Csak hisszük, hogy egészségesek vagyunk?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A Philips Magyarország 2009. után idén második alkalommal ismertette a hazai lakosság egészségügyi helyzetéről szóló tanulmányának eredményeit, melyek meglepőnek bizonyultak: a válaszadók 78 százaléka ugyanis jónak ítéli egészségi állapotát, ugyanakkor közel 20 százalék számolt be valamilyen tartós (krónikus) betegség meglétéről, és a megkérdezettek közel 28 százalékának romlott az egészségi állapota az elmúlt 5 évben.


A válaszadók többsége az egészségügyi infrastruktúrát és a meglévő kapacitásokat kifogásolta (49,7 százalék). Minden harmadik résztvevő utalt a pénzügyi gondokra és közel 16 százalék pedig az egészségügyi dolgozókra panaszkodott.

A felmérés azon kérdésre, hogy a megkérdezett mit tesz egészségének megőrzése érdekében, minden második ember említette a mozgást, illetve a táplálkozás is előkelő helyen végzett (47,8 százalék). A válaszadók 7 százaléka a káros szenvedélyekről mentes életet tartja fontosnak, ugyanakkor a megkérdezettek összesen 1,4 százaléka említette a korai diagnosztikát és a szűrővizsgálatokat mint az egészség megelőzésének egyik lehetséges formáját.

Érdekesség

A kutatás a Fogyasztói Magatartás Kutató Intézet Trendinspirációs Műhely irányításával zajlott, amelynek keretén belül 700 lakost kérdeztek meg október hónap folyamán, mely minta reprezentálja a magyar felnőtt korú lakosságot a KSH irányadó statisztikái alapján.

"Legalább annyit kellene fordítani a megelőzésre, mint a kezelésre. Miután a krónikus betegségek világszinten terjednek, a megfelelő felvilágosítás az egészségünket érintő kérdésekkel kapcsolatban egyre nagyobb jelentőséggel bír.Azzal, hogy szembesítjük az embereket életmódjuk következményeivel, arra biztathatjuk őket, hogy tegyenek meg mindent saját egészségük megőrzése és a betegségek elkerülése érdekében" - mondta dr. Erőss György, a vállalat egészségügyi részlegének igazgatója, majd hozzátette, hogy az ehhez hasonló felmérések igen hasznos információval szolgálnak arról, hogy a lakosság hogyan értelmezi az egészségét érintő veszélyeket, illetve hogyan viszonyul azok leküzdéséhez.

"Az egészségügy ott kezdődik, hogy megértjük, mire is van szüksége az embereknek. A Philips pont ezért indította el a kutatást az egész régióban és Magyarországon" - mondta Benedikt Laux, a vállalat regionális vezérigazgatója, majd hozzátette, a vállalat a körkörös egészségügyi modellben gondolkodik, amelyben olyan ciklusok váltakoznak, mint a megelőzés, a szűrés, a diagnózis, a kezelés, a megfigyelés, majd ismételten a megelőzés, mert ez a fajta szemléletmód növelné az egészségügyi rendszer minőségét, továbbá minimalizálná a kiadásokat.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +23 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt tovább vékonyodik, csökken a felhőzet, pár órára kisüt a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag