A nők fele komoly veszélyben van

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

alvás, kimerültség, alvásproblémák, alvási apnoé

A nők mintegy fele alváshiánnyal küszködik, mégsem beszélnek róla - derült ki egy közelmúltbeli brit kutatásból. Sokan azért nem fordulnak orvoshoz problémáikkal, mert úgy vélik, egyszerűen az öregedés tehet róla. A kimerültséget okozhatja ugyan a terhesség vagy a menopauza is, a kevés alvás súlyos orvosi problémát is jelezhet.

A klimaxhoz közeledő nőknél közismert, hogy alvászavarok jelentkeznek - a hormonszint változásai ugyanis hőhullámokhoz, éjszakai izzadáshoz vagy hangulatváltozáshoz vezethetnek, ezek mindegyike nehezíti az alvást. Az alváshiány fokozhatja a középkorú nőknél a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. A kutatás azonban arra is rámutat, hogy csak minden negyedik nő fordul alvásproblémájával orvoshoz, mivel jelenleg a kimerültség "egyszerűen része a modern életnek".

A YouGov kutatócég 4100 brit felnőttel végzett vizsgálatából az derült ki, hogy a nők 46, a férfiak 36 százalékának vannak alvászavarai. A nők 60 százaléka mondta azt, hogy az alváshiány miatt sokkal ingerlékenyebbek napközben, ez a férfiak kevesebb mint felénél ismert probléma.

A nők nagy része alváshiánnyal küzd, ami komoly gondokat okozhat

A nők nagy része alváshiánnyal küzd, ami komoly gondokat okozhat

50 felett is életveszélyes a rossz alvás

A mindennapi regenerációhoz elengedhetetlen a megfelelő nyugalmú és hosszúságú alvás. Az alvásminták ugyan az életkor előrehaladtával változnak, de ez nem csaphat át álmatlanságba. Ha megjelennek az alvászavarok, azokat minél előbb meg kell szüntetni. Kattintson!

Az alvászavart okozhatja az alvási apnoé néven ismert probléma, amely horkolással és légzéskihagyással jár - a terhesség és a menopauza fokozza a nőknél a betegség esélyét. Ráadásul, ha nem kezelik, könnyen stroke-hoz vagy szívrohamhoz is vezethet. A tünetek között szerepel még a kimerültség, depresszió, fej- és izomfájás, valamint a nyugtalan láb szindróma is.

A Harvard egyetem 59 ezer középkorú és idősebb nővel végzett kutatása megerősíti ezt: eszerint aki napi 6 óránál kevesebbet alszik, annál nagyobb eséllyel alakul ki a 2-es típusú cukorbetegség. Ez azért van, mert az alvásciklushoz kapcsoló gyulladásserkentő citokinek kihatással vannak a glükóz-anyagcserére.

Forrás: Daily Mail

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag