A kullancsok tíz-húsz százaléka terjeszt betegséget

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Lassan beindul a nagy erdei kirándulások szezonja. A kullancsok által leginkább kedvelt országrészekben, így Pest, Nógrád és Heves megyében - egy-egy túra alkalmával akár négy-öt kullancsot is összeszedhetünk.

Fontos, hogy szakszerűen távolítsuk el a vérszívót, ellenkező esetben számos betegséget elkaphatunk a lombos erdőkben élő állattól.
Magyarországon negyvenkét kullancsfaj honos, közülük tucatnyi az embert és háziállatait - például kutyát, macskát - támadja, a többi kizárólag bizonyos erdei vadak vérét szívja. A kullancsok többsége a lombos erdők lakója. Az állatok másfél méteres magasságban élnek, innen mérik be az alant sétáló áldozatokat az elülső lábaikon lévő "biológiai radarjuk" segítségével.


A kullancscsípés útján terjedő betegségek képzeletbeli ranglistájának vezetője az agyvelőgyulladás.
A fertőződést követő 7-14 nap múlva influenzára emlékeztető tünetek jelentkeznek, majd egy hét után panaszmentes lesz az illető. A betegség második fázisa azonban magas lázzal kezdődik, majd fejfájással, depresszióval, memóriazavarral és heves hányingerrel folytatódik. A betegek 15-20 százalékánál maradandó szövődményt okoz az agyvelőgyulladás, egy-két százalékuk pedig a leggondosabb kezelés ellenére is meghal. A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás ellen kapható védőoltás.

A másik ismert kullancs által terjesztett betegség a Lyme-kór, amely kevés egyértelmű tünetet produkál. A betegség - amelynek lappangási ideje akár évekig is elnyúlhat - jól gyógyítható antibiotikummal, de a felépüléshez hónapok szükségesek.

Nem minden kullancscsípés okoz fertőzést, becslések szerint a Magyarországon élő élősködők 10-20 százaléka lehet fertőzött.

A kullancsok a nyugati országrészen kívül Pest, Nógrád és Heves megyében a legelterjedtebbek, egyetlen kiránduláson akár négy-öt kullancs is összeszedhető. A vérszívó a testhajlatokat kedveli, ahol vékonyabb a bőr.

A kifejlett állat szakszerű eltávolító eszköze a gyógyszertárakban kapható kullancskanál. Nem szabad tűvel, hegyes, lapos végű csipesszel operálni, mivel így felszakíthatjuk a potrohot, s a fertőzött kullancs béltartalma a szervezetbe kerül.

A legrosszabb, ha a kullancs kiálló potrohát tekergetni kezdjük, ilyenkor ugyanis a rémült állat még beljebb ássa magát. A csípés helyét jóddal, alkohollal, kölnivel fertőtlenítsük, majd öt-hat héten keresztül figyeljük.

Krasznai Éva
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag