Fiatalokat is megment az újraélesztés

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Cáfolván az eddigi tévhiteket amerikai kutatók bebizonyították, hogy az újraélesztés hatékony (tehát életmentő) lehet a tizenévesek szívmegállásakor is. Szívmegállást ilyen korban is okozhat szívroham, de más szívbetegségek, fulladás, vagy akár áramütés is állhat a halálos ritmuszavar hátterében.

Komplex újraélesztés

Komplex újraélesztés

A kutatók megállapították, hogy a nem traumás (sérüléses) eredetű, kórházon kívül bekövetkezett szívmegállást a gyerekek és a serdülőkorúak nagyobb eséllyel élik túl, mint a felnőttek, vagy a csecsemők. Az egy év alattiak kilátásai azonban rosszabbak a felnőttekénél. Korábban a sürgősségi és a mentőorvosok azt mondták volna, hogy a gyereknél szinte sosem fordul elő szívmegállás, mondta el Dr. Dianne L. Atkins, az Iowai Egyetem Carver Orvostudományi Karának és az Iowa City-i Gyermekkórház gyermekgyógyász professzora.

Atkins a Circulation-ben megjelent közlemény vezető szerzője. Munkatársaival 25 405 felnőtt és 624 húsz év alatti fiatal (köztük 193 tizenkét-tizenkilenc éves serdülő, 154 egy-tizenegy éves gyermek és 277 csecsemő) szívmegállásáról gyűjtöttek adatokat. A szívmegállás előfordulása százezer személy-évre vonatkoztatva felnőtteknél 127, serdülőknél 6, gyerekeknél 4, csecsemőknél 73 volt. Összességében a felnőttek 4,5 százaléka és a gyerekek 6,4 százaléka hagyta el élve a kórházat, ez a különbség statisztikailag szignifikánsnak bizonyult.

A gyermekek túlélése a következőképpen alakult: a serdülők 8,9 százaléka, a gyerekek 9,1 százaléka és a csecsemők 3,3 százaléka maradt életben. A sürgősségi osztályon dolgozó személyzet által ellátott gyerekek közül a kórházat élve elhagyók száma serdülő korosztályban 135-ből 17 (12,6 százalék), gyermekkorúaknál 135-ből 14 (10,4 százalék), csecsemőknél 230-ból 8 (3,5 százalék). A felnőtt újraélesztés széleskörű fejlesztése mellett fontos lenne tehát a gyermekek újraélesztésének technikáját is tovább javítani, hiszen esetükben még valamivel jobbak is a siker kilátásai, állítja Atkins.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag