Kullancsvizsgálat - ezután csak térítéssel

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A Kullancs Szövetség által szervezett ingyenes "kullancs-visszaküldési" akció forráshiány miatt átmeneti időre lezárult -jelentették be a szövetség munkatársai.

A Kullancsszövetség 250 minta bevizsgálását tudta finanszírozni. A 250. minta június 9-én érkezett meg a laboratóriumba. A 250 vizsgálat eredménye már látható a www.kullancsinfo.hu honlapon. Az akció keretében beérkezett többi, sorszámozott mintát a laboratórium a további források beérkezéséig tárolja. Jelenleg a laboratóriumba több mint 400 minta érkezett be.

A június 10-e után beérkezett küldemények vizsgálatát az Istenhegyi Géndiagnosztikai Laboratórium már csak térítés ellenében tudja vállalni. A vizsgálat önköltsége 4500 Forint.
A Kullancs Szövetség további 1000 minta vizsgálatához 500 Ft költségtérítést biztosít, így az érdeklődőknek egyelőre csak 4000 Forintot kell fizetniük, az alábbi metódus szerint: belföldi postautalványon (rózsaszín csekk) történő befizetés (Istenhegyi Géndiagnosztika Kft. 1125. Budapest, Istenhegyi út 31/a., név, cím, sorozatszám feltüntetésével).

Nagyon fontos szem előtt tartani, hogy kullancsok vizsgálatával nyert eredmény nem diagnosztikus értékű, azaz egy negatív eredmény sem zárja ki teljesen a fertőzés lehetőségét, bár minimálisra csökkenti az esélyét. Ugyanakkor a pozitív eredmény sem jelenti, hogy a kullancs-csípés áldozata biztosan Lyme-kóros lesz. A bőrből eltávolított kullancs fertőzöttségének vizsgálata megkönnyítheti a későbbi diagnózis felállítását! A pozitív eredmény nem helyettesítheti a többi vizsgálatot, önmagában nem indukálhat antibiotikus kezelést! Egy esetleges pozitív eredmény esetén javasolható egy 4-6 hét múlva történő ellenanyag vizsgálat, Lyme folt gyanú esetén pedig azonnal forduljon orvoshoz (háziorvos, ill. bőrgyógyász).

A "kullancs-visszaküldési" akció profilaktikus egészségügyi jelentősége mellett adatokat szolgáltat a Kullancs Szövetség által elkészítendő "Kulancstérkép"-hez is.
A Kullancstérkép 200 km2-es blokkokban bemutatja hazánk kullancspopulációját, pontos adatokat szolgáltatva azok mennyiségi, fajmegoszlási és fertőzöttségi viszonyairól.
A Kullancstérkép elkészítésének első lépéseként a Szövetség Budapest és az agglomerációs övezet vizsgálatát végzi el, amelyek eredményét 2005 szeptemberében publikálja.

A Kullancs Szövetség keresi azon szervezetek, magán és jogi személyek segítségét, amelyek az eredeti célokkal egyetértenek és a problémák megoldásában tevékenyen részt kívánnak venni.
Bankszámlaszám: 11991102-02129134
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32411

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt észak felől átmenetileg csökken a felhőzet, többfelé kiderül az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag