Költöztetnék a belvárosi varjúkolóniákat

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az utóbbi években egyre nagyobb számban jelentek meg belvárosi zöldövezetekben a vetési varjak fészekkolóniái. A városlakók bosszankodnak a hangos és szemetelő madarak miatt, holott az állatok éppen az ember tevékenysége miatt kényszerültek a városon belülre. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakemberei megoldást keresnek az ember-madár konfliktusra.

A néphagyomány évszázadok óta babonás félelmet táplál a fekete állatok iránt. A sötétebb színű denevér és a patkány sokak számára valóban nem túl esztétikus állat, és esetükben a kórokozók hordozása miatt az óvatosság sem teljesen alaptalan, de a hosszú ideje házi kedvencként tartott macskára is a balszerencse hozójaként tekintettek, ha a szőre éppenséggel sötét színű. Nincs jobb helyzetben a vetési varjú sem, amelyet sok évtizeden át dúvadként kezeltek, állományát mérgezéssel, csapdázással és kilövéssel ritkították. A városlakók a folytonos károgás, a fészek- és pihenőfák alatti ürülékpotyogás, időnként pedig a nyitott szemetesek tartalmának szétszórása miatt panaszkodnak rájuk.

Míg néhány évtizede házi kedvencként szinte kizárólag csak kutyát és macskát tartottak, mára egyre többen osztjuk meg a lakásunkat valamilyen egzotikus állattal. Milyen veszélyt jelent egy papagáj, szakállas agáma vagy házi egér tartása? Szakemberre beszélgettünk a témáról!

Pedig a kellemetlenséget mi magunk hoztuk a fejünkre, ezek az állatok éppen azért keresnek menedéket közöttünk, mert természetes élőhelyéről szisztematikusan kiszorítottuk az egyre területéhesebb mezőgazdaságunkkal. Jelenléte, ürüléke veszélyt jelenthet az emberre? Ornitológus szakemberrel beszélgettünk.

Csak fokozza a problémát, ha szétzavarják őket

"A varjúfélék többsége a fákkal tarkított, nyílt területeken, gyepen és szántókon, a talajon keresgél élelmet. Ideálisak számukra a belvárosi parkok, ahol a fák között nagy kiterjedésű gyepek húzódnak, az embernek köszönhetően pedig bőséggel akad ételhulladék is. Ezek a körülmények az eredeti élőhelyükhöz hasonlatosak, ezért itt jól érzik magukat" - mondta el a HáziPatika.com megkeresésére Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője. Munkájából adódóan a szakember sokat foglalkozik az ember-madár konfliktusos kérdések kezelésével, így gyakran hozzá futnak be a panaszok a hangoskodó és szemetet szétszóró állatokról. Elmondása szerint a városlakók elsősorban a vetési varjakra panaszkodnak, míg ugyanis a dolmányos varjú magányosan fészkel, ezek az állatok kolóniákban költenek, nem kis hangzavart keltve a környéken.

A vetési varjú problémamegoldó képessége és társas intelligenciája kimagasló
A vetési varjú problémamegoldó képessége és társas intelligenciája kimagasló

Rendkívül intelligens madárról van szó, problémamegoldó képessége és társas intelligenciája mai ismereteink szerint egy átlagos 3-4 éves gyerekével egyenértékű, ezért villanó tárgyakkal, madárijesztőkkel, vagy bármiféle ilyen eszközzel tartósan nem lehet őket elriasztani. A lakosság kérésére sokszor a tűzoltók verték le a fészkeket, aminek eredményeként egy nagy telepből, jóval nagyobb területet érintve számos kicsi lesz, így a károgó koncert sokkal több embert érint. Tartós megoldást csak az jelenthet, ha a varjakat sikerülne rávenni a városon kívüli, vagy a kevésbé lakott területeken költésre.

Városon kívül kapnának területet a varjak

"A második kékvércse-védelmi LIFE projekt keretében már évek óta zajlanak olyan kísérletek, amelyben munkatársaink azt vizsgálják, mennyire fogadják el a madarak a felkínált fészekanyagot. Ha sikerrel járnánk, akkor az önkormányzatok kijelölhetnek a városon kívüli - vagy városon belüli, ipari - területeket, ahova téli etetéssel és fészekanyaggal kicsalogathatnánk a madarakat" - magyarázta Orbán Zoltán. Az eddigi kísérleti eredmények ígéretesek, így valószínűleg az önkormányzatok hajlandóságán és a lakosság együttműködésén múlik majd, hogy egy-két éven belül megkezdődhessen a városi kolóniák új telephelyre csalogatása.


Az elmúlt harminc évben a vetési varjú állományának mintegy 90 százalékát kipusztították, a rendszerváltás megelőző években még 250 ezer párra becsülték a fészkelők számát, napjainkra ez 20-23 ezerre csökkent le. A folyamatos üldöztetés elől az állomány jelentős része lakott területekre települt, ahol nem kell tartaniuk a vadászattól, illetve könnyen jutnak táplálékhoz is a parkok gyepén és a szeméttelepeken. Az irtással ráadásul a kényes ökológiai egyensúly is megbomlott: nem csak a vetési varjak, de a fészkeikbe társbérlőként költöző, fokozottan védett kék vércsék is veszélybe kerültek. Ezért a vetési varjú ma már védett madár Magyarországon.

Nem jelentenek közegészségügyi problémát

Tévhit azonban azt gondolni, hogy a lakott területen élő bármelyik madárfaj, így a varjú is veszélyes lenne az emberre. Az általános higiénés szabályok betartása mellett a madarak sem székletükkel, sem "szemetelő" szokásaikkal nem jelentenek közegészségügyi problémát - emelte ki az ornitológus. "Elvileg nagyobb veszélyt jelenthet az ember egészségére a lakásban tartott kanári, hiszen azzal egy szűk légtéren osztozunk. Lakott területeken a nemtörődöm állattulajdonosok által össze nem szedett kutya- és macskaürülék pedig még ennél is nagyobb veszélyt jelent" - tette hozzá a szakember.

Súlyos fertőzések madaraktól

A madarakról emberre terjedő fertőzések, az ornithozisok között az egyik leggyakoribb a psittacosis, amit egyik legjellegzetesebb hordozójáról papagájkórnak is neveznek. A papagájkór a Chlamydia psittaci baktérium által okozott ritka tüdőgyulladás. A baktérium elsősorban madarakban található, így a különféle díszmadarakban - papagájfajokban, galambokban, pintyekben- valamint baromfikban - csirkékben és pulykákban- vízi szárnyasokban, vagyis kacsákban, libákban fordul elő. A betegség kialakulásáról és veszélyeiről az alábbi cikkünkben írtunk részletesebben!

Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Sok idős embert a gyermeke ápolCsalád

Sok idős embert a gyermeke ápolErősödik a nem anyagi segítségnyújtás szerepe

Miért fontos a rostdús táplálkozás?Aranyér

Miért fontos a rostdús táplálkozás?A rostokban gazdag étrenddel az aranyérbetegség kialakulása megelőzhető

Bőrtökélesítő krémek: mit tudnak?Arcápolás

Bőrtökélesítő krémek: mit tudnak?A BB-krémek a minden napi használat során sem ártanak az arcbőrnek

A fájdalmas menstruáció meddőséghez vezethetEndometriózis

A fájdalmas menstruáció meddőséghez vezethetA közvélekedéssel ellentétben a fájdalmas menstruáció nem normális jelenség

Az arctisztítás forradalmaMicella

Az arctisztítás forradalmaAz arcápolás első lépése a megfelelő tisztítás

ProsztataInkontinencia

ProsztataÁllandó vizelési inger férfiaknál

Fejfájás? Időjárási frontok

Fejfájás? Nézze meg a mai napra vonatkozó frontadatokat!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +15 °C
Minimum:
-3, +2 °C

Hazánkban hétfon délelőtt keleten egyre többfelé megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, míg az ország más részein alig zavarja majd felhő a kellemesen napos időt.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag