Ezért lettünk monogámok

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Már az ősemberek is kifejlesztettek olyan társadalmi normákat, amelyek kedveztek a monogámiának, és büntették a poligámiát a szexuális úton terjedő fertőzéseknek (nemi betegségeknek) köszönhetően - állapította meg a kanadai University of Waterloo tanulmánya.

Ahogy a vadászó-gyűjtögető életmódról az emberek elkezdtek átállni a mezőgazdálkodására, a nagyobb populációk miatt a szexuális úton terjedő betegségek terjedéséhez is tér nyílt. Ez megmagyarázhatja az olyan társadalmi normák felé való elmozdulást, amelyek az egy szexuális partnernek kedveztek a többel vagy a sokkal szemben.
A Nature Communications folyóiratban közzétett tanulmány ismertette azokat a számítógépes modellezési technikákat, amelyekkel szimulálni tudták a különböző társadalmi párzási viselkedések evolúcióját az emberi populációkban a demográfiai adatok és a betegség átviteli tényezők alapján.

"Ez a kutatás azt mutatja, hogy a természeti rendszerek eseményei, például a fertőző betegségek megjelenése, erősen befolyásolhatják a közösségi normákat, különösen a csoport-orientált ítéleteket. A tanulmányunk bemutatja, hogy milyen matematikai modellekkel lehet nem csak megjósolni a jövőt, hanem megérteni a múltat" - mondta Chris Bauch, az egyetem alkalmazott matematika professzora.

A szexuális úton terjedő betegségek miatt lettünk monogámok?

A szexuális úton terjedő betegségek miatt lettünk monogámok?

Bauch professzor és Richard McElreath, a Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet kutatója megállapította, hogy ha a populáció mérete megnőtt, a szexuális úton terjedő betegségek miatt csökkent a termékenységi ráta, ha a férfiaknak több partnerük volt. Ezért a párzási viselkedés úgy változott, hogy az előnyösebb legyen a csoportnak, azaz a monogámia került előtérbe.

Az egy szexuális partnerrel kapcsolatban álló 18-22 év közötti nők harmada fertőződik meg a méhnyakrákot okozó humán papillomavírussal (HPV). Részletek!

A vadászó-gyűjtögető népességen belül gyakori volt, hogy néhány férfi kisajátíthatta a párzás jogát több nővel, hogy növelje utódainak számát. Ezekben a kis társadalmakban, ahol maximum 30 ivarérett egyet volt, a nemi betegségek megjelenése rövid életű volt, így ezek a kórok összességükben általában nem voltak jelentős hatással a populációra.

A mezőgazdasági termelés köré szerveződő társadalmakban a népesség mérete megnőtt, s a kutatás szerint a szexuális úton terjedő betegségek előfordulása fokozott a poligámia mellett, ha a kapcsolati hálózatok átfedik egymást. A modern gyógyszerek hiányában a szifilisz, a chlamydia és a tripper miatti meddőség valószínűleg magas volt. Ez tette előnyösebbé a monogámiát, illetve azoknak a férfiaknak a megbüntetését, akik nem követték az egynejűséget. Azok a csoportok, amelyek a monogámiát társadalmi normává tették felülmúlhatták azokat, amelyeknél ez a stratégiai lépés hiányozott.

"A társadalmi normáink nem teljes elszigeteltségben alakultak ki attól, ami a természeti környezetben történik. Épp ellenkezőleg, nem tudjuk megérteni a társadalmi normákat a természeti környezet nélkül, amely hatást gyakorolt rájuk. A társadalmi normáink formálták a természeti környezetet, miközben a környezet hatott a társadalmi szabályainkra, ahogy ezt egyre inkább felismerjük" - fejtette ki Bauch professzor.

A kutatók megjegyzik, hogy a szexuális úton terjedő betegségek a sok tényező közül - beleértve a női választást, a kórokozók okozta a stresszt és a technológiai hatásokat -, az egyiket jelenthetik, amelyek az emberi viselkedést többnejűségtől a monogámia felé terelte.

Forrás: phys.org
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+12, +17 °C
Minimum:
+8, +14 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég további eső, zápor alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag