Így élhetnek addig a férfiak, amíg a nők

Ma már keveseket lep meg az az információ, hogy a nők tovább élnek, mint a férfiak. Az Egyesült Államokban például a nők várható élettartama 81,2 év, míg a férfiak esetében ez a szám mindössze 76,4. Magyarországon ez a szám 78,7 év (nők) és 71,6 év (férfiak). Vajon miért van ez?

Nos, sokféle teória született a kérdésről, a múlt század hetvenes éveiben úgy vélték, a férfiak sokkal több munkahelyi balesettel, stresszel néznek szembe ráadásul lényegesen veszélyesebb dolgokba hajlamosak belebonyolódni.
Hogy élhetnek addig a férfiak, amíg a nők?
Hogy élhetnek addig a férfiak, amíg a nők?
Mára azonban ezek az elméletek megdőlni látszanak, egyrészt rengeteg a kulturális különbség a Földünkön, mégis egyformán rövidebb ideig élnek a férfiak. Másrészt ma már a fent említett munkahelyi kockázatok a nőket is érintik, igaz, ők többnyire még mindig megfontoltabb életet élnek.
A dolog nyitja tehát valószínűleg valamilyen biológiai különbség lehet, és ezzel el is ékeztünk az X és Y kromoszómákhoz. Mint köztudott, a nőknek két X kromoszómájuk, míg a férfiaknak egy X és egy Y kromoszómájuk van. Azaz a hölgyek esetében minden génből létezik egy másolat, ha az egyik meghibásodik, a másik a helyére tud lépni. A férfiaknál ez nem így működik.
Vannak, akik a szexhormonok számlájára írják a férfiak rövid életét, és valóban voltak olyan felmérési eredmények, amik azt mutatták, azok a férfiak, akinek eltávolították a nemi szerveit, szintén tovább éltek.
Akad még egy érdekes feltételezés. Míg a nők ugyan tovább élnek, az öregedési folyamat náluk a legtöbb esetben sokkal nehezebb, mivel egészségük a kor előrehaladtával sokkal gyorsabban romlik, mint a férfiaké. Különösen igaz ez az ízületekre és a csontokra. Elképzelhető, hogy ezekre a panaszokra azimmunrendszerfokozott aktivitással reagál, és ez az általános egészségüket is óvja, tehát tovább élnek, mint a férfiak.
Köztudott tény: a nők tovább élnek, mint a férfiak

Köztudott tény: a nők tovább élnek, mint a férfiak

Időbe telik majd, míg pontosan megfejtik a nők hosszú életének titkát, van azonban három olyan gyakori halálok, amit minden férfi elkerülhet, hogy jobb túlélési esélye legyen:
  • Az első a magas vérnyomás, amit úgy lehet elkerülni, hogy a férfi egészségesebben étkezik. Kevesebb vörös hús, kenyér, krumpli és tészta ellenben több zöldség és gyümölcs kerül a tányérjára.
  • Rengeteg férfi életét követelik a különböző szívbetegségek, amiket el lehet kerülni például tejtermékek fogyasztásával. A felmérések szerint napi 3 adag már lényegesen, akár harmadával csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
  • A harmadik a dohányzás, ami természetesen nem csak a férfiak számára jelent veszélyt. A szakértők szerint a dohányzás akár 10 évvel is csökkentheti a várható élettartamot. Ugyanakkor, ha abbahagyjuk a dohányzást ez azonnal negyven százalékkal csökkentheti a cigarettához kapcsolódó halál esélyét.

Az emberek számára a legkorábbi idők óta az egyik legfontosabb kérdés az volt, miként lehetne az öregedést minél tovább elodázni. A fiatalság forrása nagy valószínűséggel csak mítosz, de megvannak a természetes módszerek arra, hogy az ember minél kijjebb tolja elkerülhetetlen találkozását a kaszással. Olvassa el, mit tehetünk az öregedés ellen!

Gerinctorna

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+4, +12 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban kedden délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag