Gesztikulálás segít a nyelvtanulásban

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Egy új nyelv elsajátításához általában írásos és szóbeli instrukciók szükségesek, de egy nemrég végzett kutatás szerint a kézjelek és gesztusok is segíthetik a nyelvtanulást és az új szavak memorizálását.

A kutatásban összesen 20 önkéntes vett részt, akik egy hatnapos nyelvtanfolyamon egy mesterséges nyelvet próbálták elsajátítani.

A mesterséges nyelv használata kizárta, hogy bármelyik önkéntes előnyhöz juthasson előzetes nyelvtudása miatt. A résztvevőket a kutatók két csoportra osztották. Az egyik csoport tagjai csak szóbeli és írásbeli instrukciókat kaptak és különböző nyelvi feladatokban vettek részt. A másik csoportban minden egyes szóhoz egy specifikus gesztust rendeltek hozzá.

Az eredmények szerint a gesztusok segítségével oktatott csoport tagjai a tanfolyam végére sokkal több szóra emlékeztek, és könnyebben alkottak velük mondatokat, mint a hagyományos módszerekkel tanuló önkéntesek.

Bár rengeteg testmozdulat emlékeztetett a szó jelentésére, a kutatók szerint a jelentéstől teljesen független gesztusok is segítik a nyelvtanulást egészen addig, amíg egyediek és csak egy szóhoz vannak hozzárendelve. Például az "inkább" szóhoz nem lehet a jelentéssel összefüggő gesztust hozzárendelni, mégis, a hozzá tartozó mozdulat segíti a szó memorizálását.

A kísérlet során funkcionális MRI vizsgálatot használtak annak bizonyítására, hogy a különböző gesztusok és a szavak eljátszása sokkal komplexebb reprezentációját adják a szavaknak, amelyek így könnyebben előhívhatók a memóriából.A kutatók szerint ezzel a módszerrel az idegen nyelv tanulása sokkal hatékonyabban és gyorsabban működhetne.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag