Kit ünnepel a Google a mai logójában?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

148 éve ezen a napon született Karl Landsteiner, aki először állapította meg, hogy az embereknek különböző vércsoportjuk van. Felfedezése Nobel-díjat ért, és azóta emberek milliói köszönhetik neki életüket. Ma a Google is őt élteti.

A vércsoport szerinti kategorizálás a mai gyógyászat alapját képezi, hisz egy baleset vagy komoly műtét esetén elengedhetetlen tudni, hogy a beteg milyen típusú vérből kaphat. A huszadik század elejéig ilyen csoportosítást nem tartottak nyilván, és bár vérátömlesztést akkor is alkalmaztak a sérülteknél, az egyeseknek gyógyulással, másoknak halállal járt.

Majomtól származik az Rh-jelölés

Ezt a problémát vizsgálta egy osztrák orvos-biológus, Karl Landsteiner, amikor 1901-ben felfedezte a vércsoportokat. Az ő nevéhez köthető az ABO, illetve az Rh-rendszerek kidolgozása, ez utóbbit Alexander S. Wiener gyógyszerésszel dolgozták ki. Az ABO-rendszer alapja, hogy az emberek fenotípus szerint 4 vércsoport valamelyikébe tartoznak: A, B, AB, 0. Az A és B betűk két antigént jelölnek, míg az 0-s vércsoportú embereknek ezek egyike sem található meg a vörösvértesteken. A véradás során ezeket veszik figyelembe, senki sem kaphat olyan vért, amiben számára idegen antigén található. Ezért az AB-s abban a szerencsés helyzetben van, hogy mindenkitől kaphat, míg az 0-s csak az 0-stól.

Újabb lépést az RhD antigén felfedezése jelentett, amelyet bundermajmok (más néven rhesusmajmok, innen ered egyébként az Rh betűpár) véréből mutattak ki elsőként 1937-ben. HA az ember vérében ez az antigén megtalálható, úgy Rh+, hogyha nem, Rh- jelölést alkalmaznak. Véradásnál ez az antigén jelenléte is mérvadó.

Vércsoportok szerinti randevúk

Tudja-e Ön, hogy a nullás vércsoportú emberek körében nagyobb a gyomorfekély gyakorisága? Pedig valóban így van, bár még nem tudjuk pontosan az okát. Adamo teóriájáról az alábbi cikkünkben olvashat!

A vércsoportok szerepe már tisztázott, kialakulását azonban továbbra is homály fedi. Az egyik elmélet szerint - amelyet Peter D'Adamo professzor tett ismertté - a vércsoportok az evolúció különböző stádiumaiban alakultak ki, és azért léteznek, mert az általános egészségi állapotunk függ tőlük. A professzor könyve szerint minden vércsoporthoz tartozik egy ideális diéta is, amely az ideális testsúly és az egészséges életmód kulcsa. A vércsoportok evolúciós mivoltát igazolja az a tény is, hogy az utóbbi évtizedekben egyre több összefüggést találnak egyes vércsoportok és bizonyos betegségek között (például az 0-s vércsoportúak hajlamosabbak a fekélyekre, de védettebbek a maláriával szemben). Az emberiség korai szakaszában valószínűleg jóval több vércsoport is létezett, ezek azonban kihaltak, mert bizonyos betegségekkel szemben nem voltak kellően ellenállóak.
Japánban népszerű az az elképzelés is, hogy a vércsoportok meghatározzák bizonyos személyiségjegyeinket is, és figyelembe kell venni többek között a párválasztás alkalmával. Bizonyos óvodák vércsoportok szerinti oktatási terveket alakítottak ki, és a sportolók felkészítése is ezt figyelembe véve történik.
Karl Landsteinert ünnepli a Google is

Karl Landsteinert ünnepli a Google is

A bécsi egyetemről az USA-ba emigrált tudós egész életét a tudománynak szentelte: 75 éves korában, 1943. június 26-án a laboratóriumában érte a halál. Születésének évfordulója alkalmából a Google is megemlékezett a kiváló professzorról, aki új korba léptette az orvostudományt, és milliók életét mentette meg.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag