Újabb agyhártyagyulladás elleni vakcina jön

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a napokban adta meg a forgalomba hozatali engedélyt a fertőző agyhártyagyulladás egyik leggyakoribb okozója, a meningococcus B elleni védőoltásra. A szer magyarországi elérhetőségén jelenleg is dolgoznak.

"Az elmúlt időszakban jelentősen megnövekedett a magyarországi érdeklődés az agyhártyagyulladás elleni védőoltások iránt, amelyek egy ritka, gyors lefolyású és gyakran halálos kimenetelű megbetegedés elkerülésében nyújtanak hatékony védelmet" - ismertette a helyzetet Zsigmond Krisztina, a készítményt gyártó cég magyarországi vakcinaüzletágának igazgatója. Álláspontja szerint a meningococcus C szerocsoport okozta megbetegedés elleni védelem idei ingyenessé tétele a két év alatti gyermekek számára igen fontos lépés volt a védettség kiterjesztésében.

2017 januárjától minden két év alatti gyermek számára ingyenessé vált az agyhártyagyulladást okozó baktérium egyik törzse elleni védőoltás. Erről bővebben az alábbi cikkünkben olvashat!

A forgalomban lévő meningococcus elleni oltóanyagok közül a NeisVac-C a meningococcus C szerocsoportja ellen nyújt védelmet, és kiemelt támogatásban rendelhető a 2 év alatti gyermekek számára, míg a Nimenrix az A, C, W135 és Y szerocsoportok megelőzésére alkalmas. 

Az Európai Gyógyszerügynökség május 24-én engedélyezte a leggyakoribb, a meningococcus B szerocsoport okozta megbetegedés ellen védelmet nyújtó Trumenba nevű készítmény forgalomba hozatalát, amellyel teljessé vált az agyhártyagyulladás megelőzésére szolgáló termékek köre. Ennek engedélyezésével a forgalomban lévő oltóanyagok immár átfogó védelmet nyújtanak a meningococcus okozta agyhártyagyulladás kialakulásáért felelős leggyakoribb törzsek ellen - jelentett ki az üzletágvezető, aki hozzátette, hogy a következő lépés az, hogy a hazai patikák polcain is elérhetővé tegyék a készítményt.

A hazai patikák polcain is elérhetővé tennék a készítményt
A hazai patikák polcain is elérhetővé tennék a készítményt

Gyors, gyakran súlyos lefolyású

Magyarországon a baktérium "B" és "C" törzse okoz megbetegedést, évente 40-50 esetet jelentenek, de a betegség rendkívül gyors lefolyású, súlyos, gyakran végzetes kimenetelű. Afertőzésfőként két korosztályt veszélyeztet: a betegek kétharmada csecsemő vagy kisgyermek, valamint jelentős a megbetegedések száma a 16-20 évesek, vagyis a serdülők és a fiatalok körében is. Az előbbi csoport védelmére szolgál a C-törzs elleni vakcina ingyenessé tétele, amely korábban is állami támogatást élvezett - január elseje előtt összesen 14 ezer forintért lehetett felvenni a védettséget biztosító két oltást.


Mindent jól tud a köhögésről?

VideóRendelő: Igaz, hogy este 6 után már nem szabad enni?

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+5, +10 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban szombaton délelőtt továbbra is sok lesz felettünk a felhő, de nyugaton helyenként elvékonyodik a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag