"Ha megvillan a kés, szakad a tüdő"

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A mellkas szúrt sérülései szerencsére ritkák, azonban szinte minden esetben súlyosak. Ellátásuk gyors és hatékony beavatkozást igényel.

A mellkas szúrt sérülései

A mellkas szúrt sérüléseinél nem csupán egy kocsmai verekedés képét lehet felidézni, sajnos néhány szerencsétlen baleset is vezethet szúrt sérüléshez. A sérülésnek két nagy veszélye van, az egyik a nyílt légmell, a másik a belső szervek sérülése. A sérülés külső jeleiből csak nagyon nehezen tudunk a mélységére és a belső sérülések milyenségére, mértékére következtetni. Fontos hangsúlyoznunk, hogy valamennyi, testüreget érintő - akár nem túl nagy - szúrt seb a helyszínen súlyos sérülésnek tekintendő. A nyílt légmell esetén a mellhártyák ürege közé levegő kerül a külvilágból, különösen veszélyes állapot, ha a létrejött nyílás szelepszerűen működik, ezt nevezik ventill-pneumothoraxnak: Belégzéskor a tüdő vagy a mellkasfal sérülésén át levegő áramlik be a mellüregbe, a nyílás kilégzéskor szelepszerűen záródik. Ennek következtében minden légvételkor egyre több levegő kerül be, és fokozatosan a légköri nyomásnál nagyobb nyomás alakul ki a mellüregben Ezt az állapotot feszülő légmellnek nevezik. Az érintett oldalon a tüdő nem tud tágulni. A két tüdő között elhelyezkedő szervek - a szív, nagyerek, légcső - az ép oldal felé tolódnak, gátlódik a szív telődése a nagyerek felől, és károsodik az ép oldali tüdő légző mozgása is.

A belső szervek közül sérülhet a tüdő, a szív, a máj, a lég- és a nyelőcső, de fontos nagyerek is. Ezek többségében életveszélyt jelentenek, legveszélyesebb természetesen a szív és a nagyerek sérülése.

Segélynyújtás

Az eszméletén lévő sérültet segítsük a számára legkedvezőbb testhelyzetbe, ez általában a félülő. Ha a sérülést okozó idegentest még a mellkasban van, semmiképp ne távolítsuk el, a sérült mozgatásakor azonban ügyeljünk arra, hogy nehogy újabb sérülést okozzunk. A mellkas szúrt sérülése esetén mindig kell nyílt légmellre számítani, ahol az elsődleges szempont, hogy próbáljuk zárttá tenni. Ennek érdekében a sérülésre helyezzünk steril mull-lapot, majd azt fedjük olyan anyaggal, ami nem légáteresztő pl. műanyag fólia, alufólia. A szigetelőlapot ragtapasszal rögzítsük.
A belső sérülések veszélye miatt keressük a sokk jeleit, kövessük figyelemmel folyamatosan a sérült életfunkcióit.

Eszméletlen sérült esetén természetesen a légút biztosítása az elsődleges, de mielőbb meg kell kezdeni a nyílt légmell ellátását is. A sérült mozgatásánál ügyeljünk az esetleges idegentestre, nehogy újabb sérülést okozzon! Keressük a sokk jeleit, szükség esetén alkalmazzunk sokkfektetést!

Mit tesznek a kiérkező mentők?

A betegek ellátása számtalan körülménytől függ. Az alábbi ellátás csak nagy általánosságban igaz, ezektől jelentős mértékben eltérő ellátás is indokolt lehet.

A mellkas szúrt sérülése súlyos állapotú beteget jelent. Elsődleges, mint minden ilyen esetben az alapvető életfunkciók, tehát a légzés és a keringés ellenőrzése, stabilizálása.

Többször ellenőrizni kell a mérhető paramétereket, mint vérnyomás, pulzus, légzésszám, vér oxigén szintje. A beteg állapota gyorsan romolhat, ezért erre fel kell készülni, szoros megfigyelést igényel. Szükség lehet gyógyszeres beavatkozásra, ezért infúzió bekötésével kell biztosítani a gyógyszeres beavatkozás lehetőségét. Fontos a nyugalom biztosítása, megfelelő pozícionálás, oxigén adása.

Súlyos esetben életmentő lehet a mellkaspunkció, vagy drenálás, melynek segítségével a mellhártyák közé került levegő eltávolítható. Ezáltal az érintett tüdő fél összeesése, illetve a légzés és keringés összeomlása megelőzhető.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32449

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+18, +26 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Tiszántúlon a vékonyabb felhőzet mellett némi napsütésre is számíthatunk, másutt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag