Mégis gének okozhatják az elhízást

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A világ nagy részén elterjedt elhízás-járvánnyal kapcsolatos vita középpontjában az a kérdés áll, vajon az életmód, többek között az egészségtelen étrend és az ülő életstílus, vagy a gének okolhatók az állapotért.

A zabálás pszichológiája

A zabálás pszichológiája
Az új tanulmány azok felé billentheti a mérleg nyelvét, akik szerint a kövérség örökletes, és az emberek nem sokat tehetnek az elhízás ellen. A brit Nature szakfolyóirat szerdai számában közzétett kutatás szerint a kóros elhízásban szenvedő betegekben hiányzik egy körülbelül 30 gént tartalmazó DNS szakasz.

30-as testtömeg-index (BMI) felett elhízásról beszélünk, 40-es BMI felett pedig kóros elhízásról. A BMI értéket a kilogrammban megadott testtömeg és a méterben megadott testmagasság négyzetének hányadosa adja meg.

Az európai kutatók együttműködésével készült kutatás szerint a kórosan elhízottak 0,7 százalékában a genetikai kód "mikro-törlődése" figyelhető meg a 16-os kromoszómán. A jellegzetes jelet először 31 személyben mutatták ki, majd további 19 esetben erősítették meg, amikor 16053 más, elhízott illetve normál testsúlyú ember genomját böngészték át. A törlődéssel rendelkező emberek kisgyermekként általában normál testsúlyúak voltak, gyermekkorukban túlsúlyossá váltak, felnőttkorukra pedig súlyos mértékben elhíztak.

A kutatók a szülők DNS mintáit is megvizsgálták, amennyiben lehetséges volt. Tizenegy ember örökölte a törlődést édesanyjától, négy az édesapjától, 10 törlődés pedig az eredmények szerint véletlenszerűen következett be. A törlődéssel rendelkező összes szülő elhízott volt.

Az egyelőre nem egyértelmű, mi a hiányzó gének feladata. Korábbi kutatások arra utaltak, hogy némelyikük az autizmussal, a skizofréniával és a késleltetett fejlődéssel hozható összefüggésbe.

Ez az első olyan tanulmány, amely azt erősíti meg, hogy a súlyos elhízás a máskülönben egészséges személyekben egy ritka genetikai variáció következtében alakulhat ki, melynek során a DNS egy része törlődik. Eddig a testtömeg-növekedéssel összefüggésbe hozott gének viszonylag enyhe hatást gyakoroltak a zsírfelgyülemlésre, körülbelül egy kilogrammnyit, vagy ennél is kevesebbet.

Elhízás szexhiány miatt - vagy fordítva?

Elhízás szexhiány miatt - vagy fordítva?

A tanulmány vezető szerzője, Philippe Froguel, az Imperial College London professzora szerint a valószínűleg további, a krónikus elhízással kapcsolatos genetikai hiányosságokat vagy variációkat kell majd felfedezni.

"Bár az elhízás a közelmúltban tapasztalható fejlett világbeli elterjedése az egészségtelen környezettel magyarázható, azzal, hogy rengeteg egészségtelen étel áll rendelkezésre, és az emberek keveset mozognak, az emberek erre a környezetre adott válaszában tapasztalható eltérés gyakran genetikai eredetű" - nyilatkozta a professzor. "Egyre nyilvánvalóbb, hogy egyes kórosan elhízott beteg esetében a testtömeg-növekedést valamilyen alapvető ok befolyásolja. Ha genetikai vizsgálattal azonosítani tudjuk ezeket a személyeket, megfelelő támogatást és orvosi beavatkozásokat, például fogyasztóműtétet ajánlhatunk számukra, amivel hosszú távon javíthatjuk az egészségüket."

Copyright AFP [2010] / Translation Medipress

Videó: HáziPatika.com
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+18, +26 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Tiszántúlon a vékonyabb felhőzet mellett némi napsütésre is számíthatunk, másutt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag