Gázhelyzet a Szent János Kórházban

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Veszélyben vannak a betegek a Szent János Kórház egyes osztályain - állítja az orvosi gázellátó hálózat felülvizsgálatát végző cég ügyvezetője. A főigazgató szerint ez nem igaz. A főváros vizsgálatot indított.
A fővárosi Szent János Kórház gyógyászati gázrendszerének felülvizsgálata után készült januári jelentés szerint a betegek nincsenek teljes biztonságban: "Egyetlen központ sem felel meg a minimális követelményeknek. A páciensek szempontjából némelyik kritikus állapotban van. A rendszer olyan olajos emulziós levegőt pumpál a hálózatba, amely azonnali megszüntetést és bezárást tenne szükségessé. A sűrített levegőellátás a kórházban katasztrofális állapotban van, az ortopédián, a gyerekosztályon, a gégészeten, a sebészeten, a traumatológia-idegsebészeten a minimumot sem teljesítik. A csőhálózat olajszennyezettsége a traumatológián kritikus."
A helyzet a jelentés készítője szerint azóta nem változott.
- A traumatológiai osztálynál a gázvételi hely úszik az olajban, egészen siralmasak a körülmények - fogalmazott lapunknak az ellenőrzést végző PanGas Hungária Kft. igazgatója. Lajtos István szerint a helyzetet a menedzsment nem veszi komolyan.
A János Kórházban Lajtos cégének vizsgálata szerint olajjal szennyezett sűrített levegővel működnek a különböző fúrók, idegsebészeti eszközök, s ez műtéti helyeken okozhat fertőzést. A traumatológiai és intenzív osztályokon használt oxigénpalackok a szennyezett központi rendszerről működnek, s a hibák fennakadást okozhatnak az oxigénellátásban.
Az intézmény főigazgatója, Kázmér Tibor szerint azonban nem igaz, hogy a betegeket közvetlen veszély fenyegetné. Valótlan az állítás, miszerint a sűrített levegőt biztosító rendszerek ártalmasak lennének rájuk.
- A PanGas Hungária Kft. negyedévenként ellenőrzi az orvosi gázellátást. Tavaly a harmadik negyedévben jeleztek egy, a betegellátás szempontjából érdektelen hibát, de később ismét mindent rendben találtak. 2006 áprilisában a Trauma sűrített levegő központjában teljes felújítás történt, és kicserélték a szűrőrendszert. A PanGas Kft. által kiállított jegyzőkönyvek tanúsága szerint a szakértők nem találtak kifogást az orvosi gázellátó hálózat vizsgálatakor - közölte Kázmér Tibor.
Lajtos István, az ellenőrző cég igazgatója szerint viszont Kázmér Tibor a szervizvizsgálatokról beszél, ami csupán a rendszer mechanikus működésére irányul. A levegő minőségének ellenőrzése a felülvizsgálat dolga. Márpedig a levegőnek gyógyszertisztaságúnak kellene lennie, de messze nem az. Felülvizsgálat viszont nem volt.
Az ellenőrző cég igazgatójának igazát látszik alátámasztani az a lapunkhoz eljuttatott belső levelezés, amelyben a kórház műszaki főosztályvezetője a hálózat felülvizsgálatát kéri, mert mint írja, ilyen intézetükben még sosem történt.
Egy 1999-es egészségügyi minisztériumi rendelet értelmében 2000-től háromévente el kell végezni az orvosi gázberendezések minőségi ellenőrzését. Erre azonban sem 2003-ban, sem 2006-ban nem került sor. Az előírások szerint a csővezetékben lévő levegőnek légzési tisztaságúnak kell lennie, így szén-monoxid-tartalma maximum 5 milliliter, szén-dioxid/1000 milliliter lehet, míg olajtartalma a köbméterenkénti 0,5 milligrammot nem haladhatná meg. Az idei mérések szerint viszont a szennyeződés olyan mértékű, hogy a vizsgálóberendezések, pontosabban a reagensek tönkrementek - állítja Lajtos István.
Azt Kázmér Tibor sem vitatja, hogy a Szent János Kórház orvosi gázellátó hálózata elöregedett, számos egység több mint harmincéves, felújításra szorul. Erre azonban nincs pénz. A fenntartó önkormányzat tavaly nyáron döntött arról, hogy a biztonságos és üzemszerű működéshez szükséges forrásokat augusztus 15-ig biztosítja. Így az orvosi gázellátással kapcsolatos elkerülhetetlen felújításokra a kórház tavaly augusztusban 7,4 millió forintot igényelt. (Összesen 259 millió forintra lett volna szükség az elengedhetetlenül szükséges felújításokhoz, az orvosi gázellátáson kívül például a liftek felújításához, a klímaberendezések javításához.) A főigazgató szerint azonban nem történt érdemi előrelépés. A rendelkezésre álló hiteles műszaki adatok alapján közvetlen veszély fennállására utaló állítás a főigazgató szerint ezzel együtt sem alapozható meg, ezzel szemben a betegeknek az ellátásukba vetett bizalmát megrendítő, valótlan tényállítások közzététele tényleg veszélyhelyzetet idézhet elő.
Horváth Csaba, a kórházat fenntartó budapesti önkormányzat egészségügyért felelős főpolgármester-helyettese kérdésünkre egyelőre csak annyit mondott: a főváros vizsgálatot indított.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+25, +32 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában gyengén felhős lesz az ég, a napsütést inkább csak északkeleten, illetve északnyugaton zavarhatják felhők.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag