A görögországi erdőtüzek túlélőinek beszámolója a lángok pokláról

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Pírgosz, 2007. augusztus 29. (MTI/AFP) - "A kezemmel ástam gödröt a kopár szántóföldön, belevetettem magam a tűz elől, de a lángok keresztülmentek rajtam" - számolt be a görögországi erdőtüzekben súlyosan megsérült Szpirosz Kosa megmenekülésének drámájáról és barátai haláláról.
A 25 éves albán származású földművest a Peloponnészoszi-félsziget nyugati partja közelében lévő Pírgosz kórházában ápolják - ebben a térségben pusztítottak leginkább a Görögországban augusztus 24-e óta tomboló erdőtüzek.
"Éppen a barátainknál ebédeltünk Artemida faluban. Délután két óra felé járt az idő. Láttuk a tüzet a dombon, és fel sem fogtuk, hogy egyenesen felénk tart" - mondta a fiatalember, aki harmadfokú égési sérüléseket szenvedett az arcán, a karján és a combján.
"A barátom mondta, hogy vigyem el a feleségét és a négy gyerekét Zaharóba" - tette hozzá, a karjába bekötött infúzióra meredve, amelyen foszlányokban marad a bőr. Akkor még nem tudták, hogy Zaharóban több mint negyven ember leli halálát a lángokban.
"A felesége a négy gyerekükkel, két másik gyermekkel és az anyukkal autóba ült. Én motorbiciklivel mentem utánuk, de egy kilométernyire egy felborult tűzoltóautó torlaszolta el az utat. Ők gyalog mentek tovább".
"Én vissza akartam fordulni a faluba, de nem lehetett. Találtam egy frissen felszántott, kopár földet, kézzel ástam gödröt, majd amikor elfogyott az erőm, belevetettem magam, a lángok felettem zúgtak el" - mondta.
"A szél parazsat hordott. (...) A bőrünkre tapadt. Csak a füstöt láttuk, és 30-70 méteres lángnyelveket".
Barátjával két órát várakozott, majd standpapucsban elindult az út felé. Ekkor találta meg a barátja felesége és négy gyermeke szénné égett holttestét.
A 40 éves Athanasia Paraszkevoula halála, akinek holttestére úgy találtak rá, hogy utolsó mozdulatával is a három kisebb gyermekét ölelte át, egész Görögországot megrázta.
A halászfaluk, olajfaerdők, ciprusok, babérfák, a szárazságtól helyenként kiégett kukoricamezők tarkította Jón-tengeri partszakaszon ma hamu borította kiégett erdők és mezők feketéllnek.
Antoniosz Leftakisz, a kórház igazgatója elmondta: míg él, nem felejti el élete legszörnyűbb augusztus 24-jét és a kórházban felvett 130 sérültet, akárcsak a 41 áldozat szénné égett holttestét.
"A tűzesetek túlságosan összehangoltak voltak ahhoz, hogy ne bűncselekmény legyen" - mondta a kórházigazgató. Elmondta, hogy a kórházban ápolt sérültek "mindenüket, házaikat, állataikat" elvesztették.
A hatvanéves artemidai Magdalini Alekszandropolou annak köszönhette az életét, hogy éppen a kezében volt egy öntözőcső, amikor elérte a tűz.
"A polgármester utána összegyűjtött bennünket a templomban. A mécsesekben lévő olívaolajjal próbálta enyhíteni az égési sérülések okozta fájdalmat" - mondta az idős asszony, mély szomorúságát fejezve ki a tűzvész valamennyi áldozata és "a kecskéi miatt, amelyeket nem sikerült megmentenie".
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +21 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban szerdán délelőtt keleten pár órára kisüthet a nap, másutt az erősen felhős égből eső, zápor alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag