A magyarok többsége nyújtana segítséget, de nem tud

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

A hazai lakosok több mint 85 százaléka nyújtana segítséget baleset esetén, még sem teszi. De miért nem? A SE ETK egy munkatársa erre próbált fényt deríteni, felmérést részben az Országos Elsősegély-ismereti Verseny keretében zajló kérdőívek is segítették.

A vizsgálatból kiderült, hogy a megkérdezettek több mint 85 százaléka mindenkinek, alig kevesebb, mint 6 százaléka csak ismerősének segítene egy vészhelyzetben. Sajnos még sem ez a helyzet, hisz az Országos Mentőszolgálat adatai szerint az esetek alig 2,5 százalékában találkoznak helyszíni, laikus által megkezdett ellátással.

A többség a tudás hiányával magyarázza tétlenségét, a válaszadók közel 70 százaléka érzi úgy, hogy nem ért a segélynyújtáshoz. Ez persze nem is csoda, hisz a hazai elsősegély-oktatás nincs túl jó helyzetben. A közoktatásban nincs kötelező elsősegély-oktatás, ezzel csak a gépjárművezetői vizsga megszerzésekor, illetve az évenkénti munkahelyi tűz- és balesetvédelmi oktatáson találkozik az ember. Ezek hatékonyságát pedig mindenki saját bőrén érezheti.

A laikusok körülbelül 20 százaléka az undort és az irtózást jelölte meg a segélynyújtás elmulasztásának magyarázataként.

Még ennél is megdöbbentőbbek azok a mérési eredmények, melyek szerint egy balesetet észlelve a laikusok 51,4 százaléka nem tudná, mit csinálna és csupán 37,4 százaléka hívna mentőt. A kérdőívet kitöltők (766 fő) 10 százaléka elkezdené az ellátást, míg a helyes beavatkozást, azaz a helyszín előzetes felmérését, a tájékozódást alig 1 százalék választotta!

Ezen az igen elszomorító helyzeten próbál évek óta változtatni az Országos Mentőszolgálat és a HáziPatika.com Országos Elsősegély-ismereti Versenyével, amelynek versenyfelhívása a napokban jelent meg.

Marsi Zoltán

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag