Még drágább a síbaleset

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Ausztriában a néhány hónapos síszezonban több baleset történik a lesiklópályákon, mint egész évben a közutakon: tavaly 59100 síelő, illetve hódeszkázó kötött ki rövidebb-hosszabb ideig a kórházban, az idén pedig, mivel jóval előbb kezdődött és havasabbnak ígérkezik a tél - több mint 60 ezer sebesülésre számítanak. (2006-ban 51 ezer volt a sebesüléssel járó közúti balesetek száma.)
A megelőzés érdekében pontos statisztikák készülnek az okokról és a sérülések természetéről. Miközben Olaszországban - konkrétan Dél-Tirolban - bukósisak viselését írják elő, Ausztriában ezt nem tartják célszerűnek, mivel fejsérülés csak frontális ütközéskor keletkezik, ez pedig elenyésző része a baleseteknek. A síelők közül a legtöbben (47 százalék) a lábán, 28 százalék a karján sérül - a hódeszkázóknál fordított az arány, s mindkét eszközön száguldozók sérüléseinek 11 százaléka a fejsérülés. Ami az okokat illeti, nem igaz, hogy az alkoholnak kiemelt szerepe lenne - igaz, rendszabály hiányában még a balesetet szenvedetteket sem szondáztathatja a rendőrség. A fő ok, hogy sokan a lesiklópályákon a sebességtől szinte megmámorosodva helytelenül mérik fel saját képességeiket, s messze meghaladják azt a sebességet, ami még nem veszélyeztetné önmagukat és másokat.
A svájci Alpokban arra esküsznek, hogy tudatosítani kell a száguldozókban, milyen sebességet választanak. Ennek érdekében máris 13 különösen veszélyes sípályán helyeztek ki radart. Lehet tippelni, s aki 2 km/h határon belül eltalálja a sebességet, kis ajándékot kap. A fenntartó cég nem megy tönkre: a legtöbb tippelő jó 10-20 kilométeres sebességgel gondolja magát lassúbbnak a valóságosnál. Márpedig 50 km/h sebességnél az ütközés olyan hatású, mint egy zuhanás tíz emelet magasságból.
Ez a könnyelműség - amely a lavinaveszély figyelmen kívül hagyására is vonatkozik - nemcsak a testi épséget, hanem a zsebeket is súlyosan veszélyezteti. Az okozott tárgyi kárt, a gyógyítást és a kórházi költséget fedezi a balesetbiztosítás - ami nélkül a külföldi sem igen indul útnak - vagy a társadalombiztosítás, ám a mentés, adott esetben a hó alóli kiszabadítás, a szállítás költségeire ez nem vonatkozik. Ez a kiadás 2-4000 euróra is rúghat, s ehhez jöhet további súlyos összeg, ha az illető másokat is megsebesít.
Az ausztriai helyzet most még bonyolultabb: az Osztrák Autóklub által működtetett Christophorus helikopteres mentőszolgálat leállással fenyeget, ugyanis neki csak abban az esetben térítik a helyszínre érkezés költségét, ha a légi mentésre ténylegesen szükség van. Márpedig az esetek jó részében automatikus a riasztás, s a helyszínen kiderül: nem olyan súlyos a sérülés. A légi mentőszolgálat alaposan eladósodott, és ha nem változik a térítés rendje, akkor valóban beszünteti a szolgáltatást. Nem maradnak a sérültek ezután sem hoppon: több tartományban, például Tirolban máris vannak magánmentők - ha lehet még sokkal borsosabb áron.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +36 °C
Minimum:
+18, +24 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet, de a keleti országrészben még gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag