Hét fontos orvosi áttörés 2017-ben

Míg 2020-ra az őssejtterápiák kiszélesítése, a testrészek, szervek tömeges 3D nyomtatása, a polipokat és tumorokat azonnal kimutató képalkotó technológiák használata elérhető közelségbe kerülnek, addig 2018-19-re a mesterséges intelligencia nyithat újabb dimenziókat a diagnosztikában. Mindemellett már 2017-ben is jelentős áttörés várható számos területen.

A 20 éve működő, új terápiák létrejöttét klinikai gyógyszervizsgálatokkal segítő nemzetközi intézményhálózat, a Synexus magyarországi központja összeállította, mely területeken várható jelentős orvosi áttörés a közeljövőben. Az intézmény szerint 2017-ben egyes új terápiák akár százmilliókat is érinthetnek kedvezően, más újdonságok pedig egészen speciális betegségeken segítenek majd. Az új terápiák bevezetése során elengedhetetlen klinikai vizsgálatok mellett a technológiai fejlesztések sikere határozza majd meg leginkább a jövő gyógymódjait. Íme, a toplista!

1. Szívbetegségek kockázatát csökkent diabéteszes gyógyszerek

A cukorbetegeknek kétszer akkora esélyük van a szívinfarktusra vagy a stroke-ra, mint másoknak. Nemrég két új gyógyszert hagytak jóvá. Mind a liraglutide, mind az empagliflozin hatóanyag ígéretesnek tűnik a cukorbetegséghez kapcsolódó szívkomplikációk csökkentésében.

2. Biológiailag felszívódó sztentek

Amikor a szívizom vérellátását biztosító artériák összeszűkülnek vagy leblokkolódnak, akkor gyakran sztenttel nyitják meg az utat. Azonban ezek az apró fémből készült drótháló csövek elvileg örökre ott maradnak. Az USA-ban ez nagyon elterjedt, évi 600 ezer sztentet ültetnek be, de a betegek 2 százalékánál életveszélyes vérrögök keletkeznek a sztent oldalán. Mi lenne, ha a sztent felszívódna, miután betöltötte hivatását? Európában pár országban már el is kezdték használni ezeket. Nemrég az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) is jóváhagyta, 2017-ben várható, hogy a világ többi részén is elterjed.

A 2017-es év igen színesnek ígérkezik a gyógyászati innovációk terén
A 2017-es év igen színesnek ígérkezik a gyógyászati innovációk terén

3. A daganatos betegségek gyógyulási esélyeinek javulása

Az elmúlt években a kutatók több áttörést is elkönyvelhettek, nemcsak a rákgyógyítás terén, de a diagnosztizálásban is. Az eddig fájdalmas biopsziákat, a sokkal könnyebben elvégezhető és hamarabb kimutatható folyékony biopszia válthatja fel. A DNS-ből vérminta alapján rákos sejteket kutató módszer akkor kínálkozik a legjobb lehetőségnek, amikor tudjuk, milyen genetikai elváltozásokat hordoznak a keresett típusú daganatos megbetegedések. A tüdő-, a hasnyálmirigy- és a vastagbélrák kimutatását nemsokára már így végezhetik el.

A megfelelő terápiák megtalálása és a műszeres felszereltség javulása miatt már ma is a rák számos fajtája jó eséllyel gyógyítható, a betegek életminősége javítható. A személyre szabott terápiák hatékonyságának köszönhetően a jövőben, akár már 2017-ben további áttörés várható.

4. Új kezelési mód a leukémia és a limfóma kapcsán

Míg az 1970-es években a leukémiában szenvedők csupán 6 százaléka élte meg a diagnózistól számított további 8 évet, mára ez a szám 87 százalékra javult. A kimerikus antigén receptor terápia segítségével az orvosok mostanra már felhasználják a páciensek saját immunsejtjeit aleukémiaés limfóma ellenes harcban. A betegek T-sejtjeit eltávolítják, genetikailag módosítják, hogy megkeresse és megtalálja a rákos sejteket, majd intravénásan visszavezetik őket.

A leukémia leggyakoribb típusa a krónikus limfoid leukémia. A betegségről bővebben Betegségek A-Z rovatunkban olvashat.

5. Segítség a depressziósoknak

A depressziós betegek egyharmadán semmilyen kezelés sem segít. Sem terápia, sem gyógyszer, sem az elektrokonvulzív vagy a sokkoláson alapuló kezelések. A korábban diszkódrogként ismert ketamin azonban gyorsan javítja a tüneteket a páciensek többségénél a kezdeti tanulmányok alapján, ami az FDA-nél esetleg a fejlesztést támogató, gyorsított engedélyezési folyamatot eredményezheti.

6. Segítő mikrobák

Milliárdnyi segítőkész baktérium talál majd otthonra az emberi bélben azért, hogy megelőzzön, diagnosztizáljon, kezeljen betegségeket. Ez a megoldás egyfajta bioorvoslásnak fogható fel, új iránnyal és gondolkodással gazdagítva a medicina sokszínű világát.


7. 3D nyomtatás az egészségügyben

Már testrészeket, szerveket, sőt, élő sejteket is képesek vagyunk nyomtatni. Gyógyszereket miért is ne tudnánk? A gyógyszergyártást a feje tetejére állító áttörést természetesen nem könnyű elképzelni, és főleg a szabályozás rendszere kérdéses, hiszen így bárki szabadon nyomtathatna kedvére, akár otthon is. A készítmények kinyomtatásához azért feltétlenül szükségünk lenne szabadalmaztatott molekulákra, azaz a szabadságnak korlátjai is vannak.

Nem lehet tudni, hogy mely területen lesz áttörés 2017-ben, de ha szabályozási oldalról sikerül megfelelő környezetet találni, akkor 2017 a próbaprojektek éve lehet. Az "e-NABLING The Future" projekt során például lelkes önkéntesek, orvosok 3D-s terveket, ötleteket, videós segítségeket osztanak meg egymással, így Chilében, Ghánában vagy Indonéziában többen is teljes életet élhetnek mondjuk egy 3D-s karamputációt követően.

Gerinctorna

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+4, +15 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a ködök főleg északon, északkeleten tartósan megmaradnak, másutt fokozatosan kisüt a nap, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag