A stroke egyik biztos előjele

Rossz a memóriája?
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

stroke, memóriazavar, memóriaromlás, stroke jele

Diplomások vagyunk, de memóriaproblémákkal küszködünk nap mint nap? Nagyobb esélyünk van a stroke-ra, mint másoknak - állítja egy holland kutatás.

A Stroke szaklapban publikált tanulmány szerint 39 százalékkal nagyobb esélyünk van az agyérgörcsre, ha diplomások vagyunk, mindez pedig azért történik, mert az agy kognitív hanyatlás elleni védelmei már nem működnek bennünk.

Öt tipp stroke ellen

1. Kerüljük a zsíros és cukros ételeket!

2. Szokjunk le a dohányzásról!

3. Legyünk optimisták és kerüljük a stresszt!

4. Mérsékeljük az alkoholfogyasztást!

5. Mozogjunk naponta legalább fél órát!

A kutatók az elmúlt 20 évben mintegy 9 ezer ember egészségi állapotát figyelték Rotterdamban: a tesztcsoport tagjai mindannyian 55 év felettiek voltak és jó egészségnek örvendtek. 2012-re a csoportból 1134 embernek lett stroke-ja. Az adatok összesítése során az Erasmus University Rotterdam kutatói megállapították: azoknál esélyesebb a stroke, akik korábban már számoltak be memóriazavarokról. Az esély pedig szorosan kapcsolódott az iskolázottsághoz: minél magasabb volt, annál nagyobb esélyük volt a stroke-ra az érintetteknek.

Arfan Ikram, az Erasmus University kutatásban résztvevő professzorhelyettese szerint az iskolázottság jó indikátora annak, hogy az agy mennyire képes felvenni a küzdelmet a kognitív sérülésekkel. A kognitív tartalékként is ismert képesség a gyermekkor és a kora felnőttkor során épül ki: ezen mechanizmus védi az agyat a sérülésektől. Ikram szerint minél iskolázottabb valaki, annál több időbe telik, hogy az agy károsodjon és a demencia bekövetkezzen. Ha észlelhetők a memóriaproblémák, akkor a mechanizmus már nem funkcionál, ez jelzi nekünk és környezetünknek, hogy agyunk eljutott arra a szintre, ahol a kognitív tartalék már nem kompenzál.

Azoknál esélyesebb a stroke, akik korábban már számoltak be memóriazavarokról

Azoknál esélyesebb a stroke, akik korábban már számoltak be memóriazavarokról


A stroke akkor következik be, amikor az agyba oxigént és tápanyagokat szállító véredény útjába akadály kerül - ilyenkor az agy érintett részei nem kapják meg a szükséges vért és oxigént, az agysejtek pedig elhalnak. A cukorbetegség, a magas vérnyomás, a magas koleszterin-szint pedig tovább emelhetik a stroke esélyét, így kifejezetten fontos az, hogy mind fizikailag, mind szellemileg a legjobb állapotban legyünk: így nem csak a szív- és érrendszeri problémákat tudjuk elkerülni, hanem szellemi képességeinket is a lehető legjobb formában tudjuk tartani.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag