Ezt jelenti a leleten lévő kódsor

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A betegségek nemzetközi osztályozásához vezették be a BNO kódrendszert. Bár elsősorban az orvosok tájékoztatására szolgál ez a számokból és betűkből álló kód, mi is könnyen megfejthetjük a tartalmát.

Orvosi leletek, gyógyszertári vények és kórházi zárójelentések tanulmányozásakor felfigyelhetünk egy rövid kódsorra, amely az avatatlan szemnek nem sok információval szolgálhat. Ezt a betűből és számból álló kódsort BNO kódnak is hívjuk, amely mind a betegek, mind pedig a betegségek osztályozásában nagy szerepet játszik. Mit is jelölnek ezek a számok pontosan, és hogyan fejthetjük meg?

A BNO kódrendszer a betegségek nemzetközi osztályozására szolgál az egészségügyben. Ha az ismert BNO-kódot beírja az alábbi link alatt elérhető keresőnkbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét!

Mi az a BNO kód?

A betegségek nemzetközi osztályozásánál több mint kétezer kódot alkalmaznak a különböző egészségügyi problémák rendszerezésére. Összesen hat karaktert tartalmaznak ezek a kódok, két betűből, és négy számból állnak. Ezeknek léteznek különböző csoportosításai, például főcsoportokat különböztethetünk meg az alapján, hogy milyen betűvel kezdődik a BNO kód. Például az A, B kezdetű kódok a fertőző betegségek, míg az E kezdetűek az anyagcsere-betegségek jelölésére szolgálnak. 

A BNO kód nem csak az orvosok tájékoztatására szolgálhat
A BNO kód nem csak az orvosok tájékoztatására szolgálhat

Ennek segítségével olyan egységes kódrendszert alakítottak ki, amely a világ minden pontján segíti a megbetegedett vagy megsérült ember besorolását egészségi állapota szerint. Így nemcsak az orvoscsapatok nemzetközi együttműködése válik egyszerűbbé, de könnyebb a különböző statisztikai jelentéseket is összehangolni.

A betegség azonosítása kódsorral a 19. század végéig nyúlik vissza, pontosabban 1895-ig, ekkor készült ugyanis el a Bertillon-féle haláloki osztályozás. Ez bizonyos szervek, illetve anatómiai lokáció alapján sorolta be a betegségeket, és néhány módosítást követően 164 tételre duzzadt a tartalma. A következő évtizedekben aztán több revízión is átesett ez az osztályozási rendszer, kialakításán számos orvoscsoport, illetve az Egészségügyi Világszervezet gárdája is dolgozott. A ma is ismert és használt BNO kódtáblázatot 1989-ben fogadták el, de a legtöbb országban - így Magyarországon is - 1993 január elsejétől léptették életbe. 


Az Egészségügyi Világszervezet által kiadott BNO kódrendszer 21 főcsoportot különít el, de külön alcsoportok vannak például a daganatokon, illetve az idegrendszeri betegségeken belül is. Szerepel az orvosi leleteken és a gyógyszertári vényeken, valamint az éves statisztikai adatgyűjtéseknél is ezt a kódolást használják.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +36 °C
Minimum:
+18, +24 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet, de a keleti országrészben még gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag