A felnőttek veszélyesebbek?

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Közlekedés közben a felnőttek sokkal inkább vigyáznak gyermekeikre, mint önmagukra; viszont a gyerekek jobban vigyáznak magukra, mint amennyire a felnőttek rájuk. Egyebek mellett ez áll az Országos Baleset-megelőzési Bizottság gyermekbalesetekről készített jelentésében.
A rendőrség adatai szerint 1990-ben 107 gyermek halt meg közúti balesetben. Tíz évvel később 44. A csökkenés hátterében az áll, hogy a szülők - a sajátjukkal ellentétben - készek gyermekük biztonságára áldozni. Még fel sem vetődött a biztonsági gyermekülések kötelezővé tételének gondolata, mégis évről évre többen kértek tanácsot a rendőrségtől (is), mely üléstípusok a legbiztonságosabbak.
Az utóbbi években bekövetkezett halálos kimenetelű közlekedési gyermekbalesetek kétharmadában azonban az áldozatok utasként veszítették életüket. Azaz, bármennyire is meglepő: ma kétszer nagyobb esélye van annak, hogy egy gyermeket a szülei autójában ér halálos baleset, mint hogy biciklizés közben, vagy amikor átrohan az úttesten.
A kedvező változásokat Gégényi István alezredes, az ORFK szakértője az immár több éve, minden tanévkezdés előtt és iskolaév végén megtartott felvilágosító-figyelemfelhívó kampánnyal magyarázza. Az utóbbi években a becsengetést követő hónapban nem történt halálos baleset az iskolák környékén.
Nyári Katalin, a Bűnmegelőzők Országos Szakmai Szövetsége elnöke ennek ellenére sem lelkesedik a kampányszerű bűnmegelőzési, baleset-megelőzési megmozdulásokért. Szerinte egy-egy bűnmegelőzési nap - gazdagabb iskolákban hét vagy hónap - nem elég arra, hogy a gyerekek megismerjék a rájuk leselkedő veszélyeket, s hogy azokat miképpen kerülhetik el, hogyan kezelhetik. A Biztonságos Iskola mozgalom célja éppen az, hogy lényegében minden tantárgy keretében adjon valami pluszt, ami segít a veszélyhelyzetek kezelésében, megelőzésében.
Budapesten négy önkormányzati és két egyházi iskola kísérletképpen komplex biztonsági képzést ad tanulóinak, ami kiterjed a bűn- és balesetvédelemre, a tűzvédelemre és az emberi konfliktusok kezelésére. S hogy mennyi hozadéka lehet ennek a Fővárosi Önkormányzat által évente hatmillió forinttal támogatott speciális oktatási formának egy olyan feszültségektől terhes, megosztott országban, ahol olykor kívánatos lenne, ha a parlamenti közvetítést is 18-as karikával sugározná a televízió? Danielisz Béla bűnmegelőzési tanácsnok, városrendészeti bizottsági elnök szerint esélyt ad arra, hogy a ma gyermekei kevésbé lesznek kiszolgáltatottak, és jobban kezelik majd a konfliktusaikat szüleiknél.

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag