Többet ártunk, mint segítünk

Közlekedési balesetek nap mint nap történnek, de vajon hány sérültnek van olyan szerencséje, hogy szakszerű segítséget kap a járókelőktől? Elsősegélynyújtásból sokan megbuknánk - derül ki Hornyák István, a Semmelweis Egyetem oktatójának felméréséből.

Lesújtó a hazai lakosság elsősegély-ismerete

Hornyák István tanulmánya az elsősegélynyújtás-tudás és -attitűd vizsgálatát tűzte ki célul, alapjául több mint 2500 kérdőív szolgált. Érdekesség, hogy a válaszadók 30 százaléka pedagógus, 10-10-15 százaléka egészségügyi dolgozó, laikus, illetve főiskolai hallgató, a többi pedig iskolai tanuló volt a 10-18 éves korosztályból. Egyes baleseti helyzetekben a laikusok csupán 0,7 százaléka tudta, mit kellene tenni, de sajnos a pedagógusok körében is kétségbeejtőnek bizonyultak az eredmények. Akadt azonban olyan szituáció is, amelyre az egészségügyi dolgozók alig fele tudta a helyes megoldást!

Csak az orra véres...

Nézzük talán a legegyszerűbb példát! Mit tenne Ön az orrvérző sérülttel? A válaszlehetőségek közül csupán kettőt emeljünk ki: a fej enyhén előre, illetve hátra hajtását. Előbbi a helyes, míg utóbbi kifejezetten veszélyezteti a sérült állapotát. A helyes válaszok aránya a következőképp alakult: egészségügyi dolgozók 88 százalék, pedagógusok 76 százalék; kifejezetten helytelen választ az összes megkérdezett 4 százaléka adott. És Ön tudta a jó választ?

Első a tájékozódás!

Nézzünk egy kissé bonyolultabb helyzetet! Mit tenne egy közlekedési baleset helyszínén? Lehetséges válaszok:
  • 1. azonnali mentőhívás,
  • 2. tájékozódás,
  • 3. ellátás azonnali megkezdése,
  • 4. sérültek lefektetése,
  • 5. nem tudja.
Ugye nem nehéz a kérdés? Természetesen a tájékozódás az első lépés, hogy megtudjuk, hány sérült van, mennyire súlyosak, illetve szükséges-e műszaki mentés. A közlekedési baleset helyszínén az egészségügyi dolgozók 70,8 százaléka, a tanítóképző főiskolások 54,3 százaléka, a pedagógusok 48,3 százaléka, az egészségügyi tanulók 48,9 százaléka, a tanulók 33,1 százaléka, a laikusok 0,7 százaléka adott jó választ. A többiek a sebek bekötését vagy a "nem tudom" választ jelölték meg. A legnagyobb arányban (51,4 százalékban) a laikusok nem tudták, hogy mit kell ilyen helyzetben elsőként tenni. Az összes válaszadó egynegyede tájékozódás nélkül azonnal mentőt hívna.

Középiskolás fokon?

Fenti két példa sajnos kiválóan szemlélteti a hazai lakosság elsősegély-ismereteit. Sajnos a negatív példákat a végtelenségig lehetne sorolni. Megoldási javaslatok időről-időre születnek, többek közt az is gyakran felröppen a hírekben, hogy a középiskolákban kötelezővé teszi az elsősegély oktatást, mi több az érettségi része lesz. Nos, ezt a hírt egyik minisztérium sem erősítette meg.

Tanuljuk meg együtt!

Az Országos Mentőszolgálat és a HáziPatika.com hatodik éve próbál javítani a helyzeten úgy, hogy évről évre meghirdeti az Országos Elsősegély-ismereti Versenyt. Ide nem csak azok jelentkezését várják, akik jártasak a segélynyújtásban, hanem azokét is, akik szeretnék azt megtanulni, hisz a verseny honlapján gazdag linkgyűjtemény is található. A napokban indul a HáziPatika.com Elsősegély kiemelt rovata, amely sok hasznos információt tartalmaz az elsősegély-ismeretekkel kapcsolatban. Az ellátási menetek megértését gazdag kép- és videógyűjtemény segíti.
Életmódváltók

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban hétfon délelőtt keleten több órára kisüt a nap, nyugaton megnövekszik a felhőzet és kisebb havazás lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag