Lézerrel szúrják ki az ittas vezetőket

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Lengyel tudósok egy olyan készüléket teszteltek, amely képes az autópályák mentén a járművekben lévő alkoholgőz mérésére. Ám a módszer még nem tökéletes: nemcsak az ittas vezetőknél, hanem a részeg utasoknál, esetleg az autóban felborult borosüvegeknél is beriaszt a rendszer.

A varsói Haditechnikai Akadémia (Wojskowa Akademia Techniczna) Optoelektronikai Intézetének kutatói olyan lézerrendszert dolgoztak ki, amely képes kimutatni, fogyasztott-e az autóban ülő személy alkoholt. Készüléküket az utak mentén állították fel, és az alkoholgőz kibocsátását mérték az elhaladó járművekben - írja az International Business Times (IBT).
A kutatók a berendezést még 2013-ban alkották meg, és most közölték eredményeiket egy nyílt hozzáférésű tudományos tanulmányban. Munkájukat a SPIE, a Nemzetközi Optikai és Fotonikai Társaság szaklapjában, a Journal of Applied Remote Sensing-ben jelentették meg.

A kutatók egy autóban helyeztek el egy olyan szerkezetet, amelyik egy részeg vezetőt szimulált. A szerkezet által kibocsátott alkoholgőzt pedig képesek voltak távolból megmérni. A külső lézerberendezés már a 0,1 százalékos véralkoholszintnek megfelelő ittasságot is képes volt detektálni.

A technológia alapötlete nem új: a vegyi és biológiai anyagok kimutatására már régóta használnak hasonló módszereket. Az újdonság inkább az, hogy olyan mikrochip-lézereket fejlesztettek ki, amelyek nem ártanak a szemnek.

A jövőben egyébként a technológia más mérgező anyagok kimutatására is alkalmas lehet az IBT szerint. Ugyanakkor a jelenlegi megoldás hátránya, hogy természetesen azoknak a leheletét is kimutatja a kocsiban, akik nem vezetnek. Így ha az utasok fogyasztottak alkoholt, akkor is riaszt a rendszer, vagy például ha felborul egy borosüveg vagy sörösdoboz a járműben.

Be fog riasztani az autó, ha ittasan vezet

Be fog riasztani az autó, ha ittasan vezet


További gondot jelent, hogy ha lehúzott ablakkal közlekedik az autó, vagy a lézert az oldalablakokon napellenzőkkel blokkolják - ezt a tanulmány lengyel szerzői, Jarosław Młyńczak, Jan Kubicki és Krzysztof Kopczyński is elismerik írásukban.

Ugyanakkor a rendszer az ilyen "álcázást" is észleli, és amúgy is egy járőrt értesítenek a gyanús autókról, tehát a rendőröknek kell továbbra is intézkedniük. A hatóság emberei pedig a hagyományos alkoholteszt segítségével ellenőrizhetik a vezetőket, ha maguk megállítják a szóban forgó kocsit. A szolgálatban lévő rendőröknek ugyanis fényképet küld a lézerberendezés az autóról, illetve annak rendszámtáblájáról - írja a francia Le Monde blogszerzője a kutatás kapcsán.

Éppen ezért, mielőtt kereskedelmi forgalomba bocsátanák szerkezetüket, a feltalálók még szeretnék tesztelni a berendezést, különösen az álcázás lehetőségeit szeretnék minimálisra csökkenteni.

A lengyel tudósok alapötlete a spektroszkópián alapul. A Nap sugarainak felbontásakor is észleltek ugyanis bizonyos sötét sávokat a tudósok, már a XIX. században. Így sikerült a Nap szerkezetét felderíteni, mert a kémiai összetételnek megfelelően egyes elemek elnyelik a fényt. Ezeknek az elemeknek a létezését tehát a spektrum sötét sávjai árulják el. Az egyes elemek meghatározott "csíkban" nyelik el a fényt, azaz, meghatározott hullámhosszoknál egy-egy adott elem mutatható ki. Így a lengyel mérnökök az etanol (ez a szeszes italainkban lévő alkohol) észlelésére állították be a lézereiket. A készülék egyébként képes a szén-dioxid és a vízpára mérésére is, amit szintén a kocsiban ülők lélegeznek ki.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag