Gyorsabban öregszik, aki türelmetlen

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az egészséges és hosszú életet számos tényezővel hozták már összefüggésbe: az "általános" elméletek szerint az élhet tovább, aki (többek között) megfelelően táplálkozik, eleget mozog, kerüli a stresszt. Egy új kutatás viszont a türelmetlenséget is bevenné az idő előtti öregedést okozó dolgok közé.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban megjelent tanulmány szerzői szerint a türelmetlen embereknél nagyobb az esélye a korai biológiai hanyatlásnak, mint azoknak, akik egy kicsit nyugodtabban, türelmesebben élik az életüket.
A kutatásba 1158 önkéntest vontak be, és egy speciális kísérlettel megvizsgálták a türelmetlenségre való hajlamaikat. Ezek után genetikai analízissel elemezték a vérüket, hogy az úgynevezett telomerek hosszát megmérhessék. A telomerek a kromoszómák végén található DNS-részletek, melyek védik a genetikai kódunkat. Ez a rész minden sejtosztódás alkalmával egyre rövidebb lesz, míg végül a sejt már nem képes tovább osztódni. Így a telomerek hossza azt is jelzi, hogy milyen "öreg" a sejt. Ez az információ képes előrejelezni a korai halálozást és bizonyos krónikus betegségek rizikóját is.

7 tanács: így is küzdhetünk az öregedés ellen

A belső értékek igazán fontosak - ezt a szabályt mindannyian jól tudjuk. Ám az, hogy milyen a külsőnk és hogyan érezzük magunkat a bőrünkben, kihatással van az önértékelésünkre. Egyszerű módszereket mutatnunk. Kattintson!

A telomerek rövidülését számos tényező befolyásolhatja, többek között a gyulladások és a stressz. A mostani kutatásban részt vevő szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy a türelem (pontosabban a késleltetett jutalom) hatással van-e a telomerek hosszára. A késleltetett jutalmazás képességének vizsgálatával azt igyekeznek megállapítani, hogy valaki mennyire képes ellenállni a pillanatnyi, de kisebb jutalmat adó kísértéseknek a későbbi nagyobb jutalom ígéretével. Például ha arról kell dönteni, hogy elfogad-e azonnal 10 ezer forintot, vagy kap 100 ezret, de csak egy év múlva. Aki kevésbé tudja mérlegelni a kisebb és nagyobb jutalmak közötti különbségeket, és inkább a pillanatnyi jutalmat választja, a szakemberek szerint számos negatív jellemzővel bír, például hajlamosabb a függőségekre vagy a fizikai inaktivitásra.

Igaz lenne: aki türelmetlen hamar megöregszik?

Igaz lenne: aki türelmetlen hamar megöregszik?

A mostani kutatásban egy különleges érték alapján számították ki a szakemberek, hogy mennyire türelmetlen valaki. Úgy találták, hogy akinél a legmagasabb volt ez az érték (tehát türelmetlenebbek), azoknak a telomerei sokkal rövidebbek, vagyis a sejtjeik gyorsabban öregedtek. Ez a kapcsolat erősebb volt a nők körében, mint a férfiaknál - vagyis a nők sejtjeinek öregedésére jobban hat a stressz.

Azt még nem tudták egyértelműen megállapítani a kutatók, hogy a türelmetlenség okozza a telomerek megrövidülését vagy éppen fordítva, a rövidebb telomerek járnak együtt a türelem csökkenésével. Azt azonban sikerült megállapítani, hogy bizonyos genetikai jellegzetességek és egyes hormonok magasabb szintje "véd" a türelmetlenség hatásaival szemben.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag