyapjúviaszt (lanolin) tartalmaz, amely helyi bőrreakciókat okozhat (például: kontakt dermatitisz).


3. Hogyan kell alkalmazni a Canespro kenőcsöt?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A köröm teljes gyógyulásához először a Canespro kenőcsöt, majd bifonazol hatóanyag-tartalmú krémet (például Canesten Plus krémet) kell használnia.

A kezelés ideje
1. Canespro kenőccsel végzett kezelés:
A Canespro kenőccsel minden nap figyelmesen el kell végezni a kezelést, és addig kell folytatni, amíg már nem lehet megpuhult, gombás körmöt lekaparni. Az ehhez szükséges idő a fertőzés kiterjedésétől és a köröm vastagságától függően kb. 7-14 nap.
A köröm leválasztása után a körömágy kezelését bifonazol-tartalmú krémmel (pl. Canesten Plus bifonazol krém) kell folytatni.

Amennyiben a tünetek folytatódnak vagy megmaradnak a kezelés után, a beteg keresse fel a kezelőorvosát.


2. Canesten Plus bifonazol krémmel végzett kezelés:
A beteg körömrész eltávolítása után a körömágy kezelését Canesten Plus bifonazol krémmel kell folytatni naponta egyszer, folyamatosan kb. 4 héten keresztül.

A köröm fertőzött részének Canespro-kezeléssel elért óvatos eltávolítása, és az ezt követő Canesten Plus bifonazol krémmel történő kezelés döntő szerepet játszik a hosszú távú eredményességben.

A Canespro kenőcs alkalmazásának módja

Az alábbi ábrán látható módon kell a kenőcsöt, a körömreszelőt és a vízálló tapaszt használni:




A Canespro kenőcsöt naponta egyszer kell a fertőzött körömre felvinni, olyan mennyiségben, hogy vékony rétegben fedje a körmöt.

További fontos információk a Canespro alkalmazásával kapcsolatban

- A körmöt körülvevő bőrt általában nem kell letakarni a kenőccsel történő kezelés előtt. Kivételes esetben azonban előfordulhat irritáció, és ilyenkor a körmöt határoló bőrt ajánlatos cinkpasztával bekenni.

- A Canespro kenőcs csak a fertőzött körömanyagra hat, a köröm egészséges részei érintetlenek maradnak.

- A dobozban lévő tapasz mennyisége egy nagylábujj, vagy két másik ujj kezelésére elegendő. Amennyiben a dobozban lévő tapasz mennyisége nem elegendő a kezeléshez, úgy bármilyen vízálló ragtapasz felhasználható.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
Gyermekek és serdülők esetén kizárólag orvosi felügyelet mellett szabad alkalmazni a készítményt a kezelőorvos által megadott alkalmazás szerint.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így a ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- a köröm szélét vagy a körömágyat érintő, a bőrrel érintkezésbe kerülő anyag által kiváltott bőrgyulladás, a bőr felázása, bőrhámlás, körömbetegség, a köröm elszíneződése, bőrpír, bőrirritáció, az alkalmazás helyén jelentkező fájdalom, végtagfájdalom, viszketés, bőrkiütés.

Ezek a mellékhatások a kezelés abbahagyásával megszűnnek.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Canespro kenőcsöt tárolni?

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon, tubuson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Canespro kenőcs?
- A készítmény hatóanyagai: 1 g kenőcs 10 mg bifonazolt és 400 mg karbamidot (urea) tartalmaz.
- Egyéb összetevők: gyapjúviasz (lanolin), fehér vazelin, fehér viasz.

Milyen a Canespro kenőcs külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Sárgás színű homogén kenőcs PE csavaros kupakkal lezárt alumínium tubusba töltve. A dobozban 1 db tubus (10 g kenőcs) + 15 db vízhatlan tapasz + 1 db műanyag körömreszelő található.
Kiszerelés: 10 g Törzskönyvi szám: OGYI-T-6804/01
CANESPRO kenőcs
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Bayer Hungária
    • Hatóanyag: bifonazole, carbamide
    • ATC: Bifonazole, kombinációk
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +16 °C
Minimum: +3 °C

A Nyugat-Dunántúlon döntően borult lesz az ég, másutt a kezdeti közepesen vagy erősen felhős időt követően délutántól borul be dél felől. Délelőtt csak a Nyugat- és Észak-Dunántúlon, késő délutántól, estétől dél felől egyre többfelé várható eső, zápor. Délen néhol zivatar is kialakulhat, az Alpokalja magasabb részein pedig havas eső, havazás is lehet. Az északi, északkeleti szelet sokfelé kísérik élénk, helyenként erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 21 fok között alakul, de a tartósan borongós Nyugat-Dunántúlon 10 fok alatti értékeket is mérhetnek. Késő este 6, 13 fok valószínű. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.