Megoldás meddő férfiaknak - őssejtből spermium

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A világon elsőként embrionális őssejtek felhasználásával hozott létre humán spermiumot egy brit kutatócsoport. A kutatók szerint ez elősegítheti a termékenység alaposabb megértését.

A Newcastle Egyetem és az Északkelet-Angliai Őssejtkutató Intézet (NESCI) kutatói Karim Nayernia professzor vezetésével egy olyan új technológiát dolgoztak ki, amely emberi spermium létrehozását teszi lehetővé laboratóriumi körülmények között. A kutatók hangsúlyozták, hogy az XY kromoszómákkal (férfi) rendelkező őssejtekből kifejlesztett spermiumot nem fogják felhasználni termékenységi kezelésekhez, mivel ezt a gyakorlatot a brit törvények tiltják, és különben sem ez a kutatás tárgya.

In vitro megtermékenyítés

In vitro megtermékenyítés

"Ez egy nagyon fontos előrelépés, mivel lehetővé teszi a kutatóknak, hogy részletesen tanulmányozhassák a spermium kialakulását, és többet megtudhassanak a férfiak terméketlenségéről - arról, hogy miért és milyen okból alakul ki. Ez a megismerés abban segíthet nekünk, hogy új módszereket fejlesszünk ki a terméketlenségben szenvedő párok számára, hogy olyan gyermeket szülhessenek, aki genetikailag a sajátjuk" - nyilatkozta a professzor.

A kutató elmondta, hogy további vizsgálatok szükségesek annak eldöntéséhez, hogy az úgynevezett in-vitro kinyert (IVD) sperma felhasználható-e termékenységi kezelésekhez, például olyan fiúk esetében, akik valamilyen rákbetegség elleni kemoterápiás kezelés következtében váltak terméketlenné. Bár ilyen kezelést valószínűleg még legalább egy évtizedig nem fognak kifejleszteni, Nayernia szerint a jogszabályokat "inkább előbb, mint utóbb" kellene megalkotni, hogy a technológiát engedélyeztetni lehessen.

A kutatócsoport XY kromoszómákkal rendelkező őssejteket alakított csírasejtekké - vagyis olyan sejtekké, amelyek genetikai anyagukat tovább tudják adni a következő generációknak. Ezeket aztán sejtosztódásra ösztönözték, ami "teljesen kifejlett, működő spermium" kialakulását eredményezte.

A kutatók megpróbáltak ugyanezzel a módszerrel XX kromoszómákkal (női) rendelkező sejteket létrehozni, ezzel azonban csak a korai, spermatogónium stádiumáig jutottak el. A kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy a gének az Y kromoszómán létfontosságúak a spermium éréséhez.

A kutatás a genetikai betegségek öröklődésének megértését is előmozdíthatja.

Más kutatók azonban kétségeiknek adtak hangot a kutatással kapcsolatban. "20 éves tapasztalattal rendelkező biológus spermaszakértőként nem győztek meg a tanulmányban közzétett adatok, miszerint Nayernia professzor kutatócsoportja által az embrionális őssejtekből létrehozott sejtet valóban "spermatozoának" lehet nevezni. Annak ellenére, hogy a létrehozott sejtek rendelkezhetnek a spermiumban meglévő jellegzetes genetikai jegyek és molekuláris markerek némelyikével, a teljesen differenciált emberi spermatozoa specifikus sejtmorfológiával, viselkedéssel és működéssel rendelkezik, amit itt nem írnak le"- állítja Dr. Allen Pacey, a Sheffield Egyetem andrológus professzora.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban kedden délelőtt a Dunántúlon, illetve keleten több helyen megnövekszik a gomolyfelhőzet, máshol jellemzően derült idő várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag