Ez vár az egyedülálló anyákra?

Azok a nők, akik 16 és 49 éves koruk között kerülnek bele az egyedülálló anyaság helyzetébe, idősebb korukra nagyobb eséllyel lesznek betegek.

A tanulmány - amelyet a Journal of Epidemiology And Community Health folyóiratban publikáltak - beszámolója szerint, amiben 15 különböző országból származó adatokat elemeztek, és megállapították, hogy legnagyobb egészségügyi kockázattal az egyedülálló anyáknak az USA-ban, Angliában, Dániában és Svédországban kell szembenézniük.

Szingli gén?

Ha úgy tűnik, hogy körülöttünk mindenki párkapcsolatban van, mi pedig még mindig szinglik vagyunk, akkor lehet, hogy a DNS-ünkben van a hiba, állítja ezt egy új kínai tanulmány. Kattintson!

A szerzők szerint a szingli anyaság fokozott kockázattal van több egészségügyi probléma kialakulására, beleértve a szív- és érrendszeri gondokat és a rossz mentális egészséget, és ezekkel összefüggésben megnövekszik a halálozási arány is.

Bár sok vizsgálat foglalkozott az egyedülálló anyaság és az egészség összefüggéseivel, de eddig egyetlen egy sem tárta fel, hogy a felnőtt kor elején és közepén magukra maradó anyáknak nemcsak a gyerekneveléssel kellett egyedül megbirkózniuk, de később az egészségük is kárát látta.

Emellett azt is nagyon kevés tanulmány vizsgálta, hogy ezek az összefüggések másképpen jelentkeznek a különböző országokban. A szerzők igyekeztek e különbségek alapján bemutatni, hogy a szingli anyaság hogyan hat szerte a világon.

Hosszútávon is negatív hatása lehet az egyedülálló anyaságnak

Hosszútávon is negatív hatása lehet az egyedülálló anyaságnak


Az eltéréseket a kutatók azzal magyarázzák, hogy az egyedülálló anyaság a szegénységhez kapcsolódik legtöbb társadalomban is, de sokkal inkább az USA-ban, mint Európában. Különösen a dél-európai országokban, ahol az erős társadalmi és családi kapcsolatok ellensúlyozhatják az egyedülálló anyaság néhány negatív hatását, ez a jelenség kevesebb problémát okoz.

Az egyedülálló anyák aránya is eltérő országonként. Az Egyesült Államokban az anyák egyharmada válik egyedülállóvá 50 éves kora előtt. Angliában és Nyugat-Európában csak az ötödük, Dániában és Svédországban a 40 százalékuk, és Dél-Európában csak az egytizedük kerül ilyen élethelyzetbe.

A tanulmány szerint azok a legveszélyeztetettebbek, akik:

- egyedülálló anyák lettek 20 éves koruk előtt
- válás miatt lettek egyedülállókká
- egyedülállóként töltöttek 8 vagy több évet
- két vagy több gyermeket neveltek

A kutatók szerint az egyedülálló anyaság halmozódó problémákat termel. Például ebben az élethelyzetben komoly kockázat a szegénység növekedése, amely egészségügyi hátrányokhoz vezet. A szingli anya nem tudja képezni magát, a karrierversenyben lemarad, és kevesebb jövedelmet tud felhalmozni, ami szintén a gyengébb egészség felé vezet - írja a Medical News Today.
Mindent jól tud a köhögésről?

VideóRendelő: Igaz, hogy este 6 után már nem szabad enni?

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+4, +9 °C
Minimum:
-2, +4 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt gyakran lesz erősen felhős az ég, rövid napos időszakok lehetnek.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag