Bezáratta a Lánchíd patikát az OGYÉI

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Visszavonta a budapesti Lánchíd Gyógyszertár működési engedélyét az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, és ezzel egy időben 45 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a patikát működtető gazdasági társaságot.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a vényköteles gyógyszerek kiadásának jogszerűségét vizsgálta a budapesti Lánchíd Gyógyszertárban. A tisztigyógyszerészek az ellenőrzés során azt tapasztalták, hogy a patika orvosi rendelvény nélkül, nagy számban értékesített külföldre vényköteles gyógyszereket. A hatályos jogszabályok alapján Magyarországon gyógyszertár vényköteles gyógyszert recept nélkül csak egy szigorúan meghatározott körnek adhat ki.
A Lánchíd Gyógyszertár 25 darab, úgynevezett külföldi megrendelőlap alapján 6670 doboz, kizárólag recept ellenében kiadható készítményt szolgáltatott ki vény nélkül. A külföldi megrendelőlap nem felel meg a hatályos jogszabályokban meghatározott orvosi rendelvénynek, az értékesítés során ezt figyelmen kívül hagyta a gyógyszertár működtetője. A jogszerűtlenül kiszolgáltatott gyógyszerek között daganatellenes szerek, immunrendszert befolyásoló készítmények, az asztma kezelésére szolgáló gyógyszerek, pszichoaktív szerek és véralvadásgátló készítmények voltak.
A budapesti patika 6670 doboz készítményt szolgáltatott ki vény nélkül

A budapesti patika 6670 doboz készítményt szolgáltatott ki vény nélkül


Törvényi előírás alapján már egy doboz gyógyszer egyszeri jogszerűtlen kiadása esetén is bírságot szabhat ki az OGYÉI. Dr. Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója szerint ebben az esetben a bírság összegének meghatározásakor - 45 millió forint - a hatóság a betegek érdekeinek sérelmét, ennek a súlyát, a jogsértés ismételt voltát, valamint a jogsértő állapot időtartamát vette figyelembe. Fontos szempont volt ugyanakkor az is, hogy a kiadott gyógyszerek olyan vényköteles készítmények voltak, melyek illegális úton történő forgalmazása és ellenőrizetlen felhasználása veszélyt jelenthet a gyógyszert használó betegek egészségére, szervezetére nézve.
A vény nélkül külföldre értékesített gyógyszerek orvosi ellenőrzés nélküli használata súlyos, egészséget veszélyeztető állapotot okozhat, éppen ezért a hatóság az összes körülmény mérlegelésével a pénzbírságot és egyidejűleg a működési engedély visszavonását ítélte a jogsértéssel arányban állónak. A Lánchíd Gyógyszertár gyógyszerkiadási tevékenysége szakmai és jogi szempontból egyaránt helytelen és a betegek számára súlyos egészségkárosodást okozhat - mondta Pozsgay Csilla. A hatóság az eljárásai kapcsán, illetve a döntései mérlegelésekor mindig a betegbiztonságot és az ellátásbiztonságot helyezi a fókuszba.
Forrás: OGYÉI
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a Dunántúlon, illetve északkeleten változóan felhős idő várható, máshol alig zavarják felhők a sok napsütést.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag