A Duna hordaléka és a fertőtlenítő szerek is ártalmasak lehetnek

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

A Római-parton a magas vízszint miatt leállították az áramszolgáltatást, ezért a helyi csatornarendszer szivattyúi sem működnek. A sétányokon, játszótereken is lehet szennyvíz, így nő a fertőzésveszély kockázata.

Jelentős közegészségügyi kihívást is jelent a dunai árvíz. Az áradás miatti vízkárok megelőzése és elhárítása mellett több figyelmet kell fordítani a vízben található szennyeződések és kórokozók okozta fertőzések elleni védekezésre. A probléma különösen azokon a partszakaszokon jellemző, ahol nem épült ki a megfelelő védvonal. A méltán közkedvelt Római-parton az árvíz levonulása után idén is nagy mennyiségű hordalék eltakarítására és költséges fertőtlenítési munkákra kell felkészülni - hívja fel a figyelmet a Római partért Egyesület.
Kritikus szintet jelent a római-parti árvízi védekezésben a 750 centiméteres vízállás. Ennél a magasságnál a villamos művek szakemberei megszüntették az áramszolgáltatást, ennek következtében a helyi csatornarendszert működtető átemelő szivattyúk leálltak. Az átemelés megszűnésével a parthoz közeli, elöntött ingatlanok emésztőgödreiből és a csatornarendszerből a folyó vize kimossa a szennyvizet, amely akadálytalanul terülhet el a környéken, végigzúdulva többek között a sétányokon, játszótereken, a kerékpárúton és az elöntött vendéglátóhelyek teraszain.

A Duna hordaléka önmagában is szennyeződést okoz a parton (árvíz esetén a folyó felsőbb szakaszain fekvő települések kommunális hulladéka és egyéb szennyeződések is belekerülhetnek), a csatornák tartalma azonban drasztikusan megnöveli a közegészségügyi kockázatot.Korábbi árvizek után az ÁNTSZ által vizsgált víz- és talajmintákban több különböző baktérium - egyebek mellett coliform, fekália coliform, enterococcus és pseudomonas aeruginosa - koncentrációja is az egészségre veszélyes érték többszörösét mutatta. A kórokozók tehát mind az árhullám idején, mind annak levonulása után komoly veszélyt jelentenek a környéken élő, dolgozó, vagy ide látogató emberekre. A fertőtlenítés ezen felül minden alkalommal tetemes összeget emészt fel, továbbá a visszamaradt iszapos közeg ideális a szúnyogok elszaporodásához is.

A fertőtlenítő szerek a vízi élővilágot, a növényzetet és az emberi szervezetet is súlyosan károsítják, ezekre mégis szükség van az esetleges járványok és olyan fertőzési lehetőségek elkerülésére, mint a szalmonella, hepatitis A és a calicivírus.
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag