Kérdések és válaszok

15 hetes kismama vagyok, 24 éves. Terhességem ideje alatt, többször fájlaltam a hasam, de görcs nem jelentkezett a 14. hétig. A terhességem 14. hetében begörcsölt a hasam, vérzés nem volt. Néhány órás megfigyelés után, mivel a méhszáj zárt, pihenés feltételével, illetve gyógyszerekkel ellátva hazaengedtek. Panaszaim megszűntek, így visszamentem dolgozni. A háziorvosom táppénzen akar tartani. Valóban indokolt, hogy a terhességem további részét otthon töltsem? Fizikai munkát nem végzek, titkárnő vagyok.

Tudom, hogy ma nagyon nehéz gyermeket vállalni. Szívem szerint azt tartom helyesnek, ha végig otthon maradna, hisz már majdnem elvetélt. Viszont a fenti okok miatt tegye azt, hogy kicsit maradjon otthon, s egy hét teljes panaszmentesség után vegye csak fel a munkát. Ha panaszai ismét kiújulnak, akkor viszont muszáj végleg otthon maradnia. A munkába járást, utazást is figyelembe kell venni a döntésnél.

23 hetes kismama vagyok. Kórházba kerültem magzatvíz szivárgás miatt. A baktérium vizsgálaton MRSA-t diagnosztizáltak. Nagyon féltem a kicsimet és magamat is. Veszélyes-e a magzatra ez a betegség? Lehet gyógyítani? Ezt a kórházban kaphattam el?

Az MRSA rezisztens Staphylococcus Aureus baktériumot jelent. Ez a baktérium gyakran teljesen egészséges emberben is kimutatható. Antibiotikumok hatására alakul ki a rezisztens formája. Mivel kórházban gyakori az antibiotikum alkalmazás, ott fordul elő gyakrabban, de egyre gyakrabban mutatják ki nem kórházban szerzett fertőzésekben. Tehát lehet, de nem egyértelmű, hogy a kórházban kapta el. Veszélye abban áll, hogy ha sebbe kerül, nagyon nehéz antibiotikumokkal kezelni, csak néhány speciális antibiotikum hat rá. A szüléskor természetesen keletkezik egy nagy seb, ezért veszélyes lehet. Ugyanakkor terhesség alatt az antibiotikum is veszélyes lehet a magzatra. A nőgyógyásza tudja eldönteni a leletek és a terhesség lefolyása alapján, hogy van-e teendő és mi.

Édesapámnak rákos daganata van a gégéjén, sugárkezelésen vesz részt. A négy hónapos kisfiunkra nézve jelen-e bármiféle veszélyt az ő kezelése? Mikre figyeljünk oda?

Sem a daganat, sem a sugárkezelés nem veszélyes a csecsemőkre. Ha kemoterápiát kap, akkor az a kezelést követő napokban a bőrben is ott van, és ilyenkor nem szoktuk javasolni a bőr-bőr érintkezést gyerekekkel, de mondjuk egy hosszú ujjú ing már kiküszöböli ezt a problémát is. Az édesapja viszont vélhetően csökkent immunrendszere miatt könnyebben fertőződik a szokványos apró vírusokkal és baktériumokkal. Így a náthás vagy beteg kisgyerekek által terjesztett betegségek akár veszélyesek is lehetnek, erre is érdemes odafigyelni. Ha a gyerek beteg, érdemes nem egy légtérben lenni vele.

A fogantatást követő 15. napon nagy mennyiségű alkoholt fogyasztottam (3 sör, 1 deci tömény). Nem voltam tisztában vele, hogy terhes vagyok, és nagyon aggaszt a dolog. Milyen káros következményekkel járhat a magzat idegrendszeri fejlődésére?

Az alkohol a terhesség 3. hete előtt nem lehet magzatkárosító. Emellett az Ön által elfogyasztott alkohol dózisa nem okoz rendellenességet. Komolyabb lenne a probléma, ha az alkoholfogyasztás rendszeres lenne). Ekkor nagyon komoly (kb. 60-70%) kockázattal lehetne számolni, ami központi idegrendszeri rendellenességekben nyilvánulhatna meg a nyitott gerinctől a finomabb értelmi, mozgáskoordinációs stb. zavarokig. Önnél a kockázatot nagyon csekélynek tartom.

A rotavírus ellen a kisbabák oltására használt vakcina tartalmaz-e higanyt vagy más nehézfémet, ami esetleg terhelhetné a baba szervezetét?

Nem, nem tartalmaz higanyt, ha azonban FBS-re vagy latexre allergiás a gyermek, erről tájékoztatni szükséges a gyermekorvost.

A férjem kb. 4 éve már kapott antibiotikum kúrát, akkor a bőrén levő bőrpír megjelenése miatt. Most 3 hónapja újból megjelent a piros kokárdaszerű, vörös körfolt a hónalján és hátán, elöl a melle körül. Így kört alkotva a testén. A bőrgyógyász szerint Lyme-kór ismét, újabb antibiotikum kúrát kapott a párom. Ha ilyen sűrűn kap gyógyszeres kezelést, mennyire ártalmas számára? Ha nem kezelik ki gyógyszeresen, mi történik? Férjem egyébként sok időt tölt erdős területen: tudna tanácsolni valami védekezési módszert a későbbiekre, ha ebből most gyógyultan kijövünk?

Ha már 4 év eltelt, és közben más tünete nem volt, valószínűbb, hogy újabb csípés érte, bár nem zárható ki, hogy a korábbi fertőzése újult ki. A kullancscsípést gyakran nem veszik észre (kb.: 30 %) A Lyme-kórhoz társuló bőrtünet egyik fontos jellemzője a növekedés. Ennek detektálása szükséges a diagnózis felállításához, ezért rendelte vissza Önöket a bőrgyógyász. A Lyme-kór kezelése nagy dózisú antibiotikummal történik, amit 15-20 napig kell szedni. Természetesen ennek a kúrának lehetnek mellékhatásai, de ha az előző kúra 4 éve volt, ez nem jelent túl sűrű antibiotikum szedést. Bár a Lyme-kór sok embernél magától is meggyógyulna, de mindig fennáll a krónikussá válás veszélye, ezért szükséges az antibiotikus kezelés. A kullancsok ellen zárt ruházattal, bőrre kenhető repellensekkel lehet védekezni. Emellett fontos a rendszeres ellenőrzés, és a megtalált kullancsot rögtön el kell távolítani. A kullancsok ott fordulnak elő nagy tömegben, ahol állatok vannak: szarvasok, nagyvadak életterén. Emellett apró rágcsálók is terjesztik.

Koraterhességben (kb. 5 hetes kor) ellenjavallt-e a repülőgépen történő rövid utazás (kb. 2 óra), ha már korábban volt spontán vetélésem (missed AB 7 hetesen)?

A terhesség kora és az előzmény miatt is veszélyes szituációk jöhetnek létre a repülőn. A korai vetélések aránya annál nagyobb, minél koraibb a terhesség. Végül is nem kontraindikált, és nem valószínű, hogy maga a repülés idézi elő a vetélést, de ettől függetlenül az utazás során sajnos előfordulhat vérzés vagy vetélés. Elutazás előtt UH-vizsgálaton állapítsák meg a szívműködés jelenlétét, és ha nincs semmi egyéb veszélyeztető jel, akkor orvosával megbeszélve döntsenek az utazásról vagy annak elhalasztásáról.

Kisfiam tegnap kapta meg a második pneumococcus elleni oltást. Most 6,5 hónapos. Reggel a kutacsa kicsit kidomborodott, de aztán elmúlt, nem kedvetlen, eszik is jó étvággyal, viszont 37,5 fokos hőemelkedése van (levonás után). A gyerekorvosunk azt mondta, az oltásnak semmilyen mellékhatása nincs, ha belázasodik, akkor az nem az oltástól lesz. Az oltóanyag leírásában viszont azt olvastam, hogy okozhat lázat egy pár napig. Mire számíthatok?

Minden oltás oltási reakciója lehet láz, helyi pír, fájdalom. Általában a gyermekek nyugtalanabbak vagy éppen aluszékonyabbak az oltás utáni napokban. Lehet, hogy az étvágyuk is megcsappan. Ez nem kóros, szabályos reakció. Az immunológiai történések részjelensége, hiszen mi nem látjuk, de a háttérben nagyüzemi munka folyik.

8 hetes terhes vagyok. Szabad-e vágni libát, vagy a saját nevelésű frissen vágott baromfi nem fertőz?

Természetesen. A baromfik által okozott terhességi fertőzés, a listeriosis olyan ritka, hogy a 25 éves praxisom során eggyel sem találkoztam.

Nagyon sok rémhírt olvasok arról, hogy ha beoltattam magamat, higany kerül a szervezetembe. Lettek már komolyabb következményei a higanynak az oltottaknál? Nagyon megrémítettek ezek a hírek.

Az oltóanyagban található higany olyan formában van, ami maximum 10 nap alatt vizelettel kiürül a szervezetből. Késői mellékhatástól nem kell tartani. Sajnos a környezetben, élelmiszerekben van más, olyan formában is higany, ami lerakódik a szervezetben. Ezek veszélyesebbek.

Cikkek