Mindenkit megpróbálnak újraéleszteni

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Évente mintegy 150 000 ember hal meg az USA-ban az egészségügyi intézményeken kívül, hirtelen szívhalál következtében.
Az elhunytak egy része az újraélesztés azonnali elkezdésével megmenthető volna az American Heart Association (AHA) szerint. A szövetség most azt javasolja, hogy valamennyi amerikai ember tanulja meg az újraélesztés alapjait, hogy szükség esetén bárki, bárkin tudjon segíteni.
A szakorvosok hangsúlyozzák, hogy az amerikaiak riasztóan tájékozatlanok az életmentő elsősegély végzésében, nem tudják, hogy a szívmasszázst késedelem nélkül, lehetőleg egy percen belül célszerű elkezdeni, mert csak így van jó esély a sikeres újraélesztésre. Az AHA tudományos állásfoglalása e kérdésben az egyik legrangosabb szívgyógyászati tudományos folyóirat, a Circulation februári számában jelenik meg.
A statisztikák tanúsága szerint az Egyesült Államok területén legtöbb helyen a hirtelen szívhalál áldozatainak legfeljebb 15-30 százalékánál próbálják az újraélesztést elkezdeni, hogy áthidalják azt az időt, amíg a szaksegítség, a mentőkocsi megérkezik. Tudni kell, hogy szívhalál esetén az újraéleszthetőség esélye minden percben 7-10 százalékkal csökken, ezért a késlekedés életet veszélyeztető hiba.
Vannak közösségek, melyekben az újraélesztés technikáját szervezetten, mindenkinek megtanítják. Az adatok azt bizonyítják, hogy ha valaki hirtelen halál miatt Seattle utcáin esik össze, nyolcszorosan jobb az esélye, hogy a körülötte járók azonnal igyekeznek segíteni rajta és ismét eszméletre tér, mint ha ugyanez New Yorkban történik vele.
Az Egyesült Államokban egyre több nyilvános helyen megtalálható a halálos szívritmuszavar megszüntetésére alkalmas eszköz, a defibrillátor. A defibrillátorok elterjedése Las Vegasból indult el, ahol fölfigyeltek arra, hogy a játékkaszinókban gyakoribb a hirtelen szívhalál, mint a feszültségmentes, nyugodt pihenőhelyeken. Ennek fölismerése után minden játékteremben elhelyeztek defibrillátort és valamennyi biztonsági embert kiképezték annak használatára.
A kaszinókban azóta sok szerencsejátékos életét sikerült így megmenteni és ez a lépés a kaszinók tulajdonosainak is igen jó befektetésnek bizonyult, hiszen szerencsés vendégeik életük végéig boldogan jártak vissza a játékterembe, ahol újraélesztették őket.
Az AHA állásfoglalása hangsúlyozza, hogy a defibrillátorok kihelyezése a pályaudvarok váróiban, a repülőtereken és a sportpályákon csak egyik láncszeme a "túlélési láncnak". Az első szem mindenképp a késlekedés nélkül elkezdett szívmasszázs, valamint a szakképzett segítség, a mentők azonnali hívása, ami a mobiltelefon korában már általában nem gond.
Fontos láncszem a jól felszerelt rohammentőkocsi, valamint annak megfelelően képzett személyzete és gyors odaérkezésük a helyszínre. A szövetség kiemeli annak a szükségességét, hogy mind a mentőknek, mind a kórházi őrzőszobák munkatársainak tudását rendszeres továbbképzések útján igyekezzenek optimális szinten tartani.
A pontokba foglalt ajánlások között szerepel, hogy az újraélesztést már gyerekkorban, az iskolában kell megtanulni. Megemlítik, hogy ezt Európában már több helyen, évek óta igen sikeresen végzik. Az Egyesült Királyságban bemutatták, hogy 9-13 éves gyerekek félórás DVD program megnézése után kifogástalanul képesek voltak a vizsgálati bábun az újraélesztést hatékonyan végezni.
A most megjelent állásfoglalás vezető szerzője, Benjamin S. Abella kiemeli, hogy az Egyesült Államokban már sok munkahelyen szerveznek oktatást, bemutatót, ahol az alkalmazottak megismerhetik a tennivalókat és megfelelő bábun gyakorolhatják is az újraélesztést. Abella doktor szerint a hirtelen szívhaláleseteknek 60-70 százaléka otthon, a lakásban történik, ezért javasolja, hogy azoknak a szívbetegeknek a családtagjai, akik az ilyen rosszullétek szempontjából nagy kockázatúnak számítanak, mielőbb tanulják meg az újraélesztést, de ennek ismerete mindenki számára - szószerint - életfontosságú.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag