A felnőttek veszélyesebbek?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Közlekedés közben a felnőttek sokkal inkább vigyáznak gyermekeikre, mint önmagukra; viszont a gyerekek jobban vigyáznak magukra, mint amennyire a felnőttek rájuk. Egyebek mellett ez áll az Országos Baleset-megelőzési Bizottság gyermekbalesetekről készített jelentésében.
A rendőrség adatai szerint 1990-ben 107 gyermek halt meg közúti balesetben. Tíz évvel később 44. A csökkenés hátterében az áll, hogy a szülők - a sajátjukkal ellentétben - készek gyermekük biztonságára áldozni. Még fel sem vetődött a biztonsági gyermekülések kötelezővé tételének gondolata, mégis évről évre többen kértek tanácsot a rendőrségtől (is), mely üléstípusok a legbiztonságosabbak.
Az utóbbi években bekövetkezett halálos kimenetelű közlekedési gyermekbalesetek kétharmadában azonban az áldozatok utasként veszítették életüket. Azaz, bármennyire is meglepő: ma kétszer nagyobb esélye van annak, hogy egy gyermeket a szülei autójában ér halálos baleset, mint hogy biciklizés közben, vagy amikor átrohan az úttesten.
A kedvező változásokat Gégényi István alezredes, az ORFK szakértője az immár több éve, minden tanévkezdés előtt és iskolaév végén megtartott felvilágosító-figyelemfelhívó kampánnyal magyarázza. Az utóbbi években a becsengetést követő hónapban nem történt halálos baleset az iskolák környékén.
Nyári Katalin, a Bűnmegelőzők Országos Szakmai Szövetsége elnöke ennek ellenére sem lelkesedik a kampányszerű bűnmegelőzési, baleset-megelőzési megmozdulásokért. Szerinte egy-egy bűnmegelőzési nap - gazdagabb iskolákban hét vagy hónap - nem elég arra, hogy a gyerekek megismerjék a rájuk leselkedő veszélyeket, s hogy azokat miképpen kerülhetik el, hogyan kezelhetik. A Biztonságos Iskola mozgalom célja éppen az, hogy lényegében minden tantárgy keretében adjon valami pluszt, ami segít a veszélyhelyzetek kezelésében, megelőzésében.
Budapesten négy önkormányzati és két egyházi iskola kísérletképpen komplex biztonsági képzést ad tanulóinak, ami kiterjed a bűn- és balesetvédelemre, a tűzvédelemre és az emberi konfliktusok kezelésére. S hogy mennyi hozadéka lehet ennek a Fővárosi Önkormányzat által évente hatmillió forinttal támogatott speciális oktatási formának egy olyan feszültségektől terhes, megosztott országban, ahol olykor kívánatos lenne, ha a parlamenti közvetítést is 18-as karikával sugározná a televízió? Danielisz Béla bűnmegelőzési tanácsnok, városrendészeti bizottsági elnök szerint esélyt ad arra, hogy a ma gyermekei kevésbé lesznek kiszolgáltatottak, és jobban kezelik majd a konfliktusaikat szüleiknél.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag