Egyre több idős ember sérül meg motorozás közben

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az országutak motorosai egyre idősebbek, és ugyanez a trend tapasztalható a sürgősségi osztályokon is. Az amerikai orvosok szerint az éltesebb motorosok fiatalabb társaiknál nagyobb valószínűséggel sérülnek meg, vagy fenyegeti őket a halál.

Törések I.

Törések I.

Míg sokáig úgy véltük, hogy a sérült motorosok elsősorban a fiatalabb generáció közül kerülnek ki, a Rochesteri Egyetem Általános Orvosi Karán elvégzett vizsgálat más eredményre jutott: 1996 és 2005 között a 40 évnél idősebb motorbalesetet szenvedők aránya 28-ról 50 százalékra emelkedett. Az összes esetet figyelembe véve az 50-59 éves korosztály aránya mutat leginkább emelkedést, míg a 20-29 évesek aránya gyorsan csökken.

"Az 50-es, 60-as, sőt a 70-es korosztály aránya is növekvő tendenciát mutat" - nyilatkozta Dr. Mark Gestring, a Rochesteri Egyetem Traumatológiai Osztályának igazgatója. A 40 év felettiek nemcsak gyakrabban sérülnek meg, de ellátásuk hosszabb ideig tart, és a mortalitás is magasabb, mint 40 év alatt - a halálozás kockázata 1,5-2-szeres. 40 év felett a fennálló társbetegségek és az olyan komplikációk is gyakoribbak, mint a szívelégtelenség és a fertőzés.

"Egy motoros baleset 60 éves alanyát merőben eltérően kell kezelni, mint egy 21 évest - jóval intenzívebb beavatkozás szükséges" - nyilatkozta Gestring. Az idősebbek csökkent regenerációs készséggel rendelkeznek, ehhez hozzájárul a csökkent csontdenzitás, valamint a romlott látási készség, a megnövekedett reakcióidő, és a megváltozott egyensúlykészség. A hanyatló képességek miatt az idősebbek a fiataloknál gyakrabban veszítik el az irányítást motorjuk felett.

Az American Surgeon-ben megjelent vizsgálat a Nemzeti Traumás Adatbankban szereplő 61 689, 17 és 89 év közötti ember motorbaleseteit tanulmányozta az 1996 és 2005 közötti időszakban. A balesetet szenvedők átlagéletkora 1998 és 2003 között 33-ról 40 évre nőtt.

A tanulmányozott időszakban a leggyakoribb sérülés a végtagtörés volt. A többszörös sérüléseknél általában a mellkas és a koponya is érintett volt - az idősebb motorosoknál statisztikailag nagyobb arányban, mint a fiataloknál.

Bukósisak levétele

Bukósisak levétele

A fiatalabb és az idősebb csoportnál nem volt különbség a sisak-, illetve az alkoholhasználat aránya között: 73 százalék használt bukósisakot, illetve a motorosok körülbelül egyharmada volt ittas. A vizsgálat megerősítette azokat a korábbi eredményeket, miszerint az alkoholt fogyasztók között két és félszer gyakoribb a bukósisak nélküli motorozás (az Egyesült Államokban csak 20 államban kötelező a bukósisak használata).

Gestring és munkatársai prevenciós programokat sürgetnek, melynek során a motorosokat - különösen az idősebbeket - meg lehetne tanítani a biztonságos motorhasználat szabályaira, ugyanis az országutakon a motorbalesetek a sérülések jelentős hányadát képezik, annak ellenére, hogy a megtett mérföldeknek csak csekély hányada hárul erre a járműre.

Videó,animáció: HáziPatika.com
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32765

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +23 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős, borult lesz az ég, de délkelet felől elkezd vékonyodni, szakadozni a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag