Gázhelyzet a Szent János Kórházban

Kövessen minket!

Veszélyben vannak a betegek a Szent János Kórház egyes osztályain - állítja az orvosi gázellátó hálózat felülvizsgálatát végző cég ügyvezetője. A főigazgató szerint ez nem igaz. A főváros vizsgálatot indított.
A fővárosi Szent János Kórház gyógyászati gázrendszerének felülvizsgálata után készült januári jelentés szerint a betegek nincsenek teljes biztonságban: "Egyetlen központ sem felel meg a minimális követelményeknek. A páciensek szempontjából némelyik kritikus állapotban van. A rendszer olyan olajos emulziós levegőt pumpál a hálózatba, amely azonnali megszüntetést és bezárást tenne szükségessé. A sűrített levegőellátás a kórházban katasztrofális állapotban van, az ortopédián, a gyerekosztályon, a gégészeten, a sebészeten, a traumatológia-idegsebészeten a minimumot sem teljesítik. A csőhálózat olajszennyezettsége a traumatológián kritikus."
A helyzet a jelentés készítője szerint azóta nem változott.
- A traumatológiai osztálynál a gázvételi hely úszik az olajban, egészen siralmasak a körülmények - fogalmazott lapunknak az ellenőrzést végző PanGas Hungária Kft. igazgatója. Lajtos István szerint a helyzetet a menedzsment nem veszi komolyan.
A János Kórházban Lajtos cégének vizsgálata szerint olajjal szennyezett sűrített levegővel működnek a különböző fúrók, idegsebészeti eszközök, s ez műtéti helyeken okozhat fertőzést. A traumatológiai és intenzív osztályokon használt oxigénpalackok a szennyezett központi rendszerről működnek, s a hibák fennakadást okozhatnak az oxigénellátásban.
Az intézmény főigazgatója, Kázmér Tibor szerint azonban nem igaz, hogy a betegeket közvetlen veszély fenyegetné. Valótlan az állítás, miszerint a sűrített levegőt biztosító rendszerek ártalmasak lennének rájuk.
- A PanGas Hungária Kft. negyedévenként ellenőrzi az orvosi gázellátást. Tavaly a harmadik negyedévben jeleztek egy, a betegellátás szempontjából érdektelen hibát, de később ismét mindent rendben találtak. 2006 áprilisában a Trauma sűrített levegő központjában teljes felújítás történt, és kicserélték a szűrőrendszert. A PanGas Kft. által kiállított jegyzőkönyvek tanúsága szerint a szakértők nem találtak kifogást az orvosi gázellátó hálózat vizsgálatakor - közölte Kázmér Tibor.
Lajtos István, az ellenőrző cég igazgatója szerint viszont Kázmér Tibor a szervizvizsgálatokról beszél, ami csupán a rendszer mechanikus működésére irányul. A levegő minőségének ellenőrzése a felülvizsgálat dolga. Márpedig a levegőnek gyógyszertisztaságúnak kellene lennie, de messze nem az. Felülvizsgálat viszont nem volt.
Az ellenőrző cég igazgatójának igazát látszik alátámasztani az a lapunkhoz eljuttatott belső levelezés, amelyben a kórház műszaki főosztályvezetője a hálózat felülvizsgálatát kéri, mert mint írja, ilyen intézetükben még sosem történt.
Egy 1999-es egészségügyi minisztériumi rendelet értelmében 2000-től háromévente el kell végezni az orvosi gázberendezések minőségi ellenőrzését. Erre azonban sem 2003-ban, sem 2006-ban nem került sor. Az előírások szerint a csővezetékben lévő levegőnek légzési tisztaságúnak kell lennie, így szén-monoxid-tartalma maximum 5 milliliter, szén-dioxid/1000 milliliter lehet, míg olajtartalma a köbméterenkénti 0,5 milligrammot nem haladhatná meg. Az idei mérések szerint viszont a szennyeződés olyan mértékű, hogy a vizsgálóberendezések, pontosabban a reagensek tönkrementek - állítja Lajtos István.
Azt Kázmér Tibor sem vitatja, hogy a Szent János Kórház orvosi gázellátó hálózata elöregedett, számos egység több mint harmincéves, felújításra szorul. Erre azonban nincs pénz. A fenntartó önkormányzat tavaly nyáron döntött arról, hogy a biztonságos és üzemszerű működéshez szükséges forrásokat augusztus 15-ig biztosítja. Így az orvosi gázellátással kapcsolatos elkerülhetetlen felújításokra a kórház tavaly augusztusban 7,4 millió forintot igényelt. (Összesen 259 millió forintra lett volna szükség az elengedhetetlenül szükséges felújításokhoz, az orvosi gázellátáson kívül például a liftek felújításához, a klímaberendezések javításához.) A főigazgató szerint azonban nem történt érdemi előrelépés. A rendelkezésre álló hiteles műszaki adatok alapján közvetlen veszély fennállására utaló állítás a főigazgató szerint ezzel együtt sem alapozható meg, ezzel szemben a betegeknek az ellátásukba vetett bizalmát megrendítő, valótlan tényállítások közzététele tényleg veszélyhelyzetet idézhet elő.
Horváth Csaba, a kórházat fenntartó budapesti önkormányzat egészségügyért felelős főpolgármester-helyettese kérdésünkre egyelőre csak annyit mondott: a főváros vizsgálatot indított.
Életmódváltók

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Olvassa el kapcsolódó cikkeinket

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+4, +10 °C
Minimum:
-3, +2 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a párásság fokozatosan mindenhol megszűnik, emellett tovább növekszik, vastagszik a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag