Egyre környezettudatosabban gondolkodnak az autógyártók

Környezetünk erősforrásait egyre növekvő mértékben használjuk ki, miközben annak szennyezése egyre nagyobb problémákat okoz. Mi is ültettünk egy facsemetét, amivel tisztábbá tehetjük környezetünket, és ezt furcsa módon egy autógyártó segítette elő.

A környezetvédelem és az autóipar fejlődése nem zárják ki egymást. A Volkswagen "Think Blue." filozófiája azt az alapvető célkitűzéseket testesíti meg, melyek alapján környezetkímélő termékeket és megoldásokat fejleszt, környezettudatosabb viselkedésre ösztönöz, illetve tevékenyen hozzájárul a hosszútávon fenntartható jövőhöz. A zöld (vagyis a szlogen szerint kék) gondolkodás lényege a felelősebb közlekedés és a környezettudatosabb élet, nem csupán autóiban, hanem az élet minden területén s minden napján.

Látogatás a dió őshazájába

Ennek az elkötelezettségnek volt bizonyítéka a Volkswagen Közép-Ázsia Expedíció is, mely 2013-ban húszezer kilométeres útra indult a híres huszadik századi magyar felfedezők, Almásy György és Prinz Gyula nyomába, akik első nyugati kutatóként térképezték fel a közép-ázsiai Tien San vonulatait. A felfedezők mai követői - élükön az expedíció vezetőjével, Hidvégi-Üstös Pál sportolóval - bejárták Közép-Ázsia hegyeit és sivatagjait. Az expedícióhoz etnográfusok, geográfusok csatlakoztak, akik interaktív módon a helyszínről tájékoztatták a diákokat a nomádok életéről, természetföldrajzi érdekességekről, így kutatásuk eredményét biológia-, földrajz- és történelemórák keretén belül magyar diákokhoz és a társadalom széles rétegeihez juttatták el. A csapat Budapestről indult és útvonala Szerbia, Románia, Törökország, Azerbajdzsán, Grúzia, Irán, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Kirgizisztán, Kazahsztán, Oroszország, Ukrajna és újra Magyarország volt.
Életkép a Közép-Ázsia Expedícióról

Életkép a Közép-Ázsia Expedícióról

De hogy lett ebből facsemete?

Amellett, hogy a Volkswagen névadó szponzorként támogatta a felfedezők munkáját, a környezettudatosság érdekében Kirgizisztánból 1000 darab diófacsemetét hozott haza. Kirgizisztánból ered az egész világon termő, nemesített diók őse. Nyugat-Kirgizisztánban a Fergana völgy területén 245 ezer hektár dióerdőt találhatunk. Ezzel a rendkívül ellenálló, vadon termő fajtával felfrissül a magyarországi génállomány, a fák erősebbé és edzettebbé válnak, és a globális környezetváltozáshoz alkalmazkodó hazai diófák így a jövőben is emlékeztetni fognak minket azokra az értékekre, melyekkel a természet ajándékoz meg minket.
A kis diófát egy rendkívül takarékos, földgázhajtású autóval, egy Volkswagen eco up! modellel szállították ki hozzánk, és azóta már egy vidéki ház udvarán várja a tavaszi napokat.
Volkswagen e-up!

Volkswagen e-up!

A földgázüzemű autók egyik legnagyobb erénye, hogy nem csupán földgázzal, hanem olyan alternatív hajtóanyagokkal is működtethetők, mint például a megújuló forrásból származó biometán. A növényi hulladékból előállított biometán ugyanis nem verseng az élelmiszer-alapanyagokkal, emellett széndioxid-semleges is, mivel elégetésekor csupán annyi széndioxid szabadulhat fel, amennyit az adott növény növekedése során megkötött. Mindemellett az is igaz, hogy a biometán előállítására - például szalmából - kifejlesztett újszerű eljárások tovább csökkenthetik a földgáz-függőséget.
Mindent jól tud a köhögésről?

VideóRendelő: Igaz, hogy este 6 után már nem szabad enni?

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+4, +12 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban kedden délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag