Többet ártunk, mint segítünk

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Közlekedési balesetek nap mint nap történnek, de vajon hány sérültnek van olyan szerencséje, hogy szakszerű segítséget kap a járókelőktől? Elsősegélynyújtásból sokan megbuknánk - derül ki Hornyák István, a Semmelweis Egyetem oktatójának felméréséből.

Lesújtó a hazai lakosság elsősegély-ismerete

Hornyák István tanulmánya az elsősegélynyújtás-tudás és -attitűd vizsgálatát tűzte ki célul, alapjául több mint 2500 kérdőív szolgált. Érdekesség, hogy a válaszadók 30 százaléka pedagógus, 10-10-15 százaléka egészségügyi dolgozó, laikus, illetve főiskolai hallgató, a többi pedig iskolai tanuló volt a 10-18 éves korosztályból. Egyes baleseti helyzetekben a laikusok csupán 0,7 százaléka tudta, mit kellene tenni, de sajnos a pedagógusok körében is kétségbeejtőnek bizonyultak az eredmények. Akadt azonban olyan szituáció is, amelyre az egészségügyi dolgozók alig fele tudta a helyes megoldást!

Csak az orra véres...

Nézzük talán a legegyszerűbb példát! Mit tenne Ön az orrvérző sérülttel? A válaszlehetőségek közül csupán kettőt emeljünk ki: a fej enyhén előre, illetve hátra hajtását. Előbbi a helyes, míg utóbbi kifejezetten veszélyezteti a sérült állapotát. A helyes válaszok aránya a következőképp alakult: egészségügyi dolgozók 88 százalék, pedagógusok 76 százalék; kifejezetten helytelen választ az összes megkérdezett 4 százaléka adott. És Ön tudta a jó választ?

Első a tájékozódás!

Nézzünk egy kissé bonyolultabb helyzetet! Mit tenne egy közlekedési baleset helyszínén? Lehetséges válaszok:
  • 1. azonnali mentőhívás,
  • 2. tájékozódás,
  • 3. ellátás azonnali megkezdése,
  • 4. sérültek lefektetése,
  • 5. nem tudja.
Ugye nem nehéz a kérdés? Természetesen a tájékozódás az első lépés, hogy megtudjuk, hány sérült van, mennyire súlyosak, illetve szükséges-e műszaki mentés. A közlekedési baleset helyszínén az egészségügyi dolgozók 70,8 százaléka, a tanítóképző főiskolások 54,3 százaléka, a pedagógusok 48,3 százaléka, az egészségügyi tanulók 48,9 százaléka, a tanulók 33,1 százaléka, a laikusok 0,7 százaléka adott jó választ. A többiek a sebek bekötését vagy a "nem tudom" választ jelölték meg. A legnagyobb arányban (51,4 százalékban) a laikusok nem tudták, hogy mit kell ilyen helyzetben elsőként tenni. Az összes válaszadó egynegyede tájékozódás nélkül azonnal mentőt hívna.

Középiskolás fokon?

Fenti két példa sajnos kiválóan szemlélteti a hazai lakosság elsősegély-ismereteit. Sajnos a negatív példákat a végtelenségig lehetne sorolni. Megoldási javaslatok időről-időre születnek, többek közt az is gyakran felröppen a hírekben, hogy a középiskolákban kötelezővé teszi az elsősegély oktatást, mi több az érettségi része lesz. Nos, ezt a hírt egyik minisztérium sem erősítette meg.

Tanuljuk meg együtt!

Az Országos Mentőszolgálat és a HáziPatika.com hatodik éve próbál javítani a helyzeten úgy, hogy évről évre meghirdeti az Országos Elsősegély-ismereti Versenyt. Ide nem csak azok jelentkezését várják, akik jártasak a segélynyújtásban, hanem azokét is, akik szeretnék azt megtanulni, hisz a verseny honlapján gazdag linkgyűjtemény is található. A napokban indul a HáziPatika.com Elsősegély kiemelt rovata, amely sok hasznos információt tartalmaz az elsősegély-ismeretekkel kapcsolatban. Az ellátási menetek megértését gazdag kép- és videógyűjtemény segíti.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32441

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag