Ezért egészséges, ha kézzel írunk

Manapság szinte mindenkinek van számítógépe és mobiltelefonja, éppen ezért egyre ritkábban és egyre kevesebbet írunk kézzel. Természetesen nagyon környezettudatos dolog, és a gépek használatával nagyon sok papírt megspórolunk - ugyanakkor a kézzel írásnak is megvannak a maga előnyei.

Fejleszti a tanulási készséget

Az Association for Psychological Science nevű lapban jelent meg egy tanulmány, amely szerint ha a jegyzeteinket kézzel írjuk, és nem géppel, könnyebben megtanuljuk, amit leírtunk. A kézzel írt szöveg bizonyíthatóan jobban megmarad a fejünkben.

Ujjlenyomatunkhoz hasonlóan írásképünk is teljesen egyedi, betűink formája, dőlése, a közöttük lévő távolság is személyiségünkről árulkodik. Az alábbi cikkünkben grafológussal beszélgettünk a témában!

Fejleszti az agyat

A kézzel írás fejleszti a finommotoros képességeket, és az agy számos területére hatással van. Akik sokat írnak kézzel, azoknak gyorsabban működik az agya, jobb a memóriája és a kezük is ügyesebb, emellett jobban fejezik ki magukat szóban és írásban egyaránt.

Jobban fogalmazunk

Kutatások szerint azok a tanulók, akik a beadandóikat kézzel, és nem géppel írják, jobb esszéket írnak, jobban megfogalmazott mondatokkal, ráadásul hamarabb el is készülnek velük.

A kézírás visszaszorulóban van, pedig hasznos lenne, hogy időnként tollat ragadjunk
A kézírás visszaszorulóban van, pedig hasznos lenne, hogy időnként tollat ragadjunk

Segíthet a diszlexia kezelésében

A kézzel írás metódusa a diszlexiában szenvedők tanulási folyamatait is segíti - így tudják a legjobban megtanulni megformálni a szavakat és megérteni a jelentésüket.

Edzésben tartja az idősek agyát

A Wall Street Journal cikke szerint mivel a kézzel íráshoz szükség van a finommotoros képességekre és a memóriára, egyfajta kognitív tréningként is felfogható, amely segít az idős embereknek abban, hogy minél tovább maradjanak szellemileg frissek.


Növeli a hatékonyságot

Ha kézzel írunk listát a tennivalóinkról, sikeresebben és hamarabb fogjuk elvégezni őket a szakemberek szerint. A kézzel írás pszichésen is pozitív hatású, motiváló, és segít jobban fejben tartani a feladatainkat.

Forrás: care2.com

Gerinctorna

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+4, +15 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a ködök főleg északon, északkeleten tartósan megmaradnak, másutt fokozatosan kisüt a nap, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag