Hat elvesztegetett óra Nógrád megye és Miskolc között

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Fél napba telt, míg műtőt találtak két súlyos baleseti sérültnek Több órás várakozás után kerülhetett tegnap egy autóbaleset után két agysérült férfi a műtőbe. Salgótarjánba szállították őket, onnan Budapestre akarták küldeni a betegeket, végül Miskolcra kerültek, ahol ellátták őket.
Több mint hatórás késéssel került műtőbe az a két férfi, aki a Nógrád megyei Pásztó környékén szenvedett tegnap autóbalesetet. A miskolci és a salgótarjáni kórház vezetője állítja, hogy a fővárosban kellett volna ellátni a sérülteket, de ott nem fogadták őket.
A megvádolt Országos Idegsebészeti Intézet megbízott főigazgatója viszont azt mondja: mindössze egy szakmai kérdés érkezett Salgótarjánból, beteget senki sem is próbált küldeni. A minisztérium szerint ez így van jól, mert Miskolc az illetékes.
Az tény, hogy a mentő egy Salgótarján környékén történt hajnali baleset életveszélyes állapotban lévő sérültjeit a városban lévő megyei kórházba vitte. (A Budapest felé tartó autó vezetője valószínűleg nem észlelt egy műszaki hiba miatt álló teherautót, és hátulról belerohant. Az autóban ülő 40, illetve 24 éves budapesti férfi súlyos sérülést szenvedett.)
A Szent Lázár Megyei Kórház főigazgatója, Bercsényi Lajos szerint a traumatológiai osztályon megállapították, hogy a sérültek idegsebészeti ellátására van szükség. A nyílt koponyatörést idegsebészeti osztály híján azonban ebben a kórházban nem tudták ellátni. Így az erre az ellátásra - szerintük - területileg kijelölt Országos Idegsebészeti Tudományos Intézetbe irányították a két súlyos sérültet. Itt azonban - a főigazgató emlékezete szerint - megtagadták az ellátást, mondván: nem ők az illetékesek.
Több más fővárosi kórház elutasító válasza után a betegeket végül a miskolci megyei kórház vette át, ahová mentőhelikopter szállította őket. A miskolci kórház igazgatóját Bercsényi Lajos csak azért hívta fel, mert áprilisig oda tartozott a salgótarjáni kórház. Dr. Csiba Gábor, a befogadó kórház igazgatója szerint a szaktárca információs irodája még azt sem tudta megmondani salgótarjáni kollégájának, hogy idegsebészetileg hová tartozik az intézménye.
- Épp fél órája érkezett meg a két beteg, egyikük már a műtőben van - mondta lapunknak délután négy óra után pár perccel a miskolci igazgató, aki szerint a sérülteknek tíz órakor már a műtőasztalon lett volna a helyük. A mentőhelikopter kétszer fordult, az első sérültet délután fél három körül hozták meg, a másik betegért még visszarepültek. A szállításig a salgótarjáni kórházban vigyázták őket.
- Csak néhány nap múlva derül ki, hogy okozott-e bajt a késedelem. Érthetetlen, miért kellett megváltoztatni a korábbi rendet, hisz a magasabb ellátási szintet igénylő betegeket korábban mindig idehozták, Miskolcra.
Áprilistól a fővárost jelölték ki, még ha ott nem is tudnak róla - mondja Csiba Gábor, aki részletes dokumentációt kért a történtekről a salgótarjáni kollégáktól. - Nem tudom, miért kell huszadszor tollat ragadnom, hogy a tárcánál foglalkozzanak a területi ellátás rendezésével, leginkább azzal, hogy oda adják a pénzt, ahol a betegeket ellátják.
Az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet vezetője másként élte meg a történteket. Dr. Bognár László úgy tudja, hogy a salgótarjáni ügyeletes orvos szakmai tanácsot kért a budapesti kollégától, mert nem tudta, hogy mit tegyen.
Miután kiderült, hogy az országos intézet egyik orvosa épp Salgótarjánban rendel, javasolták, hogy a felvételeket mutassa meg neki, s konzultáljanak. Az orvost azonban senki sem kereste meg. Az egészségügyi tárca szerint viszont az ellátás valójában Miskolchoz tartozik, vagyis nem "kegyet gyakoroltak" a megyeszékhelyen, hanem végezték a dolgukat.
A tárca közleményében ez áll: A betegeket először a balesethez legközelebbi salgótarjáni kórházba vitték, ahol az állapotukat stabilizáltak. Innen telefonon próbálták a legmegfelelőbb ellátási helyet megtalálni. A betegeket végül a régióban elsődleges ellátó helynek számító miskolci kórházba szállították. Sürgősségi esetben ugyanis nem a területi ellátási kötelezettség számít, hanem az, hogy melyik kórház tart ügyelet az adott szakmában.
Itt kötelező a beteg ellátása. Az eddigi ismeretek szerint a kezelésre ott került sor, ahol ez indokolt volt. Az viszont nem világos, hogy a salgótarjáni kórház miért próbált budapesti átvevő intézményt találni. Az eset kivizsgálására a minisztérium felkérte az Egészségbiztosítási Felügyeletet.
A hatóság lapzártánkig erről hivatalos értesítést nem kapott, de biztosan indít vizsgálatot: elsősorban azt tisztázza, kihez tartozott a két beteg. Amit viszont mi, "laikus" érdeklődőként megtehettünk: felnyitottuk az ÁNTSZ honlapot, hogy megnézzük, mi, hová tartozik: Salgótarjánt az idegsebészeti ellátás címszó alatt Budapestnél, az OITI körében találtuk.
(2007.06.06. 10:12)
Kun J. Viktória - Népszabadság
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+18, +26 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Tiszántúlon a vékonyabb felhőzet mellett némi napsütésre is számíthatunk, másutt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag