Aki nem ásít, az pszichopata?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Biztos akar lenni abban, van-e környezetében pszichopata? Ásítson egy nagyot, és aki nem tesz ugyanígy, arra erősen gyanakodjon!

Sok esetben azok az emberek, akikkel nincs valami rendben lelkileg, képesek a "normalitás álarca" mögé bújva megtéveszteni másokat. Új kutatási eredmények szerint egy teljesen hétköznapi dolog utal arra, ha valakiben nincs empátia az embertársai iránt: ha nem hat rá az ásítás ragadóssága.
A pszichopatikus személyiségjegyekkel rendelkezőkre jellemző, hogy önzőek, manipulatívak, szeretnek másokon uralkodni és másokat kihasználni, valamint hiányzik belőlük a mások iránti empátia. Azt, hogy valaki pszichopata-e, csak bonyolult szakorvosi vizsgálat során lehet megállapítani, de lehetnek olyan viselkedésjegyek, melyek mégis erre utalhatnak.

Pszichopata vezetők

25 vezetőből 1 pszichopata, pedig kedvesnek tűnik, nagyon is élvezi, ha másokat bánthat, manipulálhat, és hiányzik belőle az empátia. Kattintson!

A Baylor University kutatói egy igen hétköznapi jelenséget tanulmányoztak, és úgy találták, hogy azoknál az embereknél, akikre nem hat az ásítás ragadóssága, jóval alacsonyabb az empátia, így valószínűbb, hogy egyéb pszichopatikus jegyek is jellemzőek lehetnek rájuk.

Azt még nem tudják pontosan a tudósok, hogy miért ragadós az ásítás, vagyis miért kezdünk el mi magunk is ásítozni, ha másokat ásítani látunk. Azt azonban már megállapították, hogy az empátiával, kötődéssel és szociális kapcsolatokkal van összefüggésben, és az embereken kívül más, erős szociális kapcsolatokkal rendelkező állatoknál, például kutyáknál vagy csimpánzoknál is megfigyelhető.

A pszichopatákra nem hat az ásítás ragadóssága

A pszichopatákra nem hat az ásítás ragadóssága

A mostani kutatásba Brian Rundle, a tanulmány vezető szerzője 135 egyetemistát vont be, akiket alapos pszichológiai vizsgálatnak vetettek alá. Ezek után egy félhomályban lévő szobába ültették őket, zajszűrős fejhallgatókat adva rájuk, az arcukra pedig elektródákat helyeztek, melyek az arckifejezéseiket vizsgálták.

Ezek után olyan videofelvételeket mutattak nekik, amelyeken emberek közömbösen viselkedtek, nevettek vagy ásítoztak (a ragadós ásítás akkor is "működik", ha képről vagy filmről látjuk azt). Úgy találták, hogy minél alacsonyabb volt valakiben az empátia a pszichológiai vizsgálat alapján, annál ritkábban hatott rá a mások ásítozása.

"Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ebből a viselkedésmintából egyértelműen meg lehet állapítani, hogy valaki pszichopata-e vagy sem. Nem szabad árgus szemekkel figyelni az ismerőseinket, hogy mikor ásítoznak, vagy éppen tesztelni őket azzal, hogy ásítunk előttük" - mondta Rundle. "A kutatás mindössze arra világított rá, hogy a pszichopátia és az ásítás között lehetnek neurológiai összefüggések, ezek pedig további kérdéseket vetnek fel, és további kutatási irányokat jelölnek ki."

A tanulmány a Personality and Individual Differences című szaklapban jelent meg.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +19 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt többnyire erősen felhős lesz az ég, csak kisebb esőre, záporra számíthatunk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag