Gépek mondhatják meg, kihez vonzódunk

70 százalékos pontossággal képes megjósolni egy számítógépes algoritmus a férfiak szexuális orientációját, derült ki az ASHG 2015 amerikai genetikai témájú konferencián.

A University of California kutatója, Tuck C. Ngun szerint ez az első olyan prediktív rendszer, amely molekuláris adatokból képes előre jelezni, hogy egy férfi hetero- vagy homoszexuális-e.
A DNS-ben tárolt genetikai információk vizsgálata mellett Ngun és társai az ún. DNS-metiláció mintázatait is megfigyelték: ez a DNS-hez kötődő olyan molekuláris rendszer, amely azt befolyásolja, hogy egy gén hatása mikor és milyen erősen jelentkezik. Mindezt fiúikrekben vizsgálták: génszekvenciájuk azonos volt ugyan, DNS-metilációjuk azonban a környezeti tényezők függvényében változott. (A vizsgált ikerpárok közül 37-ben a pár egyik tagja hetero-, a másik homoszexuális volt, 10-ben mindketten homoszexuálisak voltak.)

Egy számítógépes algoritmus megállapítja a férfiak szexuális orientációját

Egy számítógépes algoritmus megállapítja a férfiak szexuális orientációját

Homoszexualitás: tényleg a gének okozzák

Megoszlanak a vélemények arról, hogy tényleg létezik-e homoszexualitásért felelős gén. Egy friss kutatás mindenesetre két évtizedet szánt árra, hogy bizonyítsa: a válasz igen - derül ki az amerikai genetikus, Dean Hamer felfedezésére épülő brit tanulmányból. Kattintson!

Ngun elmondása szerint igencsak bonyolult volt átvizsgálni a metilációs adatokat, hiszen egyénenként mintegy 400 ezer adat gyűlt össze, amelyeket az ikerpár másik tagjainak adataival és a környezeti jellemzőkkel is össze kellett vetni. Az ikerpárok két tagjának adatai pedig igen gyakran korreláltak, így igen nehéz volt már azon adatpontokat is megtalálni, amelyek az egyedi különbségeket írják le. Ezen belül is meg kellett találni azokat, amelyek a szexuális orientációval kapcsolatosak, és megfigyelni, hogy mely markerek használhatóak prediktív módon, azaz melyekkel lehet előre jelezni azt, hogy valaki hetero- vagy homoszexuális-e.

Mindehhez a kutatók egy FuzzyForest nevű tanulóalgoritmust hoztak létre, amely az adatokat átvizsgálva megállapította: az emberi genomban kilenc olyan ponton találhatók metilációs minták, amelyekkel 70 százalékos pontossággal állapítható meg a szexuális orientáció. Mindez a korábbi kutatási adatokkal is egybevág, sőt pontosítja is azokat. A kutatók így most azon dolgoznak, hogy sokkal pontosabb előrejelzéseket tudjanak adni.

Forrás: www.sciencedaily.com

VideóRendelő: Igaz, hogy este 6 után már nem szabad enni?

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+4, +12 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban kedden délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag