Életet ment a biztonsági gyermekülés

Kövessen minket!

Harmadára-negyedére csökken a halálozás veszélye, ha a baleset időpontjában a kisgyermek korának megfelelő biztonsági gyermekülésben ül. A legjobban a csecsemőket védi a gyermekülés, de azért a nagyobb gyerekek esetében is legalább 60 százalékkal javulnak a mutatók.

Törések I.

Törések I.

Thomas Rice, a berkeleyi Kaliforniai Egyetem Közlekedésbiztonsági Központjának epidemiológusa szerint valószínűleg a kisgyermekek nagyobb sebezhetősége játszik abban szerepet, hogy ők többet profitálnak a védőülésből. Autóbaleset okozza a nem szándékos sérülések és halálesetek nagy részét az egy év feletti gyermekek körében. 2005-ben több mint 500 három év alatti gyermek esett közlekedési baleset áldozatául az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ adatai szerint.

A legtöbb amerikai államban kötelező a biztonsági gyermekülés használata, és a legkisebb gyermekek esetében magas a használók aránya is. A Nemzeti Autópálya-biztonsági Hivatal becslése alapján az egy év alatti csecsemők 93 százaléka utazott gyermekülésben 2006-ban, míg az egy-három éveseknél ugyanez az arány 91 százalék. A vizsgálathoz 1996-2005 közötti autóbalesetek gyermek áldozatainak adatai elemezték. Az eredeti csaknem háromszázezer jármű közül minden adat (utasok pozíciója, kora, a használt ülések típusa) 6 303 jármű esetében állt rendelkezésre. Ezeket az adatokat hasonló típusú, ám nem halálos balesetben érintett járművekével hasonlították össze.

Törések II.

Törések II.

Az egy év alatti csecsemők esetében 73 százalékkal csökkent a baleseti halálozás veszélye, ha a gyermek megfelelő ülésben utazott. Az előírt módon utazó 1-2 éveseknél a biztonsági ülés 76 százalékot jelentett a halálozás csökkenésében, míg a 2-3 éves korosztályban 60 százalékot. A biztonsági ülések különösen az elütéses, a vidéken történt, valamint a kisteherautókat is érintő baleseteknél bizonyultak hasznosnak. A nagyobb gyermekeknél (2-3 évesek) a biztonsági övvel csaknem ugyanolyan jó eredményeket értek el, mint a gyermeküléssel. Ez azonban nem jelenti azt, hogy számukra elegendő lenne a biztonsági öv viselése, hiszen bár megelőzi a haláleseteket, számos további súlyos sérüléstől nem véd meg. A statisztikai alapokon nyugvó ajánlás szerint egyéves korig a gyermeket a menetiránynak háttal kell a gyermekülésbe ültetni, ezt követően három éves korig az állítható gyermekülés használata célszerű, 4-8 éves kor közt pedig az ülésemelő javasolt.

Animáció: HáziPatika.com
Mindent jól tud a köhögésről?

VideóRendelő: Igaz, hogy este 6 után már nem szabad enni?

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+4, +12 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban kedden délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag