A Föld legveszélyesebb és legbiztonságosabb helyei

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

A világ legkockázatosabb utazási célállomásait gyűjtötte össze a Health Risk Map 2015 névre keresztelt listában az International SOS egészségügyi szervezet.

Ez a lista öt különböző kategóriában listázza azt, hogy hol érezhetik magukat az utazók viszonylagos biztonságban, illetve hol kockázatos megbetegedni vagy balesetbe kerülni. Az öt kategória az alacsony, közepes, magas és extrém kockázati esélyű hely, amelyhez az ötödik a gyorsan fejlődő országok kategóriája.

Magyarországon rossz betegnek lenni

Egy az európai országokat összehasonlító felmérés szerint a legjobban Hollandiában működik az egészségügyi ellátórendszer. Magyarország a vizsgált 37 ország közül a 26. Kattintson a részletekért!

Míg Európa, Észak-Amerika és Ausztrália a legjobb egészségügyi ellátást biztosítja, vannak olyan pontok, ahol már nem érezhetjük magunkat ennyire biztonságban. Mexikó, Törökország, Marokkó vagy Thaiföld például a közepes kockázati kategóriában szerepel, itt ugyanis már van esély bizonyos betegségek "beszerzésére", az egészségügyi ellátás pedig "még megfelelő". Akik ezen országokba készülnek, azoknak javasolják, hogy előre keressenek maguknak olyan helyeket, ahol megfelelő ellátásban részesülhetnek vészhelyzet esetén.

A magas kockázatú országok közé sorolták Tanzániát, Egyiptomot, Laoszt vagy Kambodzsát is. A turistáknak ilyen utazási célpontoknál már azt javasolják, hogy csak jó minőségű kórházba menjenek, ha valami problémájuk van és érdemes tudni - ha már kórházba kerülnek, tanácsos minél gyorsabban elhagyni az országot és más országban keresni megfelelő ellátást. Ezen helyeken általánosságban korlátozott az ellátás, nem férhető hozzá minden gyógyszer és könnyen kaphatóak el olyan fertőző betegségek is, mint a kolera, a tífusz vagy a Dengue-láz.

Az extrém kockázattal járó területek közé az afrikai országok nagy része, Afganisztán és Észak-Korea tartozik, valamint azon területek, amelyeket az elmúlt években természeti katasztrófák sújtották: például Haiti is ilyen.

Az International SOS listája az országokat aszerint listázza, hogy milyen az orvosi (és külön a fogászati) ellátás minősége, milyen könnyen férhetőek hozzá a gyógyszerek, mekkora az esély a fertőző betegségekre, illetve milyen kulturális, adminisztrációs és nyelvi akadályok sújthatnak minket. Eszerint a legjobb minőségű ellátással és a legkisebb kockázattal járó területek (ahol szinte alig fertőződhetünk meg és ahol a legtöbb gyógyszer megtalálható) között találhatjuk Észak-Amerikát, Ausztráliát, Új-Zélandot, Görögországot, Angliát, Spanyolországot, Franciaországot és Nyugat-Európa nagy részét.

Hol vannak a Föld legveszélyesebb és legbiztonságosabb helyei?

Hol vannak a Föld legveszélyesebb és legbiztonságosabb helyei?


Fontos megjegyezni, hogy az utazási biztosításokról nem szabad elfeledkezni indulás előtt, illetve azt is, hogy ha valami történik velünk külföldön, a legjobb minőségű orvosi ellátást kell keresnünk - viszont emiatt költségeink hamar csillagászati magasságokba is emelkedhetnek. Egy jobb biztosítás viszont segíthet költségeink kezelhető szinten tartásában.

Az említett ötödik területen, a nagy és gyorsan fejlődő országokban (mint például Kína, Brazília vagy Oroszország) az ellátás radikálisan különböző lehet két város között, illetve a városi és vidéki területek között is.

Doug Quarry, az International SOS egészségügyi információelemző igazgatója szerint a bejelentések és orvosi segítségkérések mintegy 40 százaléka érkezik magas vagy extrém magas kockázatú országokból, ez a 2010-es adatokhoz képest mintegy 25 százalékos növekedést jelent.
Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Kulcsár Beáta
közegészségügyi és járványügyi felügyelő
Kérdezek tőle

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag