Lepárolták a halál illatát

Kövessen minket!

Belga kutatók egy csoportja azt állítja, hogy sikerült izolálniuk az oszlásnak induló emberi testre jellemző szagmolekulát, azaz lepárolták a halál illatát. A rothadó emberi maradványokból nyert szaganyagtól azt remélik, hogy segít a keresőkutyáknak rátalálni a holttestekre.

Elien Rosier azonosította az általa "a halál illatának" nevezett kémiai vegyületet, amelytől azt reméli, hogy hasznára lesz a rendőrségnek a holttesteket kereső kutyák kiképzéséhez. A Leuveni Egyetem csapata emberi szerveket és szövetmintákat helyezett el üvegtárolókban úgy, hogy levegőt engedett bejutni az edényekbe. Sertésekből, egerekből, nyulakból, békákból és madarakból származó mintákkal ugyanezt az eljárást követték. A szövetségi rendőrség holttestkereső kutyáinak aztán bemutatták a különböző gázokat.
Elien Rosier közölte: "a mintában a bomlás hat hónapja alatt 452 különböző vegyületet tudtunk azonosítani. Ezek között azokat a vegyületeket kerestük, amelyek csak az emberekre jellemzőek. Végül sikerült azonosítani nyolc vegyület olyan kombinációját, amely specifikus volt emberi és sertés maradványokra."

Ez történik a testünkkel a halálunk után

Mennyire igaz a mondás: "porból lettünk, és porrá leszünk"? Most egy rövid videó segítségével megtudhatja, mi történik a testünkkel halálunk után. Kattintson!

Jelenleg disznóhúst használnak a kutyák betanítására, mert a kémiai hasonlóság nagyon nagy az emberi maradványokkal. Ha találnak további néhány vegyületet, amelyek csak az emberre jellemzőek, úgy a szakemberek szerint valószínűleg hatékonyabb lehet a rendőrkutyák kiképzése.

A holttestekből áradó vegyületek ismeretével hatékonyabb lehet a rendőrkutyák kiképzése

A holttestekből áradó vegyületek ismeretével hatékonyabb lehet a rendőrkutyák kiképzése

Eva Cuypers, az egyetem törvényszéki toxikológusa elmondta: "ezt a koktélt, amelyet itt a laboratóriumban állítottuk elő, odaadtuk kutyás csapatoknak a rendőrségen, hogy kiderítsük, az állatok vajon reagálnak-e rá. És igen, felismerték a keverékekben, hogy az emberi lebomló anyag."

Jan Tytgat az egyetgem toxikológia professzora kifejtette: "ezzel a tudással a korábbiaknál sokkal jobban kiképezhetők a holttestkereső kutyák. Ugyanakkor ezt a tudást fel lehet használni egy hordozható eszközben is, amely helyettesítheti a kutyákat, s szoftveres analízissel azonosíthatja a keresett szagot."

A csapat azt tervezi, hogy a laboratórium után a terepmunkát végeznek, s eltemetett holttestek szaganyagait gyűjtik be, mert az a végső cél, hogy értékes időt takarítsanak meg a rendőrségnek az úgynevezett "hamis pozitív" eredmények kiszűrésével.

Forrás: Scientific American
Mindent jól tud a köhögésről?

VideóRendelő: Igaz, hogy este 6 után már nem szabad enni?

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+5, +10 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban hétfon délelőtt megnövekszik a felhőzet, átmenetileg erősen felhős időszakok is előfordulnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag