Miért ordítoznak boldog tízezrek az utcán?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A tömegpszichózis régóta ismert, amikor az emberek nagyobb csoportja feladva saját személyes preferenciáit egyfajta, közös módon kezd el viselkedni egy megváltozott tudatállapotban. És ehhez kapcsolódva ismert a pozitív vagy a negatív indulatú tömeg jelensége is. A sikerittas drukkerek a pozitív tömeg remek példáját adják.

A magyar válogatott Európa-bajnoki szereplése különös hangulatot teremt az országban. Minden mérkőzésre megtelnek a kocsmák és a kivetítőkkel felszerelt terek, a lefújást követően pedig egy emberként ünnepel mindenki - írja a Nemzeti Sport online kiadása. Nem számít, hogy megbénul a tömegközlekedés, hogy utakat zárnak le a hömpölygő tömeg miatt, mert az öröm és az eufória mindent felülír.
Egy szociálpszichológiai kutatásban írták le a minimális csoportközi helyzet jelenségét. Ez egy olyan szituációt jelent, amelyben az emberek önkényes vagy jelentéktelen alapon kategorizálják magukat olyan csoportokba, amelyeknek nincs történetük, érdekkonfliktusaik vagy sztereotípiáik, és már megjelenik a saját csoportra vonatkozó pozitív ítélet. Eszerint pusztán az a közös jellemző, hogy a válogatott mérkőzést nézzük, elég hozzá, hogy egy csoport tagjaként kategorizáljuk magunkat.
Pusztán az a közös jellemző, hogy a válogatott mérkőzést nézzük, elég hozzá, hogy egy csoport tagjaként kategorizáljuk magunkat

Pusztán az a közös jellemző, hogy a válogatott mérkőzést nézzük, elég hozzá, hogy egy csoport tagjaként kategorizáljuk magunkat


Ezt a jelenséget a társas identitás elméletével magyarázták. A társas identitás az énfogalomnak az a része, amely a csoporttagságról való tudásunk és az azzal kapcsolatos érzelmeinkből táplálkozik. Ezúttal a válogatott iránti érdeklődés adja a csoporttagság alapját, amihez pozitív érzelmek társulnak: együtt örülünk a válogatott jó játékának, góljainak, győzelmeinek. Azzal, hogy egy társas csoport tagjaként kategorizáljuk magunkat, megváltozik az én minősége: az "én"-ből "mi" lesz, az egyéni és a csoportérdek közötti különbség eltűnik, a csoporttársakat hasonlónak látjuk.
A társas identitás elméletének másik fontos eleme, hogy feltételezi, az emberekben létezik egy arra irányuló motiváció, hogy csoporttagságuk alapján pozitív önértékelést alakítsanak ki. Ez a jelenség a BIRG (basking in reflected glory) tendencia, vagyis hajlamosak vagyunk hangsúlyozni a másokkal való sikeres kapcsolatunkat, ami által növekedhet az önértékelésünk és a jó hangulatunk. A sikeres magyar csapattal való azonosulás, az irántuk érzett elkötelezettség hangsúlyozása, és a szurkolói csoporttagság pozitív hatásai felerősíthetik a közös ünneplés jelentőségét.

A tömegmozgalmaknak megvan a maguk lélektana. Ha az emberekben nem működnének speciális lelki folyamatok, nem mennének ki tömegrendezvényekre az utcákra. Mégis mi mozdítja meg őket?

Több kutatás is igyekezett feltárni, hogy milyen pszichológiai hatásai lehetnek a nagy sporteseményeknek. A kutatók feltételezik, hogy az egyénekben a szórakozás és az élmények által kialakulhat a jóllét és az én teljességének érzése, sőt, a sikerek révén a teljesítmény érzését is felerősítheti. A társas szempontot vizsgálva pedig növelheti a szociális interakciók számát, és erősítheti a csoporton belüli kohéziót. Emiatt követik olyanok is az Eb-t és élnek együtt az eseményekkel, akik egyébként kevésbé érdeklődnek a labdarúgás iránt, és kevésbé elkötelezett szurkolók.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+25, +32 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában gyengén felhős lesz az ég, a napsütést inkább csak északkeleten, illetve északnyugaton zavarhatják felhők.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag