Mi köze az éles elmének az időskori szexhez?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az idősebb kori egészséges szexuális élet segíthet megőrizni az agy egészségét is, habár ez a kapcsolat nem működik ugyanúgy mindkét nemnél - derítette ki egy brit tanulmány.

Az idősebb férfiak szexuális aktivitásának szintje összefügg azzal, hogy mennyire teljesítenek a kognitív képességeket vizsgáló szó előhívási és a számokat sorba rendező teszteken - állapította meg a Coventry University tanulmánya. A nőknél csak a szó előhívás hatékonysága társult a szexhez. A számok sorba rendezése nagyban függött a végrehajtó funkcióként ismert gondolkodási képességtől, míg a szó visszahívás kifejezetten a memóriához kötődik.
"Miközben a kutatás nem foglalkozik vele, hogy a férfiak és a nők hogyan gondolkodnak a szexről, lehetséges, hogy az eredményeink a hormonokkal lehetnek kapcsolatban, amelyek befolyásolják az agyat - és ezáltal a kognitív funkciókat - a férfiak és a nők eltérő tudatalatti szintjén" - mondta Hayley Wright, a tanulmány társszerzője.

Az aktív időskori szexuális élet segíthet megőrizni az agy egészségét

Az aktív időskori szexuális élet segíthet megőrizni az agy egészségét

A sok szex okossá vagy butává tesz?

Ma már szinte mindenre van hatékony gyógyszer, a legjobbat mégsem kémiai anyagokból, vagy zárt laboratóriumokban fejlesztették ki. Olyan sokrétű jótékony hatása ugyanis továbbra sincs semminek, mint a szexnek. Kattintson!

Hogy feltárják a kapcsolatot az aktív szexuális élet és az egészséges agy között, Wright és szerzőtársa, Rebecca Jenks, 6800 középkorú és idős, 50-89 éves felnőtt kognitív teszteken elért eredményeit vizsgálta meg. A felmérésben többek között megkérdezték a résztvevőket, hogy volt-e bármilyen szexuális aktivitásuk az előző évben. Azok a férfiak és nők, akik igenlő választ adtak, valószínűleg iskolázottabbak, gazdagabbak, fiatalabbak, fizikailag aktívabbak, depressziótól mentesek és kevésbé magányosak voltak.

Azt a szerzők elismerik, hogy az egyetlen időpontban felvett adatok alapján nem lehet kimutatni ok-okozati összefüggést. Az emberek életét hosszabb ideig követő további vizsgálatokkal kell feltárni, hogy a szex javítja-e az agyműködést, vagy éppen fordítva igaz, és az élesebb elme járul hozzá a jobb szexuális élethez.

További kutatásokra van szükség ahhoz is, hogy megértsük, hogy a végrehajtó funkciók hogyan szabályozzák az agyban az emberi szexualitást, és hogy az aktív szexuális életet segítheti-e kivédeni az életkorral összefüggő mentális hanyatlást. Elég sok bizonyíték utal arra azonban, hogy szerető, kedves és támogató kapcsolatok nagyon fontosak mind a kielégítő szexuális élethez, mind pedig a mentális jóléthez az élet során.

Forrás: Fox News
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32411

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +34 °C
Minimum:
+13, +21 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a Dunántúlon növekedni, illetve vastagodni kezd a felhőzet, máshol még jellemzően derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag