9 jel, hogy valami nincs rendben

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

allergia, hajhullás, koleszterin, székrekedés, hízás, kiütések

Kirepedezett a szánk széle, viszket a lábunk, sötét karikák a szemünk alatt? Elsőre ártalmatlannak hangzanak-, de sokszor arra utalnak, hogy szervezetünk korántsem működik olyan jól, mint gondolnánk. Az alábbiakban ezekből mutatunk be kilencet.

Derékra hízunk

Ha a tükör előtt vagy bevásárlás közben jövünk rá arra, hogy derékban már szélesebbek vagyunk, ideje mérőszalaghoz nyúlni. Ha ugyanis a derékkörméret nők esetében nagyobb, mint 80 centi, illetve férfiaknál 94 centi, az megnöveli a cukorbetegség, illetve az úgynevezett metabolikus szindróma kockázatát, ami jelentősen nagyobb lesz 88, illetve 102 centi felett. Az elhízás és a cukorbetegség kombinációja pedig fáradtsággal, koncentrációhiánnyal, gyakori vizelési ingerrel bonyolítja életünket, de hosszú távon a keringési rendszert és a látást is ronthatja. Rendszeres testmozgással és megfelelő étrenddel a probléma kiküszöbölhető.

Sárgás foltok a könyökön és a szemek körül

Ezen tünetek az úgynevezett xanthelasma nevű állapot hatására jönnek létre: a sárgás foltok zsírlerakódások és igen magas koleszterinszintet jeleznek. Ezt egyébként egy éhgyomorra végzett vérvizsgálat egyszerűen igazolja. Az étrend és a sport a magas koleszterinszint esetén is segíthet. A koleszterinnel azért kell vigyázni, mert kockázati tényezőnek számít szívroham és stroke esetén.

Sötét foltok a szemek alatt

Nemcsak a kevés alvás, hanem allergia is okozhatja ezt, valamint az is, ha gyakran vakarjuk orrunkat vagy szemeinket. Ha a probiotikumok nem enyhítik allergiás tüneteinket, utána kell járni, hogy mi okozza: por, atka vagy valami más.

Lábviszketés

Ha sokat úszunk vagy sok időt töltünk izzadt edzőruhában és -cipőben, ne csodálkozzunk azon, ha viszketni kezd a láb. A nedves környezet hatására lábunk érzékenyebb lesz, nagyobb eséllyel jelenhetnek meg rajta gombás fertőzések - ezt szerencsére gombaölő krémmel hatástalanítani lehet. A gyógyuláshoz a jó higiénia persze legalább annyira fontos, mint az is, hogy szellőztessük is lábainkat.

Kirepedezett szájszélek

Testünk ezzel azt akarja kezelni, hogy B-vitamin- és vashiányunk van és több leveles zöldséget, soványabb húsokat és tojást kellene fogyasztanunk. A helyi kezelés, krémek és a nedvesítés szintén segíthet, de csak akkor, ha az étrendbe már beiktattuk a szükséges dolgokat.

Ha az alábbi tüneteket tapasztaljuk magunkon, érdemes orvoshoz fordulni!

Ha az alábbi tüneteket tapasztaljuk magunkon, érdemes orvoshoz fordulni! Forrás: www.dailymail.co.uk

Viszkető kiütések

Ha a kiütések és bőrproblémák nem javulnak a gyógyszertárakban beszerezhető vénymentes krémek hatására, akkor a viszketés gluténérzékenységre utalhat. Fontos tudni, hogy a gluténérzékenység eddig ismert egyetlen módja a glutén elhagyása. Ha nem vagyunk biztosak állapotunkban, kérjünk egy vérvizsgálatot körzeti orvosunktól vagy egy egészségközpontból.

Hajhullás

Pajzsmirigyproblémákra utalhat, illetve alacsony vasszintre. Ez nőknél problémás lehet, hiszen a havi vér- és vasveszteségtől eltekintve sokan nem fogyasztanak vasban gazdag állati termékeket. A vashiányról vérvizsgálat adhat biztos képet.

Törékeny körmök

Ez általában akkor következik be, ha körmeink túl gyakran vannak nedves környezetben vagy gyakran festjük ki őket. Ilyenkor segíthet, ha elkezdjük körmeinket hidratálni, illetve B7-vitamint tartalmazó étrendkiegészítőt kezdünk el szedni. Egyes esetekben a körmök ilyen állapota gombás fertőzésre, pikkelysömörre, pajzsmirigyproblémákra vagy ízületi gyulladásra is utalhat, bár ilyenkor más tünetek is jelentkezhetnek, bőrproblémák, kimerültség vagy ízületi fájdalmak. Ha ilyeneket érzünk, azonnal menjünk orvoshoz!

Székrekedés

A test ezzel azt jelzi, hogy több rostot és folyadékot kellene fogyasztani. Fontos, hogy mind oldható, mind pedig oldhatatlan rostokat fogyasszunk - az oldható hatására megszűnik a székrekedés, az oldhatatlan hatására pedig koleszterinszintünk fog csökkenni. Az oldható rostok nagyobb eséllyel okoznak bélgázt és puffadást, ezt azonban elkerülhetjük azzal, ha csak lassan kezdjük el emelni napi rostfogyasztásunk mértékét, ehhez ugyanis szervezetünk könnyen hozzá tud szokni.

Forrás: www.dailymail.co.uk

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag