Depresszió mint evolúciós melléktermék?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Gyakoriságából kiindulva elképzelhető, hogy a depresszió eleve be van programozva az agyunkba.

Ebből kiindulva a kutatók számos elmélettel álltak elő azzal kapcsolatban, hogyan járhat a depresszió, vagy az ezzel kapcsolatos viselkedések, valamilyen evolúciós előnnyel.

A depresszió evolúciós szerepét vizsgáló korábbi kutatások arra összpontosítottak, hogyan befolyásolja a viselkedést a társadalmi kontextusban. Andrew Miller és William P. Timmie, a Winship Rákkutató Intézet pszichiáterei azonban a Molecular Psychiatry szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban másképp közelítik meg a kérdést, a depressziót a fertőzésekkel szembeni ellenállással próbálják összefüggésbe hozni. Azt feltételezik, hogy a depressziót elősegítő genetikai variációk azért jelentek meg az evolúció során, mert segítették elődeinket a fertőzések elleni küzdelemben.

Miller arról számolt be, hogy a depresszióval kapcsolatba hozható genetikai variációk többsége befolyásolja az immunrendszer működését. A kutatók évtizedek óta tudják, hogy a depresszió összefüggésben áll a gyulladással, vagy az immunrendszer túlműködésével. A depresszióban szenvedő emberekben gyakran magasabb a gyulladás szintje, még akkor is, ha nem küzdenek fertőzésekkel. A gyulladásos markerek magas szintje mégsem elkerülhetetlen következménye a depressziónak.

A kutatók alapfeltevése az volt, hogy a depresszió és az ezt serkentő gének nagyon alkalmasak voltak arra, hogy megvédjék az embereket, különösen a gyerekeket, a fertőzések okozta halálozástól az őskori környezetben, bár ezek a viselkedések nem segítettek a más emberekkel fenntartott kapcsolatokban.

A fertőzés az emberiség korai történelmében az egyik első haláloknak számított, ezért a fertőzés túlélése lényeges meghatározója volt annak, hogy valaki tovább tudta-e örökíteni génjeit. A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy az evolúció és a genetika összekapcsolta a depressziós tüneteket és a pszichológiai válaszokat, amelyek a fertőzés okozta halálozás csökkentése alapján választódtak ki. A láz, a kimerültség/inaktivitás, a társadalmi érintkezés kerülése és az anorexia tehát mind-mind adaptív viselkedésnek tekinthető, amelyek a fertőzés elleni küzdelmet hivatottak elősegíteni.

Az új elmélet a jövőben irányt mutathat a depresszió genetikai, pszichológiai és klinikai kutatásaiban, különösen a gyulladásra vonatkozó biomarkerek tekintetében, amelyek előre jelezhetik, hogy egy adott személy a különféle kezelésekre depresszióval reagál-e.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32743

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+14, +19 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban pénteken délelőtt észak felől tovább szakadozik, vékonyodik a felhőzet, de sokfelé mindig erősen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag