A Semmelweis Egyetem ellenáll

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Magyar Orvosi Kamara

A budai kórházak összevonására szóló legfrissebb tervek szerint a főváros megszerezné a Semmelweis Egyetem tulajdonában lévő Kútvölgyi tömböt, hogy az átvehesse a Szent János kórház aktív betegellátásban betöltött szerepét.
Alkotmánybírósághoz fordul a Semmelweiss Egyetem, ha a főváros elveszi a klinikai tömbjét. Márpedig a Városházán a Kútvölgyi épületébe álmodták a Szent János kórház aktív ellátási "lelkét".
Az egészségpolitikusok szóhasználatával élve, már "embrionális" állapotában el is halhat a főváros vadonatúj egészségügyi koncepciója. A budai kórházak összevonására szóló legfrissebb tervek szerint ugyanis a főváros megszerezné a Semmelweis Egyetem tulajdonában lévő Kútvölgyi tömböt, hogy az átvehesse a Szent János kórház aktív betegellátásban betöltött szerepét. Ehhez Demszky Gábor levélben kérte Gyurcsány Ferenc közbenjárását. Ha az egyetem enged, a Szent János Kórház nemhogy elveszti eddigi súlyponti szerepét, de még az aktív ellátásból is kieshet.
- Már korábban levelet írtam a miniszterelnöknek, hogy az egyetem közfeladatot lát el, mindaddig, amíg ezt jogszerűen teszi, addig nincs ok arra, hogy elvegyék az intézményt. Ha erre vetemednének, az Alkotmánybírósághoz fordulunk - mondta Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora. Már csak azért is - tette hozzá -, mert a Kútvölgyibe álmodták a szakértők a felszámolás alatt álló Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet ágyainak helyét, ráadásul nemzetközi szerződések is kötik az intézményt
Horváth Csaba főpolgármester-helyettes szerint viszont a kormányzat nyitott a főváros ezen kérésére. Erről már egyeztettek a szakmai kérdésben illetékes egészségügyi, illetve oktatási tárcával is. Horváth tegnap a fővárosi kabinet ülésén elmondta, hogy május 26-ra készül el az intézmények összevonásának megvalósíthatósági tanulmánya, hamarosan pedig a Kútvölgyi úti kórház átadásáról is szót válthatnak. Havas Szonja, az egészségügyi bizottság alelnöke szerint a főváros kizárólag az épületre tart igényt, ez pedig az infrastruktúrát, az egyetem alkalmazottait, s az ott folyó szakmai munkát nem érinti.
A városházi elképzelések szerint a János kórház úgynevezett manuális osztályait a tömbkórházként működő Kútvölgyibe helyezzék át, ha megszerzik azt az államtól. Ezután a belgyógyászati, az ápolási, a krónikus és a rehabilitációs részleg maradna a János kórház területének alsó részén. A kórház felső részét, ahol jelenleg a traumatológia is működik, azután el lehetne adni, a vételárból pedig a főváros többi intézményét kellene fejleszteni.
(2007.05.15. 10:22)
Kun J. Viktória - Népszabadság

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag