Milliárdokból számolják fel a gyermekszegénységet

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Több mint 24 milliárd forintos program indul el ősztől, amely Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szerint a gyermekszegénység visszaszorítására fókuszál.

Az UNICEF által vizsgált 41 magas jövedelmű ország között Magyarország a 30. helyen áll a gyermekek egészségét tekintve. A legsúlyosabb problémát a korai szülés és az alkoholfogyasztás jelenti. Részletek itt.

Az államtitkár encsi sajtótájékoztatóján kifejtette, a komplex programnak három eleme van: 15 milliárd forintra pályázhattak a térségi gyermekjóléti központok, amelyek pontosan tudják, hány hátrányos helyzetű gyerek él a térségben és mire van szükségük. Ezt kiegészíti egy 5,5 milliárdos infrastruktúra-fejlesztési pályázat - a pénzből egyebek mellett játszóterek, közösségi házak létesíthetőek, míg 3,6 milliárd forint jut úgynevezett kísérőprogramra, amely szakmai, módszertani háttértámogatást biztosít. Az integrált térségi gyermekesély programokat támogató pályázatra az ország 31 leghátrányosabb helyzetű járásának gyermekjóléti központjai és fenntartó önkormányzataik jelentkezhettek.

A gyermekeket sújtó nélkülözést csökkentenék 24 milliárd forintból
A gyermekeket sújtó nélkülözést csökkentenék 24 milliárd forintból

A minisztérium a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Társadalomtudományi Központjával együttműködve biztosítja a program koordinációját, hogy a résztvevő 31 járásban ugyanolyan módszertannal és megközelítéssel valósuljanak meg a több évre szóló programok. A nyertes pályázók 400-500 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatásban részesülnek.

Czibere Károly emlékeztetett, hogy 2007 és 2013 között már volt egy hasonló program. Akkor 23 hátrányos helyzetű járásban sikerült olyan együttműködéseket kialakítani, olyan szolgáltatásokat kiépíteni, amelyekre addig nem volt példa. Az a program 42 ezer gyermekhez jutott el.


A mostani program a helyi igényekre és szükségletekre reagál a korábbi időszakban indított integrált térségi gyermekprogramok tapasztalatait figyelembe véve, és hozzájárul a gyermekeket sújtó nélkülözés mérsékléséhez, az iskolaérett gyerekek arányának növeléséhez és az iskolai hiányzások, valamint a köznevelési intézményekből való lemorzsolódás arányának csökkentéséhez. Segíti továbbá a gyerekek továbbtanulási mutatóinak javulását, az egészségtudatos életmód elterjesztését, a helyi közösségek kialakítását, a korábbi hátrányos helyzetű térségek integrált gyermekprogramjainak, valamint szakmai, módszertani támogatásának folytatását és bővítését.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag