Javítja a teljesítményt az álmodozás

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Dolgozz tovább, én álmodom! - lehetne a jelszava annak a kutatásnak, amely szerint egyáltalán nem baj, sőt jót is tesz az agyműködésnek egy kis álmodozás.

A Journal of Neuroscience című tudományos lapban megjelent kutatás szerzői szerint a tudósok korábban úgy gondolták, hogy egy bonyolultabb feladat megoldásához az agy azon területei szükségesek, amelyek a "külső", célközpontú gondolkodásért felelősek, míg a "belső" folyamatokért (így az álmodozásért) felelős területek kikapcsolnak, aktivitásuk csökken, hogy ne zavarják a problémamegoldást.
"Az eddig elterjed nézet szerint az agyi alaphálózat, amely a szabadon kószáló gondolkodásért is felelős, a bonyolult feladatok során háttérbe szorul" - mondta a kutatás vezetője, Nathan Sperng idegtudós. "A mi kutatásunk az első, amely pont ennek az ellenkezőjét bizonyította. Az alaphálózat bevonása a problémamegoldásba növeli a teljesítményt."

Jó tudni

A magyar munkavállalók több mint fele tartja úgy, hogy munkahelye gyakran stresszes. Ez az egészségi kockázatokon túl komoly - becslések szerint 440 milliárd forint - veszteséget okoz a vállalkozásoknak is. Érdekes? Olvasson tovább!

Spreng szerint a korábbi, idegrendszeri képalkotó eljárás segítségével készült vizsgálatok az agyi alaphálózat aktivitásának csökkenését mutatták abban az esetben, amikor bonyolult mentális feladatokat oldunk meg, de ennek oka az volt, hogy a két "feladat" nagyon távol állt egymástól. Ha például a hétvégi élményeinkre gondolunk, miközben órán kellene jegyzetelnünk, az valóban ronthatja a koncentrációt.

Ha azonban az álmodozás, elbambulás a korábbi tapasztalatok összegyűjtésére vonatkozik, az inkább javíthatja, mint ronthatja a teljesítményt. Vagyis, a hosszú távú memória munkába fogása a rövid távú memóriát igénybe vevő feladatok megoldásának sikerességét is növeli. Ezt egy olyan kutatás során sikerült bizonyítani, melyben az önkénteseknek híres és ismeretlen emberek képét mutatták meg, majd egy memóriagyakorlat során fel kellett idézniük, hogy a kísérlet előző részében látták-e már ezeket az arcokat. A híres emberek képeinél jóval sikeresebbek voltak a párosítások, hiszen ezeket jól ismerjük.

Néha jó elbambulni munka közben

Néha jó elbambulni munka közben


"A problémamegoldás és a céljaink elérése olyan információk feldolgozását is magában foglalja, melyekkel kapcsolatban rengeteg személyes tapasztalatunk van. A kutatásunk azt sugallja, hogy az agyunkban folyamatos a párbeszéd a különböző területek között, így az egyeztetés az elérendő cél és a korábbi tapasztalatokon alapuló, belső személyes jelentés elemzése között" - mondta Spreng.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+25, +32 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában gyengén felhős lesz az ég, a napsütést inkább csak északkeleten, illetve északnyugaton zavarhatják felhők.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag