Ecstasy, mint pszichoterápiás szer?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Egy tanulmány szerint a széles körben elterjedt diszkódrogot, az ecstasyt pszichoterápiában fel lehetne használni a poszttraumás stressz betegség kezelésére (PTSD). Azonban az ügyet illetően felmerülnek biztonsági aggályok is.

Az MDMA kémiai rövidítéssel leírt szer használata olyan esetekben lehet előnyös, ahol a szokványos eljárások nem jártak sikerrel. A szakértők szerint le kell fektetni a biztonságos szerhasználat ajánlásait. A traumát követő stresszben szenvedők gyakran számolnak be nyugtalanságról, illetve érzelmi tompultságról, azonban Dr. Michael Mithoefer, charlestoni magánpszichiáter szerint az MDMA képes javítani a fájdalmon.

A PTSD-s betegek gyakran újraélik a traumát, és gyakran válnak hiperérzékennyé, például a mindennapi élet hengjaival szemben. Gyakran csatlakozik a kórképhez depresszió, nyugtalanság, hangulati rendellenesség, illetve alkohol- és droghasználat.
Mithoefer és munkatársai mintegy 19 éven keresztül húsz PTSD-s beteget tanulmányoztak. A résztvevők két nyolcórás pszichoterápiás kezelésen estek át, tizenketten MDMA-t, nyolcan placebot kaptak Az alanyokat egy független pszichológus vizsgálta meg a kezelés előtt és után, értékelve a mutatott PTSD-s tüneteket.

Az MDMA és a pszichoterápiás kezelés kombinációjában részesültek mintegy 80 százalékánál nem lehetett diagnosztizálni a PTSD kritériumait, szemben a placebo csoport 25 százalékával. Az MDMA-kezelést követően azok a betegek is vissza tudtak térni munkájukhoz, akik előtte munkaképtelenek voltak. A Journal of Psychopharmacology folyóirat július 19-i számában megjelent tanulmány szerint a szerrel kapcsolatban semmilyen mellékhatás, vagy elmeállapoti probléma nem alakult ki.

Mielőtt a droghasználók között elterjedt volna, az Egyesült Államokban és Európában számos pszichológus alkalmazta az MDMA-t, azonban Nagy-Britanniában 1977-től, az Egyesült Államokban 1985-től illegális drognak minősül. Emiatt az esetleges terápiás felhasználás során fel kell hívni a betegek figyelmét a veszélyekre, illetve az orvosok részéről szoros kontroll szükséges. Ráadásul az MDMA-s csoport tagjainál vérnyomás-emelkedést mértek.

A 2-es fázisú klinikai vizsgálatok feladata lesz annak kiderítése, mi az optimális kezelési dózis, azonban a szakértők kiemelten fontosnak tartják a biztonsági előírások felállítását. Előtte viszont arra is fényt kell deríteni, van-e a szer alkalmazásának hosszútávú hatása.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+14, +19 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szombaton délelőtt az ország középső tájain változóan, délnyugaton és északkeleten erősen felhős lesz az ég, északkeleten kisebb eső, zápor kialakulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag